Jubileumjaar Allemanskerk: 50 jaar na de brand

Algemeen
Afbeelding
(Foto: AGHeeremansPhotography)

OUDKARSPEL – In september van dit jaar is het precies vijftig jaar geleden dat de Allemanskerk in Oudkarspel weer in gebruik werd genomen na de brand. De stuurgroep ’50 jaar na de brand’, bestaande uit Foke van der Wielen, Henk Zuidersma en Tineke Gootjes, heeft besloten om van 2022 een jubileumjaar te maken en iedere maand krijgen de Langedijkers de kans om activiteiten te organiseren.

“We hebben zelf wat ideeën geopperd”, zegt initiatiefneemster Tineke Gootjes. “Er mag van alles georganiseerd worden. Er is in de Allemanskerk veel ruimte om iets te organiseren. Bijvoorbeeld een fototentoonstelling, leerlingen van groep acht die een musical willen uitvoeren, een toneelstukje, een muzikaal optreden, een gezamenlijke lunch. Het zijn wat ideeën en we hopen natuurlijk dat we binnen en buiten de kerk zoveel mogelijk activiteiten kunnen ‘adopteren’.’’

Geschiedenis

In maart 2021 is er een prachtig boek ‘Alle Mans Kerk het baken van Oudkarspel’ uitgekomen. Een boek van Dick Barten, zijn vijftiende boek inmiddels. “Alle Mans Kerk is mijn poging om de geschiedenis van gebouw, inventaris en gebeurtenissen in het kerkelijk leven te beschrijven en door middel van afbeeldingen te laten zien,’’ zegt Dick Barten in een begeleidend schrijven. Het boek is in maart 2021 aan veel mensen geschonken. Na de grote brand in 1969 is de kerk na restauratie weer in gebruik genomen in 1972. Nu, 50 jaar later, zal een jaar lang de Allemanskerk in al zijn glorie centraal staan.

Zwarte dag

De Allemanskerk is bekend om zijn ‘platte toren zonder spits’, veroorzaakt door een brand. In zijn boek beschrijft Dick Barten die negende juni 1969. Op die dag zijn werknemers van de firma Stam bezig met hun allerlaatste werkzaamheden aan de bliksemafleider van de kleine toren. Het was mooi helder weer met een harde oostenwind. Om half vier slaat de heer Stam alarm. Hij vraagt koster Klaas Hart de brandweer te bellen. Er wordt nog getracht met brandblussers de brand, die begon aan de noordzijde van de kap bij het orgel, te blussen, maar er is geen redden aan. Drie kwartier na het begin van de brand stort het gewelf in. Gelukkig redden politieagent Grimijzer, Hendrik Timmerman en Klaas Hart nog een paar waardevolle stukken, waaronder het avondmaalservies uit 1713, de kanselbijbel en de lessenaar.

Succes

Tineke Gootjes: “Ons idee om van 2022 een jubileumjaar te maken wordt hopelijk een succes. Iedereen mag gebruik maken van onze kerk. Naast de al eerdergenoemde activiteiten denken we ook aan bijvoorbeeld workshops, lezingen, tekenlessen, een presentatie door Langedijker Verleden. Maar belangrijk is dat we het met elkaar moeten doen. Daarom vragen we de mensen om met ideeën te komen en dan beslissen we samen of de activiteit haalbaar is en op welke dag het moet plaatsvinden. We hebben al eerder een oproep gedaan en daar zijn al verschillende reacties opgekomen. Dat is heel positief. Naast de bovengenoemde activiteiten kunnen ook allerlei andere ideeën worden ingezonden. We hopen natuurlijk op veel leuke en verschillende reacties.’’ Het e-mailadres van Tineke Gootjes is: tinekegootjes@hotmail.com.. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding