Gea Klercq (staand) geniet elke dag van 'haar Buiten Zorg.
Gea Klercq (staand) geniet elke dag van 'haar Buiten Zorg. (Foto: AG Heeremans Photography)

Gea Klercq geniet elke dag van ‘haar’ Buiten Zorg

20 jan, 09:10 Algemeen

ZUID-SCHARWOUDE – Seniorenhuis Buiten Zorg straalt een tevreden rust uit. In de ontmoetingszaal zit een groepje bewoners gezellig bij elkaar en in de binnentuin zijn de kolvers druk bezig. Tevreden loopt locatiemanager Gea Klercq-Glas rond. 

Sinds haar aanstelling in november 2020 is er best veel veranderd. Wie Gea kent weet dat zij altijd haar schouders onder een klus zet en van opgeven nooit gehoord heeft. “Het is rustig in het huis, maar we zijn er nog lang niet! Dit moet het huis van de toekomst worden!”

Buiten Zorg is nu nog een huis met voor de helft verzorging en voor de helft zelfstandig wonen. Als het aan Gea ligt wordt Buiten Zorg het middelpunt van de buurt, waar een ieder die het nodig heeft zorg kan halen, een soort moederhuis dus. “Het huis is geweldig, er zijn weinig problemen en het personeel heeft het naar de zin. Maar ik wil meer, veel meer. Natuurlijk niet van vandaag op morgen, maar in de toekomst kijkend zie ik hele vele mogelijkheden. Ouderen die hier wonen of komen wonen moeten in een warm nest komen en hun dagen hier doorbrengen met elkaar en voor elkaar. Samen je ‘ouwe dag’ tot een schitterende dag maken!” 

Een verwende vrouw

Gea Klercq (1956) noemt zichzelf een verwende vrouw. “Als ik thuis kom in de Noord staat alles voor me klaar. Ik heb echt een geweldige man! Ik kan aanschuiven en me voorbereiden op datgene wat er nog komt. Vanavond bijvoorbeeld moet ik nog vergaderen in het gemeentehuis. Gea zit namens het CDA in de gemeenteraad. “Het CDA is een brede democratische partij die uitgaat van christelijke waarden en normen. Het gaat altijd om mensen en ik , als mensenmens, vind dat uitermate belangrijk. Ik wil verbinden, mensen samenbrengen en dat moet met respect voor elkaar gebeuren. Ik streef gemeenschapszin na!” Mooie woorden misschien, maar wie een uur met Gea praat voelt de gedrevenheid en liefde die zij voor een ander heeft. Logisch dus dat zorg haar leven bepaalt heeft. Als verpleegkundige heeft zij veel kanten van de zorg mogen zien. Buiten Zorg is nu dus haar missie en zij ervaart de warmte die zij zo graag ziet. “Als ik 85 ben, wil ik hier wel wonen in één van de 2- of 3 kamerappartementen. Daarnaast zet Gea zich ook in voor de kerk. “Een plek vol inspiratie, bezinning, lief en leed.” 

Gouden Dagen

Sinds kort heeft Buiten Zorg weer een voltallig bestuur van Vrienden van Buiten Zorg. “Vrijwilligers zijn sowieso voor ons heel belangrijk, al is dat in deze coronatijd best lastig. Wij kunnen veel hulp gebruiken en zoeken naarstig naar sponsoren. Ik denk aan een Gouden Dagenactie, waarbij sponsoren uitgenodigd worden, te horen krijgen waarom wij ze nodig hebben en misschien dat daar dan financiële middelen uit komen..!” , zegt Gea Klercq en komt daarna met nog meer plannen voor de nabije toekomst. “Je Inzetten voor (kwetsbare) ouderen met als doel eenzaamheid tegen te gaan, door mooie contactmomenten te creëren en de kloof tussen jong en oud te verkleinen. Dit door niet de focus te leggen op de beperkingen maar juist op de mogelijkheden. Zowel voor ouderen die zorg nodig hebben, maar ook voor het groeiende aantal ouderen dat nog zelfstandig woont, diverse activiteiten realiseren in goede samenwerking met sponsoren en vrijwilligers.”

 Ja, aan enthousiasme en energie ontbreekt het niet, maar duidelijk is wel dat zij dat niet alleen kan. Dus wie zin heeft..? “Deze Coronatijd heeft Buiten Zorg goed doorstaan, er waren en zijn heel weinig besmettingen geweest, iedereen is dan ook geboosterd. Misschien heeft onze binnentuin met de goede ventilatiemogelijkheden daar een rol bij gespeeld. Wel kun je duidelijk merken dat de eenzaamheid toesloeg en dan voel je extra het tekort aan vrijwilligers.”

Toekomst

Het is de grote wens van Gea Klercq om een omgeving te creëren waarin mensen met een vorm van dementie zich heel tevreden en gelukkig voelen. “Onderschat niet de mogelijkheden die zij nog hebben en hoeveel levensplezier er nog kan zijn, Daar moeten we aan werken en dat doe je samen. Mijn lijfspreuk is dan ook: ‘Alleen loop je sneller, maar samen kom je verder!’” Wij wensen Gea en Buiten Zorg een gouden toekomst toe!

door: Ben Wansink

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Bijzondere samenwerking: ‘Boterhal goes Artfarm’ Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Op de fiets van Normandië naar Heerhugowaard als eerbetoon Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Sluiswachter Pascal Luyckx hoopt op een drukke zomer Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Verrassende nederlaag voor koploper Jos Kamp Assurantiën cup Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Hemelvaartsmarkt en straatrommelmarkt in Noord-Scharwoude Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Esther Leibrand benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Je mag er zijn viert feest Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Noord-Hollands beste ondernemingen kiezen: eervol en pittig Algemeen 17 mei, 19:20
Afbeelding
De Laatste Tuinder van Langedijk ‘emotionele rollercoaster’ Algemeen 17 mei, 17:33
Afbeelding
Bulderende motoren en suizende turbo’s in het Geestmerambacht Algemeen 17 mei, 16:36
Afbeelding
Volop reuring in Alkmaar: Kom naar Shopping Night en Pride Uit 17 mei, 16:20
Afbeelding
Dixieland, swing en bossanova: Cool Jazzfestival begint aan een inhaalslag Uit 17 mei, 15:48
Afbeelding
LSVV pakt 3 punten in de thuiswedstrijd tegen DSOV Sport 17 mei, 13:27
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief