Huisarts Ellie Mens (l) en Pieter Raat-bestuurder Gabriele Kasten bespreken de toekomst van de ouderenzorg op het 'Over morgen'-bankje.
Huisarts Ellie Mens (l) en Pieter Raat-bestuurder Gabriele Kasten bespreken de toekomst van de ouderenzorg op het 'Over morgen'-bankje. (Foto: Aangeleverd)

Waardse huisarts Ellie Mens: ‘Zorg voor ouderen is zorg van ons allemaal’

Algemeen

HEERHUGOWAARD - “Zorgen zit in mijn bloed en mijn hart lag altijd al bij de ouderenzorg’’, aldus huisarts Ellie Mens, sinds 1995 werkzaam in Heerhugowaard en één van de huisartsen met cliënten in woonzorgcentra De Raatstede en Hugo-Waard. “Ouderenzorg is erg afwisselend en betekenisvol, maar ook moeilijk en tijdsintensief als een patiënt instabiel wordt. Dan is ouderenzorg echt ingewikkeld. Regelmatig zie ik dat ouderenzorg de gemiddelde huisartsenzorg overstijgt. Soms vraag ik me af waar de grens tussen huisartsenzorg en specialistische zorg ligt”, voegt Mens eraan toe. 

Praat vandaag over de ouderenzorg van morgen

Huisarts Mens sprak met Pieter Raat-bestuurder Gabriele Kasten op het ‘Over morgen’-bankje over de toekomst van de ouderenzorg. In Heerhugowaard verdubbelt het aantal 75-plussers in de komende twintig jaar. “En daarmee staan we voor een enorme uitdaging, die we samen aangaan. De zorg voor ouderen is namelijk een zorg van ons allemaal”, aldus Kasten. 

Regelmatig overstijgt de ouderenzorg de gemiddelde huisartsenzorg

Voor ouderenzorg is niet alleen veel tijd en geduld nodig, maar ook veel expertise en ervaring. “Onlangs behandelde ik een mevrouw met gevorderde dementie. Zij was niet meer aanspreekbaar, viel qua lichaamsgewicht sterk af, maar wilde zich niet laten aanraken en onderzoeken. In zo’n situatie vraag ik me af waar de grens tussen huisartsenzorg en specialistische zorg ligt. Regelmatig overstijgt de ouderenzorg de gemiddelde huisartsenzorg. Dan is het belangrijk dat ik als huisarts kan terugvallen en vertrouwen op de kennis en expertise van andere professionals, zoals de verpleegkundig specialisten van Pieter Raat.”


Verpleegkundig specialist

Pieter Raat heeft een aantal verpleegkundig specialisten (VS) in dienst, die na hun hbo-opleiding Verpleegkunde een masterstudie hebben voltooid. “Daarmee zijn ze wettelijk bevoegd om bepaalde handelingen uit te voeren die voorheen voorbehouden waren aan huisartsen. Ik ben heel blij met deze dames”, aldus Mens. “Deze verpleegkundig specialisten hebben tijd voor observaties, ze stellen goede diagnoses en nemen mij veel werk uit handen. Zij voegen echt iets toe, vooral aan de zorg voor mensen met dementie. Als huisarts kan ik me dan concentreren op waar ik goed in ben: in het leveren van somatische zorg aan oudere mensen. Heerlijk vind ik dat!” Kasten beaamt dat de verpleegkundig specialisten een spilfunctie hebben bij Pieter Raat: “Zij slaan een brug tussen cliënt, behandelaren en medewerkers. En dat is fijn.”

Als huisarts wil ik mij bezighouden met patiëntenzorg, niet met administratieve rompslomp

Het liefst wordt Mens ook bij de dagelijkse administratie meer ontlast. “Het is een verschrikkelijk dagelijks geneuzel. Formuliertje hier, formuliertje daar, soms moet je rekening houden met de regels van de zorgverzekeringswet en soms met die van de Wet langdurige zorg. Het is soms om gek te worden. Als huisarts wil ik mij met patiëntenzorg bezighouden, niet met al die administratieve rompslomp. Wat mij betreft zou de zorg veel meer mogen ‘ontschotten’.”

Zelfstandig & thuis oud worden

Huisarts Mens heeft scherp voor ogen hoe ze zelf ‘oud’ wil worden. “Zelfstandigheid is voor mij heel belangrijk: zo ben ik als persoon. Ik wil graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen, in mijn eigen appartement en in mijn vertrouwde omgeving. En als er dan zorg nodig is, dan wil ik deze zoveel mogelijk thuis ontvangen en niet moeten kijken of het extramurale of intramurale zorg is. Ik ben ook bereid iets voor een ander te doen, bijvoorbeeld zorgen voor mijn buurvrouw. Ja, ik ben weleens kritisch over de huisartsenzorg en over bureaucratie, maar zorgen zit echt in mijn bloed.”

‘Over morgen’-bankje

Het ‘Over morgen’-bankje staat bij woonzorgcentrum De Raatstede van Pieter Raat en is onderdeel van een publiekscampagne van branchevereniging Actiz. “Hoe zie jij de weg naar ouder worden? Is het motto van die campagne. Een ieder die wil meepraten en meedenken over de ouderenzorg van de toekomst is van harte uitgenodigd om plaats te nemen”, aldus Kasten. “De zorg voor senioren is namelijk een zorg van ons allemaal.”

Dit gesprek is het derde in een reeks gesprekken. Eerder sprak Kasten onder meer met de Heerhugowaardse wethouder Annette Groot. Nieuwsgierig naar haar verhaal? Kijk op www.dprs.nl. Ook meepraten over de ouderenzorg van morgen? Bel of mail voor een afspraak met Pieter Raat via 072-5767200 of info@dprs.nl.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Veranderingen station Heerhugowaard: spoor 3 verdwijnt, spoor 2 wordt verbreed Algemeen 28 nov, 16:50
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
Green Soap Company: ‘Doe mee aan de OVNH, alleen al voor publiciteit en een groter netwerk’ Algemeen 28 nov, 10:59
Afbeelding
Langedijk4GlobalGoals schenkt bomen voor het schoolplein Algemeen 28 nov, 10:10
Afbeelding
Skroiversgroep Langedoik bevordert het Westfriese dialect Algemeen 27 nov, 14:31
Afbeelding
De gunstige invloed van ventileren op verwarmen Algemeen 27 nov, 10:34
Afbeelding
Leger des Heils collecteert voor kwetsbare Nederlanders Algemeen 26 nov, 15:02
Afbeelding
Jan Stins heeft genoten van zijn voetbaljaren Algemeen 26 nov, 12:15
Afbeelding
Check je toeslagen als er iets verandert in je leven Algemeen 26 nov, 09:24
Afbeelding
Zanggroep MiXXt! viert vijftiende verjaardag Uit 25 nov, 13:07
Afbeelding
Stichting Miss IQ heeft in 2022 hard aan de weg getimmerd Algemeen 25 nov, 11:40
Afbeelding
Wat is er te doen voor jongeren in Dijk en Waard? Algemeen 25 nov, 10:05
Afbeelding
Veel prijzen voor EBI-Sports in Alkmaar Sport 25 nov, 09:24
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief