Gemeenteraad bespreekt profielschets nieuwe burgemeester

Algemeen
Wie gaat de burgemeestersketting van Dijk en Waard dragen?
Wie gaat de burgemeestersketting van Dijk en Waard dragen? (Foto: Archief)

DIJK EN WAARD - De gemeenteraad van Dijk en Waard bespreekt dinsdag 1 februari de opgestelde profielschets voor de nieuwe burgemeester met de Commissaris van de Koning van de provincie Noord-Holland, de heer Arthur van Dijk. De vergadering is openbaar en start om 20.00 uur. Op dijkenwaard.bestuurlijkeinformatie.nl zal te vinden zijn hoe belangstellenden de vergadering digitaal kunnen volgen.  

De nieuwe gemeente Dijk en Waard is op zoek naar een nieuwe burgemeester. Een burgemeester die voor een periode van zes jaar benoemd zal worden door de Koning.

Voor de kerst begon die zoektocht met een enquête onder inwoners, ondernemers en organisaties. In een vergadering van de gemeenteraad met de Commissaris van de Koning op maandag 1 februari wordt het profiel van de burgemeester vastgesteld. In een profielschets staat beschreven wat van de nieuwe burgemeester wordt verwacht. Kort daarna start de werving en selectie.

Publicatie burgemeestersvacature volgt

Na de bespreking wordt de profielschets voltooid en de burgemeestersvacature gepubliceerd in de Staatscourant. De profielschets en achtergrondinformatie hierover zullen terug te vinden zijn op www.dijkenwaard.nl en via www.noord-holland.nl/Actueel/Burgemeestersvacatures.

De Commissaris van de Koning begeleidt de werving en selectie, deels in overleg met de gemeenteraad. De gemeenteraad laat uiteindelijk in een openbare vergadering weten wie hij, via de Commissaris, aanbeveelt aan de Koning die het besluit tot benoeming zal nemen. De verwachting is dat nog voor de zomervakantie de Commissaris van de Koning opnieuw naar Dijk en Waard zal komen, ditmaal om de nieuwe burgemeester te beëdigen.

Eigenschappen en kenmerken nieuwe burgemeester

Voor de kerst is begonnen met de vraag aan inwoners, ondernemers en organisaties welke eigenschappen en kenmerken een nieuwe burgemeester zou moeten hebben. De vragenlijst, die in te vullen was tussen 13 december en 3 januari, werd door 337 mensen ingevuld. Ook aan het college van burgemeester en wethouders, ambtenaren, de buurgemeenten en samenwerkingspartners is reactie gevraagd. De informatie die dit opleverde, verwerkte de gemeenteraad van Dijk en Waard in de profielschets voor de kroonbenoemde burgemeester.

Huidige burgemeester

Een kroonbenoemde burgemeester is een burgemeester die door de Koning wordt benoemd voor de duur van zes jaar. De huidige burgemeester van Dijk en Waard, de heer Peter Rehwinkel, is burgemeester tot het moment van beëdiging van een kroonbenoemde burgemeester.