De voorzitters van lokale voetbalclubs SVW’27 en BOL over Dijk en Waard

Algemeen
Jan Alex Brandsma, voorzitter van BOL.
Jan Alex Brandsma, voorzitter van BOL. (Foto: aangeleverd)

DIJK EN WAARD - Sport verbindt. Lokale sportclubs kunnen veel van elkaar leren en van elkaar lenen. En kunnen daardoor ook een belangrijke rol spelen in de nieuwe gemeente Dijk en Waard. 

Wat vinden de voorzitters van lokale voetbalclubs van deze fusie en wat zouden ze de nieuwe burgemeester van Dijk en Waard adviseren? We legden Hilco Kramer van SVW ‘27 uit Heerhugowaard, en Jan Alex Brandsma van BOL 5 vragen voor.

Wat vindt u van de nieuwe gemeente Dijk en Waard?

Hilco Kramer: Een prima initiatief. Schaalvergroting hoeft niet altijd voordelen op te leveren, maar in dit geval wel. De beide gementees grenzen inmiddels bijna fysiek ook aan elkaar (zie Broekhorn) en door de fusie is het eenvoudiger om afspraken te maken over gezamenlijke belangen. De besluitvorming kan dan ook sneller gaan dan als de gemeentes nog separaat van elkaar zouden opereren. Bovendien betekent schaalvergroting ook in een aantal gevallen dat er grotere budgetten beschikbaar zijn vanuit het rijk of de provincie als bijvoorbeeld budgetten afhangen van inwoneraantallen. 

Jan Alex Brandsma: Een ontwikkeling die onontkoombaar lijkt, Langedijk was te klein om allerlei taken, die vanuit het rijk naar gemeenten toegeschoven worden, goed te kunnen doen. Dat is wat ik tenminste steeds hoor, als reden voor het opheffen van Langedijk als zelfstandige gemeente. Of groter altijd beter is, vraag ik me af. De afstand tussen politiek en inwoners wordt ook snel groter. Bovendien, Heerhugowaard wil graag een stedelijke uitstraling, de dorpen die samen Langedijk vormden, willen vooral dorp blijven. Twee zielen in één borst, ik hoop dat dit gaat werken. Op korte termijn zal de fusie voor mijn club niet zoveel betekenen denk ik. We blijven, dat is wel de bedoeling, een niet al te grote, gemoedelijke dorpsclub waar prestatie en gezelligheid beiden belangrijk zijn. Het is wel de vraag hoe de nieuwe gemeente omgaat met de subsidiëring van de voetbalclubs (en de sport in het algemeen) in de nieuwe gemeente. BOL is net als LSVV en DTS (en Vrone binnenkort ook) eigenaar van het complex en krijgt (kreeg) geen exploitatiesubsidie meer van de gemeente Langedijk. Voor zover ik weet is dat voor de voetbalclubs in Heerhugowaard wel het geval. Ik ben benieuwd hoe de nieuw te vormen gemeente omgaat met dit verschil. Overigens bevalt het eigenaar zijn van het complex goed.

Wat moet uw collega uit Heerhugowaard zeker weten over Langedijk en vice versa?

Kramer: Als voorzitter van een voetbalclub gaat mijn interesse hoofdzakelijk uit naar sportgerelateerde zaken. Als voorbeeld het beheer van de velden waarvoor in Heerhugowaard de gemeente verantwoordelijk is. De situatie in Langedijk is volgens mij wezenlijk anders, wat niet onze voorkeur heeft. Bovendien hebben wij in Heerhugowaard te maken met Heerhugowaard Sport, een prima organisatie waarmee SVW ‘27 goede contacten onderhoudt.

‘Het is wel de vraag hoe de nieuwe gemeente omgaat met de subsidiëring’

Brandsma: Ik denk dat hij het al weet, maar in ieder geval dat we vier voetbalverenigingen hebben in Langedijk, Vrone, LSVV, DTS en BOL, die bestuurlijk goed met elkaar overweg kunnen. En natuurlijk dat die vier verenigingen elk jaar in augustus strijden om de Zuurkoolcup, elke keer weer een groot spektakel. Helaas en om bekende redenen is de laatste keer dat dit evenement gehouden alweer twee jaar geleden. Hopelijk kan het dit jaar eindelijk wel weer doorgaan.

Wat is uw advies aan de aanstaande burgemeester?

Kramer: Een fusie van gemeentes heeft zowel voordelen als nadelen. Vaak zijn de nadelen emotioneel van aard en soms niet gestoeld op feiten. In dit geval kan het verschil in grootte van de gemeentes Heerhugowaard en Langedijk tot wrevel bij de Langedijkers leiden als het gevoel van een overname en niet van een fusie overheerst. De burgemeester moet zich bewust zijn van dergelijke sentimenten en regelmatig benadrukken wat de voordelen zijn, zowel voor de bewoners van Heerhugowaard als Langedijk.

Brandsma: Ga op zoek naar meer verbinding tussen Heerhugowaard en Langedijk, maar gun de dorpen die Langedijk vormden ook hun eigen identiteit en karakter en zet daar ook op in. Een mooi gemengd boeket dus.

Wat is uw wens voor deze nieuwe gemeente?

Kramer: De start is volgens mij prima geweest en er is ook in de diverse media goed en duidelijk over gecommuniceerd. Vooral doorgaan op de ingeslagen weg en veel gezamenlijke initiatieven ontplooien, zoals een Dijk & Waardcup tussen de voetbalverenigingen van Heerhugowaard en Langedijk, die vorig jaar op het programma stond maar door corona helaas geen doorgang kon vinden.

Brandsma: Dat de fusie leidt tot meer en (nog) betere voorzieningen voor de inwoners en dat de afstand tussen gemeenteraad en -ambtenaren enerzijds en inwoners anderzijds, ondanks de grotere schaal, niet groter maar kleiner zal worden.

Hilco Kramer, voorzitter van SVW'27.