De horeca mag weer open tot 22.00 uur 's avonds.
De horeca mag weer open tot 22.00 uur 's avonds. (Foto: Pixabay)

Horeca en cultuur weer open tot 22.00 uur

Algemeen

DEN HAAG/REGIO – Nederland gaat weer verder van het slot. De horeca- en cultuursector mag weer open, tot 22.00 uur, geplaceerde evenementen zijn weer toegestaan (met maximum aantal bezoekers) en doorstroomlocaties (zoals dierentuinen en pretparken) kunnen onder voorwaarden ook weer open. Dit meldden premier Rutte en minister Ernst Kuipers onder meer tijdens de persconferentie op 25 januari. De versoepelingen gaan in vanaf 26 januari, 05.00 uur ’s ochtends en gelden voor de komende drie weken.

We nemen vandaag een grote stap, terwijl de besmettingen door het dak gaan...

Rutte: “We nemen vandaag een grote stap, terwijl de besmettingen door het dak gaan. Maar het OMT zegt dat het verantwoord is om alle activiteiten weer mogelijk te maken tot 20.00 uur. We gaan zelfs iets verder, namelijk 22.00 uur. Daar kiezen we voor om zo min mogelijk uitzonderingen te hebben, maar ook omdat er zulke grote spanningen zijn dat we de grenzen van het mogelijke opzoeken. We nemen vandaag een risico.”

“Tussen 05.00 uur en 22.00 uur kan bijna alles weer vanaf morgen”, meldt Rutte. Dat betekent concreet: alle restaurants, cafés, bioscopen, musea en theaters kunnen van 05.00 tot 22.00 uur weer open; doorstroomlocaties zoals dierenparken en pretparken kunnen weer open; sportwedstrijden met publiek zijn weer mogelijk; binnenevenementen zijn toegestaan mits er vaste zitplekken zijn en met een maximum van 1250 bezoekers; buitenevenementen zijn toegestaan met een derde van de normale capaciteit. 

Coronabewijs

Bezoekers van horeca, evenementen en cultuur en sportwedstrijden moeten wel een geldig coronabewijs kunnen tonen. Ook zijn er nieuwe quarantaine regels voor het primair en voortgezet onderwijs; kinderen tot achttien jaar oud hoeven niet meer in quarantaine na contact met een besmet persoon; alleen kinderen met klachten blijven thuis. Dit voorkomt dat hele klassen thuis komen te zitten. 

Overal waar het niet mogelijk is 1,5 meter afstand te houden adviseert het kabinet een mondkapje te dragen. Ook blijven Rutte en Kuipers benadrukken dat het nu belangrijker is dan ooit de leefregels na te leven zoals; afstand houden, handen wassen, testen en thuis te blijven bij klachten.

‘Bewust grenzen van het mogelijke opzoeken’

Volgens Kuipers zal het aantal positieve tests door de versoepelingen de komende weken nog harder gaan stijgen. Toch zoekt het kabinet ‘bewust de grenzen van het mogelijke op’ meldt Rutte. 

Nachthoreca nog dicht

De heropening geldt nog niet voor de nachthoreca, festivals en andere ongeplaceerde evenementen. Deze sectoren moeten nog even geduld hebben. 

Waardering

Het pakket met maatregelen geldt voor zes weken, over drie weken is een nieuw weegmoment. “We doen vandaag iets heel spannends. Over drie weken zijn de besmettingscijfers bijna zeker veel hoger. Het is aan ons allemaal om ervoor te zorgen dat we dan niet opnieuw op de rem moeten trappen. Ik wil mijn waardering uitspreken voor de cultuur, horeca en evenementen. Nederland heeft jullie gemist.”

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Nachtvlinders kijken tijdens de Nationale Nachtvlindernacht Algemeen 25 jun, 08:48
Afbeelding
Droom mee met Jozef en zijn tover-dromenjas in Theater de Binding Uit 24 jun, 16:45
Afbeelding
Doet en Ontmoet in Veldzorg weer begonnen Algemeen 24 jun, 14:52
Afbeelding
Burgemeester Rehwinkel bezoekt Stichting Miss IQ Algemeen 24 jun, 14:10
Afbeelding
Tien vragen aan... Sreta Schrieken Algemeen 24 jun, 11:04
Afbeelding
Wat is er de komende week te doen voor jongeren in Dijk en Waard? Algemeen 24 jun, 09:45
Afbeelding
Heerhugowaardse kunstenaars exposeren tijdens Kunstparade in Heiloo Algemeen 24 jun, 08:04
Afbeelding
Twee ongelukken op N242 112-nieuws 23 jun, 19:19
Afbeelding
Viviane wil met haar stichting huidkanker zoveel mogelijk de wereld uithelpen Algemeen 23 jun, 14:29
Afbeelding
Koninklijk Erepenning voor jarig DTS Algemeen 23 jun, 14:13
Afbeelding
Raadsleden Dijk en Waard brengen werkbezoek aan fuserende bibliotheken Algemeen 23 jun, 14:10
Afbeelding
Foto expositie Allemanskerk ingeluid door Gerard Zeeman Algemeen 23 jun, 14:08
Afbeelding
Maarten Beneker clubman pur sang van zowel DTS als LSVV Algemeen 23 jun, 14:06
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief