Gemeente Dijk en Waard gaat snoeien in Schoutenbosje

Algemeen
De gemeente pleegt groenonderhoud.
De gemeente pleegt groenonderhoud. (Foto: Archief)

DE NOORD - De gemeente Dijk en Waard voert in februari snoeionderhoud uit in het historische Schoutenbosje op de kop van de Noordscharwouderpolderweg. 

Het kleine Schoutenbosje is een oud elzenhakhoutbos. Dit soort bossen heeft een hoge natuurwaarde. In de veelal moerasachtige bosjes groeien bijzondere planten, mossen en varens en er broeden ook kenmerkende vogelsoorten als de spotvogel, tuinfluiter en braamsluiper. 

Het regelmatig snoeien van het Schoutenbosje is noodzakelijk om het bijzondere karakter van het bosje en de oude stoven (de overgebleven boomwortels en stukjes stam) voor de toekomst te behouden. 

Meer diversiteit

Bij de werkzaamheden in februari zal ongeveer de helft van het kleine Schoutenbosje gesnoeid worden, zodat het landschapsbeeld niet in één keer te sterk wijzigt. Na enkele jaren zal de andere helft van het bosje afgezet worden voor snoeiwerkzaamheden. Deze werkzaamheden herhalen zich om de paar jaar. Ook in het grote Schoutenbos rondom het meer worden in februari struikvormers gesnoeid en dode en zieke bomen gekapt. Hierdoor komt meer lichtinval, waardoor meer diversiteit aan kruiden zal ontstaan in het bos. De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd en starten rond het wandelpad. 

Meer weten over de onderhoudswerkzaamheden? Bel Toezichthouders Groen Wim Groot of Peter Zwaan via 072-5755555.