Stemmen kan nog de hele maand februari.
Stemmen kan nog de hele maand februari. (Foto: Aangeleverd)

Valt de thriller ‘Euphorbia’ van Waardse Patricia in de prijzen?

2 feb, 09:16 Algemeen

HEERHUGOWAARD - De in september verschenen thriller ‘Euphorbia’ van de Heerhugowaardse schrijfster Patricia Bouwhuis-Ooyevaar maakt kans op The Indie Awards. De gebeurtenissen in dit verhaal spelen zich af in Stilmond, een fictief kustplaatsje dat is gebaseerd op het Noord-Hollandse Petten aan Zee. Met name het duinmeertje Het Korfwater en de nabijgelegen, gelijknamige wijk spelen een prominente rol.

In Nederland wordt jaarlijks een keur aan literaire prijzen uitgereikt. Wie kent niet de P.C. Hooftprijs of de NS publieksprijs? Er is één factor die al deze erkenningen gemeen hebben. Achter het winnende boek staat een team van redacteuren, dat het heeft ondersteund met zorgvuldige redigeerrondes, een professionele vormgeving en niet te vergeten: een uitgekiende verkoopcampagne. Oftewel: een uitgeverij van een groot en minder groot kaliber. Ook Hebban, de grootste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen, hanteert bij het toekennen van hun debuut- en thrillerprijzen de voorwaarde dat het boek afkomstig moet zijn uit het fonds van een reguliere uitgever. Daarmee was het krijgen van een dergelijke literaire onderscheiding tot dusver voorbehouden aan schrijvers die een ervaren uitgeverij achter zich hadden staan. Daar lijkt nu verandering in te komen.

Doe-het-zelf

Sinds 2017 is er op de lijst der prijzen nog een belangrijke speler bijgekomen: The Indie Awards. Het bijzondere aan deze award is dat hij wordt toegekend aan kwalitatief hoogwaardige boeken die door schrijvers in eigen beheer zijn gepubliceerd. Het woord ‘Indie’ staat voor het Engelse ‘independent’, wat in het Nederlands onafhankelijk betekent. Door dat laatste aspect is het een eerbetoon aan de groeiende groep auteurs die ervoor heeft gekozen om onafhankelijk en dus buiten een uitgever om, hun boeken op de markt te brengen. De zogenoemde selfpubbers.

Voor de Heerhugowaardse schrijfster van ‘Euphorbia’ was deze keuze heel bewust. “Je begeleidt jouw verhaal tijdens het hele traject,’ zegt Patricia Bouwhuis-Ooyevaar, die onlangs in de prijzen viel bij de schrijfwedstrijd van Cultureel Café Cool. “Het stopt niet bij het schrijven. De voldoening die je krijgt wanneer het uiteindelijke product in je handen ligt, is enorm. Daartegenover staan de aanzienlijke investeringen die je moet doen om het boek, wat kwaliteit betreft, op een bepaald niveau te laten uitkomen.”

Kaf tussen het koren

Iedereen mag zich schrijver of uitgever noemen. Daarnaast zijn de mogelijkheden om in eigen beheer uit te geven de laatste jaren flink uitgebreid. Soms is een tastbaar boek niet eens nodig. Zo is door de overvloed aan informatie op het internet en platforms als Kobo Writing Life en Amazon’s Kindle Direct Publishing, het maken van een e-book veel toegankelijker en laagdrempeliger geworden. Er is dus veel kaf tussen het koren. Dit geeft een extra lading aan The Indie Awards. “Het zijn niet de eerste de beste schrijfsels die voor deze onderscheiding in aanmerking komen,” aldus Patricia. “Alleen boeken die met betrekking tot redactie en vormgeving op professionele wijze tot stand zijn gekomen, worden genomineerd.”

De uiteindelijke beoordeling ligt in handen van zowel een jury als het lezerspubliek. Dat laatste kan de hele maand februari een stem kan uitbrengen op hun favoriete boek, waaronder dus ‘Euphorbia’. Op www.theindieawards.nl staat de lijst met geselecteerde titels waarop gestemd kan worden.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
OVNH: TommyTomato Beste Onderneming van 2022 (De Belofte) Algemeen 25 mei, 19:30
Afbeelding
IKC Oudkarspel bezoekt Allemanskerk en Regthuis Algemeen 25 mei, 17:25
Afbeelding
‘De beelden van de Vredesmissie in Liberia vergeet ik nooit’ Algemeen 25 mei, 12:07
Afbeelding
Tien vragen aan... Ilja van der Deure Algemeen 25 mei, 11:36
Afbeelding
Persbericht inschrijvingen Wandel4daagse Langedijk Algemeen 25 mei, 10:08
Afbeelding
B&B Beneden de Vijzel zet St Pancras op de kaart Algemeen 25 mei, 08:12
Afbeelding
Tour de Waard-vrijwilliger Hans van Saagsvelt rijdt de rondemiss rond Algemeen 24 mei, 14:34
Afbeelding
Schoolzwemkampioenschap voor Langedijker scholen Algemeen 24 mei, 13:31
Afbeelding
Kunstkerk brengt Dijk en Waardse kunst en kunstliefhebbers bij elkaar Algemeen 24 mei, 10:14
Afbeelding
Wordt Heerhugowaardse Siré het nieuwe topmodel van Europa? Algemeen 24 mei, 10:00
Afbeelding
The Kik hertaalt Eurovisie-hits in Cool Uit 24 mei, 09:12
Afbeelding
Indrukwekkend mooie Romeo en Julia in het buitenbad Algemeen 24 mei, 08:56
Afbeelding
Bot Waarderingsfonds geeft Veenhuizer Hoeven steuntje in de rug Algemeen 23 mei, 22:11
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief