Indrukwekkende stille tocht voor Jesse

Algemeen
Op de plek waar het drama plaatsvond staat nu een mooi gedenkteken voor Jesse.
Op de plek waar het drama plaatsvond staat nu een mooi gedenkteken voor Jesse. (Foto: Rodi Media/MB)

NOORD-SCHARWOUDE - Het was koud en guur, de schemering viel in en het regende pijpenstelen. Maar de aanwezigheid van heel veel Langedijkers zorgden voor licht en warmte in de stille tocht die zaterdagmiddag werd georganiseerd voor Jesse Smit. Een stille tocht tegen onrecht, wat mensen elkaar kunnen aandoen, en vooral een tocht om te gedenken hoe verdomd kort het leven is. 

Jesse was een van de fietsers die zondag 12 december op de Voorburggracht in Oudkarspel werden aangereden door de bestelbus van en 28-jarige man uit Noord-Scharwoude. Zaterdagmiddag 18 december overleed hij aan zijn verwondingen in het ziekenhuis in Alkmaar. Jesse Smit zou zaterdag 8 januari 21 jaar zijn geworden. 

Jesse en zijn familie hebben een groot sociaal netwerk. Hij was een graag geziene gast in verschillende vriendengroepen, door school, sport en uitgaan. Door corona kon niet iedereen bij de crematie aanwezig zijn, terwijl wel heel veel mensen ontzettend meeleefden met zijn familie en vrienden. Vriendin van de familie Shearon de Vriend (21) besloot om samen met de 19-jarige Jasmijn Blokker uit Heerhugowaard een stille tocht te organiseren. Om Jesse te gedenken op zijn verjaardag en om alle mensen de gelegenheid te geven om hun medeleven te uiten. Startpunt van de tocht was bij het huis van de familie Smit, waarna zo’n 250 mensen over de Dorpsstraat richting Oudkarspel liepen. Ook de ouders en het zusje van Jesse liepen mee. Zij liepen voorop, samen met waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel. 

Rehwinkel gaf onlangs in een interview in deze krant aan onder de indruk te zijn van de gemeenschapszin van de Langedijkers. “Ik kwam de maandag na het verschrikkelijke ongeluk juist voor het eerst kennismaken in De Binding en zag wat het qua emoties losmaakte bij Leontien Kompier en alle medewerkers. Ik heb ook gezien hoe zij de familie en vrienden uitnodigde op het gemeentehuis en had veel bewondering voor de manier waarop ze dat aanpakte.”  

Bij de gemeente kregen Sharon en Jasmijn een ontheffing. „Samenkomsten zijn verboden, maar voor deze speciale gebeurtenis wilde de gemeente een uitzondering maken.” Bovendien waren er verkeersregelaars geregeld en stond er een motoragent bij de plek waar het ongeluk was gebeurd en waar de herdenking plaatsvond. Mensen die meeliepen zetten een kaarsje neer, legden een roos of stonden even stil bij de gebeurtenis is december. Op deze plek staat voortaan een stenen monument voor Jesse. Shearon: “Jasmijn heeft dit samen met de vriendengroep van Jesse en de gemeente Langedijk geregeld, heel fijn dat dit allemaal zo snel lukte.” 

Mooi dat er nu een plek is waar iedereen even stil kan staan bij Jesse en het feit dat het leven soms ontzettend oneerlijk is.

Afbeelding
Burgemeester Peter Rehwinkel is een van de aanwezigen.
Over de Dorpsstraat ging de tocht richting Oudkarspel.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding