Corona en de maatregelen die daarmee gepaard gaan, zoals het coronatoegangsbewijs, zorgen voor een tweedeling in de maatschappij.
Corona en de maatregelen die daarmee gepaard gaan, zoals het coronatoegangsbewijs, zorgen voor een tweedeling in de maatschappij. (Foto: Shutterstock)

GGD maakt zich zorgen om tweedeling in maatschappij door corona

19 jan, 07:53 Algemeen

REGIO - Twee derde van de inwoners van Noord-Holland Noord maakt zich zorgen om een tweedeling in de maatschappij vanwege de huidige coronamaatregelen. Ook hebben inwoners minder vertrouwen in de aanpak van het virus door de overheid. Dat blijkt uit een onderzoek van GGD Hollands Noorden. 

De GGD Hollands Noorden heeft afgelopen november een zesde meting gedaan in het onderzoek naar de beleving van de coronacrisis onder de inwoners van Noord-Holland Noord. Hierin vallen vooral de zorgen van inwoners over de saamhorigheid in de maatschappij op. ‘Vier op de vijf inwoners zegt dat verschil in denkwijze over vaccineren heeft geleid tot een tweedeling in de maatschappij.’

Daarnaast blijkt dat bij 32 procent een verschil in denkwijze over vaccinaties heeft geleid tot negatieve gevolgen in de directe omgeving. ‘Voor één op de drie inwoners heeft het geleid tot verstoorde relaties met familie, vrienden of kennissen.’

Weinig vertrouwen in aanpak

Een ander heikel punt dat naar voren komt uit het onderzoek is de mate waarin de overheid maatregelen neemt om het virus onder de duim te krijgen. Veertig procent geeft aan nog vertrouwen te hebben in de aanpak van de overheid, in vergelijking met 66 procent bij de vorige meting in juli. 

Ook opvallend: Aan de ene kant is het percentage mensen dat vindt dat er te weinig maatregelen worden genomen sinds de meting in juli verdubbeld. Aan de andere kant is ook het percentage dat vindt dat er overdreven veel maatregelen genomen worden flink gestegen, van negen procent in juli, naar zestien procent in de meest recente meting. 

Hoewel niet iedereen vertrouwen heeft in de aanpak, worden de meeste maatregelen wel nageleefd. ‘Opvolgen van maatregelen lukt de meeste inwoners, wel hebben ze moeite met het vermijden van drukte, afstand houden en thuiswerken.’

Zorgen om schoolresultaten en eenzaamheid

Verder geven meer inwoners aan zich zorgen te maken over de ontwikkeling van hun kinderen op school. In de vorige twee metingen lag dit percentage rond de veertig procent, dat is nu gestegen naar zestig procent. Ook ervaren meer inwoners stress en geeft twintig procent aan zich eenzaam te voelen. 

De GGD benadrukt dat het onderzoek eind november is gehouden. De resultaten slaan dus op de periode van voor de laatste lockdown die geldt vanaf 19 december. Wel waren er in die tijd al strengere maatregelen aangekondigd.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Gemeenteraad draagt nieuwe burgemeester voor Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Het mooiste meisje uit de klas komt uit Langedijk Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
SV Vrone kiest voor zaterdagvoetbal Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Vrouwen FC Marlène spelen finale play-offs om Kampioenschap van Nederland Algemeen 16 mei, 15:21
Afbeelding
Inschrijving Avond4Daagse Heerhugowaard Algemeen 16 mei, 15:11
Afbeelding
Genieten met een grote G tijdens Popweekend Dijk & Waard Algemeen 16 mei, 10:41
Afbeelding
Zevende Langedijker Walk Algemeen 16 mei, 10:12
Afbeelding
Orgelconcert in de Kooger Kerk Uitgaan 16 mei, 09:11
Afbeelding
10 vragen aan Ineke Schilstra Algemeen 16 mei, 08:02
Afbeelding
DTS heer en meester in Akersloot Sport 16 mei, 07:51
Afbeelding
Schrijf je in voor de veertigste Avondvierdaagse van Sint Pancras Algemeen 15 mei, 16:02
Afbeelding
Fijne muziek in ‘t Kerkhuys Spanbroek Uit 15 mei, 13:44
Afbeelding
FC Marlène onderuit tegen koploper Hovocubo; vrouwen bereiden zich voor op finale Sport 15 mei, 11:19
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief