Linda van ’t Veen is ervaringsdeskundige en schreef een belangwekkend boek over eenzaamheid.
Linda van ’t Veen is ervaringsdeskundige en schreef een belangwekkend boek over eenzaamheid. (Foto: AGHeeremansPhotography)

Linda van ’t Veen schrijft boek over eenzaamheid

16 jan, 11:03 Algemeen

DIJK EN WAARD - Wat is eenzaamheid? Is het een ziekte, gaat het ooit voorbij en wat kun je eraan doen? 

Moeilijke vragen passend bij een moeilijk thema: eenzaamheid. Het is een persoonlijke ervaring, niet iedereen heeft immers dezelfde behoeftes en verlangens. Heb je juist wel een groot sociaal netwerk nodig of niet?

Linda van ’t Veen is ervaringsdeskundige en schreef een belangwekkend boek hierover: ‘Niemand die het ziet’.

Vanaf haar vroegste jeugd worstelt Linda met gevoelens van eenzaamheid. Bij haar ouders, broer en zus kon dat gevoel niet weggenomen worden, integendeel. Linda voelde geen verbinding, was verdrietig, maar ook boos en opstandig. Zij kon het gevoel dat haar zo bezighield en hinderde geen plaats geven. Vaak speelde zij een rol, leek vrolijk maar ’s nachts kwamen de nachtmerries over bijvoorbeeld oorlog. Zoals Linda zelf zegt: “Lachend op school, verdrietig thuis”. De spanningen thuis bepaalde voor een groot deel haar jeugd en puberteit. Zij was een echte baantjeshopper, was zelfs een periode politieagente in Zaanstreek-Waterland en Den Haag. 

Als Linda 35 is ontmoet zij de vader van haar dochter. Met de geboorte van haar dochter dacht Linda dat haar leven zou veranderen en haar gevoelens van eenzaamheid weg zouden gaan. Maar de gevoelens van eenzaamheid bleven haar leven bepalen, Linda bleef zoekende. Na dit leven lang zoeken naar de oorzaak van haar eenzaamheid besloot Linda hier over te gaan schrijven. Drijfveer om dit te gaan doen waren vooral de problemen waar haar dochter mee worstelde. Linda besloot te stoppen met werken en zich totaal op hulp aan haar dochter te richten. Er ontstond een soort dagboek waar zij haar leven in heeft opgeschreven, en die haar inzicht heeft verschaft in het ontstaan van haar gevoelens van eenzaamheid. Zij gaat haar eenzaamheid een plaats geven.

Gaan schrijven helpt herkennen

“Eenzaamheid is het ervaren van een gemis aan een hechte, sociale band met anderen. Vriendinnetjes nam ik nooit mee naar huis, was het liefst buiten de deur. Ik moest op zoek naar de oorzaak van mijn eenzaamheid en het schrijven hierover bracht mij inzicht en ik herkende, ook voor anderen, de symptomen. Na ongeveer anderhalf jaar heb ik mijn schrijfsels opgestuurd naar een uitgever. Het manuscript beviel blijkbaar wel, maar ik kreeg het advies het persoonlijker te maken. Dit heb ik gedaan en ontdekte hoeveel plezier schrijven mij gaf en nu nog geeft. Met mijn dochter ging het na een aantal moeilijke jaren weer beter. Dat gaf mij ruimte en ik wilde weer aan de slag na een periode zonder werk. Een reïntegratiebedrijf hielp mij en adviseerde een opleiding voorlichter eenzaamheid te gaan volgen om mijn kennis rondom eenzaamheid uit te breiden. Dat heb ik gedaan en mag mezelf nu die titel geven. Ik ben nu 57 en het gaat heel goed met me! Ik help mensen die eenzaam zijn en mijn tweede boek zal over ouderen gaan die hun partner zijn verloren en daarna te maken krijgen met eenzaamheid. Hoe lossen zij dit op? Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Het gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten.”

‘Niemand die het ziet’

“Mijn boek is in december verschenen en ik kreeg gelijk goede reviews, dus komt er een herdruk. Om mezelf te promoten, want dat wil ik graag, als voorlichter eenzaamheid en als schrijfster, had ik eigenlijk een website nodig. Dat kon ik niet betalen, maar gelukkig heb ik financiële steun gekregen van Stichting Lief Langedijk. Daar ben ik ze erg dankbaar voor." 

Korte samenvatting boek

Nikkie voelde zich als kind buitengesloten en onbegrepen. Hierdoor heeft zij zichzelf een houding aangeleerd, waarmee het niet lukt om verbinding met anderen te maken. Niemand zit haar eenzaamheid. Op een dag zegt haar dochter dat ze niet meer wil leven. Ook zij voelt zich eenzaam en onbegrepen. Hoe kan Nikkie haar helpen als ze met hetzelfde probleem worstelt?

‘Niemand die het ziet', van Linda van 't Veen, SAAM Uitgeverij, ISBN 9789492261830, prijs € 17,95

Afbeelding

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
DTS heer en meester in Akersloot Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Schrijf je in voor de veertigste Avondvierdaagse van Sint Pancras Algemeen 15 mei, 16:02
Afbeelding
Fijne muziek in ‘t Kerkhuys Spanbroek Uit 15 mei, 13:44
Afbeelding
FC Marlène onderuit tegen koploper Hovocubo; vrouwen bereiden zich voor op finale Sport 15 mei, 11:19
Afbeelding
Meevaller jaarrekening hoogheemraadschap Algemeen 14 mei, 20:42
Afbeelding
Meerdaagse oefening op diverse locaties in West-Friesland Algemeen 14 mei, 16:09
Afbeelding
Er zijn weer diploma’s uitgereikt in Zwembad Duikerdel Algemeen 14 mei, 16:00
Afbeelding
Zomerbridgedrives op drie verschillende locaties in Dijk en Waard Algemeen 14 mei, 15:12
Afbeelding
Workshop Zeker van jezelf bij Zorgboerderij Astresia Algemeen 14 mei, 14:14
Afbeelding
Dijkgraaf zoekt waterschapsbestuurders Algemeen 14 mei, 13:32
Afbeelding
Fruit Tree Plantation Drive in De Groene Oase Algemeen 13 mei, 20:05
Afbeelding
Alleengaandenclub organiseert uitje naar Hortus Algemeen 13 mei, 15:06
Afbeelding
Tien vragen aan... Corrie Kaas Algemeen 13 mei, 12:15
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief