Mayra en Sheyda.
Mayra en Sheyda. (Foto: aangeleverd)

Talentvolle jongeren Dijk en Waard hopen op een creatieve toekomst

Algemeen

DIJK EN WAARD - In de nieuwe gemeente wemelt het van het jong talent, op het gebied van kunst, cultuur, muziek en dans, theater, rap, influencers, of welke uiting van creativiteit dan ook. Vele van hen zijn aangesloten bij Artquake. Artquake is een cultureel jongerenplatform, waar jongerenkunst en talentontwikkeling centraal staat. Daarnaast biedt Artquake jong talent een podium. 

Twee van de talenten die zijn aangesloten bij Artquake zijn zangeres Sheyda Abolfath en danseres Mayra Smilda. Hoe denken zij over de fusie en wat zouden ze graag zien verbeteren of veranderen nu Langedijk en Heerhugowaard één gemeente vormen?  

Sheyda is 18 jaar oud en woont al haar hele leven in Oudkarspel. In 2021 heeft ze haar VWO diploma gehaald en op dit moment heeft ze een tussenjaar om zich volledig te kunnen focussen op het maken van muziek, schrijven, reizen en kunst. Sinds kort treedt ze- waar mogelijk - op in podia in Alkmaar en Langedijk. 

Mayra is 17 jaar en woont in Heerhugowaard. Ze doet een opleiding verpleegkunde en daarnaast danst ze veel bij Balletschool Heerhugowaard. Sinds kort is ze aangesloten bij Artquake en doet ze soms een optreden. Daarnaast doet ze ook vaak mee aan danswedstrijden waarbij ze eigen choreografieën maakt en die solo uitvoert op het podium. Ze heeft meegedaan aan de Grote Prijs van het Trinitas College, Kunstbende en Alkmaars Talent. Tenslotte heeft ze ook nog een dansclinic gegeven voor de gemeente Heerhugowaard bij de Balletschool Heerhugowaard.

Wat vind jij van de fusie?

Sheyda: Ik vind dat de fusie een zeer goede keuze is van de twee gemeenteraden. Het feit dat hierdoor in één gemeente twee verschillende karakters worden gecombineerd, namelijk het echte dorpse karakter en opkomend stedelijk karakter zal de gemeente aantrekkelijk maken. Ik zie eigenlijk alleen maar voordelen van de fusie voor de gemeente. Door de fusie is er een grotere en sterkere gemeente ontstaan. Dit zal samenwerken en onderhandelen dus makkelijker maken, maar dan moet er natuurlijk wel uitgegaan worden van hetzelfde doel. Ik denk dat bewoners niet veel zullen merken van de fusie. Ik hoop dat de twee gemeentes samen sneller en efficiënter kunnen werken en hierdoor (sociale) problemen in de gemeente kunnen aanpakken.

Mayra: Ik vind het goed dat Heerhugowaard en Langedijk samen zijn gegaan. Het laat een mooie verbinding zien tussen twee verschillende plaatsen die eerst allebei een eigen gemeente hadden. Ook is het mooi om te zien dat na jaren lange samenwerkingen tussen Langedijk en Heerhugowaard die er al waren die samenwerking nu vergroot wordt door er een gemeente van te maken. Ik hoop dat Langedijk en Heerhugowaard er samen het beste van kunnen maken als gemeente Dijk en Waard. Ik verwacht dat door deze fusie dingen makkelijker gaan worden maar zeker ook moeilijker. Ik denk namelijk wel dat het makkelijker gaat worden om bijvoorbeeld activiteiten te organiseren voor de jeugd omdat er nu meer bewoners in de gemeente zitten, meer mensen met goede ideeën en er nu meer locaties beschikbaar zijn om een activiteit uit te voeren. Daarnaast verwacht ik wel dat het moeilijker gaat worden om beslissingen te maken over nieuwe ideeën voor de gemeente. Er zijn namelijk nu meer inwoners in gemeente Dijk en Waard en dus meer verschillende stemmen wat het moeilijker kan maken om keuzes te maken voor de gemeente.

Wat adviseer je de nieuwe burgemeester qua jongerenbeleid?

Sheyda: Ik vind dat de nieuwe gemeente zich veel meer moet focussen op de jongeren in de gemeente. De huidige jongeren vormen namelijk de toekomst van deze gemeente. Dit kan gedaan worden door verschillende jongeren te betrekken bij de inspraak. Ook vind ik dat de gemeente zich meer zou moeten focussen op de culturele sector, waar al een tijdje structureel op wordt bezuinigd. Ik woon al mijn hele leven in Langedijk en dat is persoonlijk iets wat ik heel erg heb gemist, culturele ontplooiing. Hier zal ik zelf geen baat meer bij hebben, maar hopelijk andere jongeren wel. 

Mayra: Ik zou graag voor de jongeren in de gemeente Dijk en Waard meer inbreng van meningen willen hebben. Het zou fijn als jongere wat meer hun mening kunnen/mogen geven over hoe het gaat in de gemeente. Ook als deze jongere nog geen 18 jaar zijn. Daarnaast zou ik namens de jongeren graag meer groepsactiviteiten in de gemeente willen hebben. Dit lijkt mij een goed idee omdat je hierdoor makkelijker contact kan maken met je eigen leeftijdsgenoten. Ook zijn sociale activiteiten goed voor de mentale gezondheid van de jeugd. Tijdens de lockdown hebben we namelijk gemerkt dat veel jongeren last kregen van depressies en angsten voor bijvoorbeeld sociale situaties. Wie wil nou niet dat de jeugd gewoon een gelukkige en goed jeugd kan hebben in de gemeente Dijk en Waard?  

Sheyda hoopt snel weer op te kunnen treden met haar band.
De Heerhugowaardse Mayra heeft als grote passie dansen.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Nachtvlinders kijken tijdens de Nationale Nachtvlindernacht Algemeen 25 jun, 08:48
Afbeelding
Droom mee met Jozef en zijn tover-dromenjas in Theater de Binding Uit 24 jun, 16:45
Afbeelding
Doet en Ontmoet in Veldzorg weer begonnen Algemeen 24 jun, 14:52
Afbeelding
Burgemeester Rehwinkel bezoekt Stichting Miss IQ Algemeen 24 jun, 14:10
Afbeelding
Tien vragen aan... Sreta Schrieken Algemeen 24 jun, 11:04
Afbeelding
Wat is er de komende week te doen voor jongeren in Dijk en Waard? Algemeen 24 jun, 09:45
Afbeelding
Heerhugowaardse kunstenaars exposeren tijdens Kunstparade in Heiloo Algemeen 24 jun, 08:04
Afbeelding
Twee ongelukken op N242 112-nieuws 23 jun, 19:19
Afbeelding
Viviane wil met haar stichting huidkanker zoveel mogelijk de wereld uithelpen Algemeen 23 jun, 14:29
Afbeelding
Koninklijk Erepenning voor jarig DTS Algemeen 23 jun, 14:13
Afbeelding
Raadsleden Dijk en Waard brengen werkbezoek aan fuserende bibliotheken Algemeen 23 jun, 14:10
Afbeelding
Foto expositie Allemanskerk ingeluid door Gerard Zeeman Algemeen 23 jun, 14:08
Afbeelding
Maarten Beneker clubman pur sang van zowel DTS als LSVV Algemeen 23 jun, 14:06
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief