Jeu de boules is een laagdrempelige sport die zorgt voor ontspanning, plezier en beweging voor iedereen, jong en oud.
Jeu de boules is een laagdrempelige sport die zorgt voor ontspanning, plezier en beweging voor iedereen, jong en oud. (Foto: Fer Korver Fotografie)

Esdégé-Reigersdaal en jeu de boules gaan samenwerking aan

9 feb, 22:23 Algemeen

DIJK EN WAARD - Als je in Frankrijk op vakantie gaat, zie je vaak dat in dorpjes op het grind onder de hoge platanen onder het genot van een drankje een oud, populair spel wordt gespeeld: jeu de boules. Een belangrijk element, op deze sport staat geen tijdsdruk, er is dus ook voldoende tijd om gezellig met elkaar te kletsen. Kortom een laagdrempelige sport die zorgt voor ontspanning, plezier en beweging voor iedereen, jong en oud. In dit geval hét instrument om zorg en sport bij elkaar te brengen.

“Esdégé-Reigersdaal klopte aan bij het sportloket van Langedijk met de vraag of we een beweegaanbod konden creëren voor de bewoners die mee zouden doen aan het GLI-project (Gecombineerde Leefstijl Interventie)”, vertelt sportmakelaar Denice van Appeldoorn. De Langedijker Pétanque Club ‘Les Mille îles’ was de eerste vereniging waar het sportloket aan dacht. “Er werd een afspraak gemaakt voor een kennismaking en al heel snel ontstond er een concreet plan. De bewoners waren van harte welkom bij ‘Les Mille îles’ om voor een periode van dertien weken te komen meedoen en te ervaren hoe leuk en ontspannend het is om jeu de boules te spelen. Het terrein waar de vereniging speelt is zeer geschikt omdat het ook rolstoeltoegankelijk is. Bij wat mindere weersomstandigheden kan er binnen gespeeld worden. Het maakt dus niet uit of de zon schijnt of dat er regen valt, het spel kan altijd doorgaan. En ook niet onbelangrijk: bij de kantine is een zonneterras waar de deelnemers na afloop van het spel een drankje kunnen nuttigen. Dit maakt het plaatje helemaal compleet.”


Lekker ‘aan de boule’!- Foto: Fer Korver Fotografie

Achtergrondmuziekje

Woensdag 29 september was de kick-off van het project. Denice: “Het regende die avond en de bewoners vonden het maar niks om door de regen naar de pétanquevereniging te moeten fietsen. De woonbegeleider wist de bewoners echter toch over te halen en zoals afgesproken was iedereen er. De kennismaking tussen de leden van de vereniging en de bewoners was nog voorzichtig; alsof iedereen dacht: eerst even aftasten. De begeleiders van Les Mille Îles gaven uitleg over het spelletje en groepjes werden gevormd. De bewoners hadden wel een verzoek; ze wilden graag een achtergrondmuziekje. Dit zorgde voor nog meer plezier. Het werd een daverend succes en de bewoners van Esdégé-Reigersdaal ontpopten zich tot fanatieke jeu de boulers, ook cliënten die gebonden zijn aan een rolstoel.”


De sport brengt cliënten van Esdégé-Reigersdaal en Pétanque Club ‘Les Mille îles’ samen. - Foto: Fer Korver Fotografie

Sportakkoord

Dit initiatief wordt ondersteund vanuit het werkbudget Sportakkoord van de gemeente. Het laat zien dat door samen te werken aanbod ontstaat voor alle doelgroepen. Het team van Actief Sport & Events is als verbindende partij dan ook heel blij met deze samenwerking. “We hopen dat bewoners van de Bosgroet een sportieve tijd hebben gehad en dat zij blijven boulen”, vertelt Denice. “De vrijwilligers van Langedijker Pétanque Club ‘Les Mille Îles’ willen we extra bedanken voor hun inzet het mogelijk maken van dit project.”

Wil je meer weten over het aanbod, ben jij of ken jij iemand die graag mee zou willen doen op de woensdagavonden? Neem dan voor meer informatie contact op met secretariaat@lesmilleiles.nl. Meer weten over het sportakkoord van Langedijk, neem dan een kijkje op de website www.sportakkoordlangedijk.nl.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
OVNH: TommyTomato Beste Onderneming van 2022 (De Belofte) Algemeen 25 mei, 19:30
Afbeelding
IKC Oudkarspel bezoekt Allemanskerk en Regthuis Algemeen 25 mei, 17:25
Afbeelding
‘De beelden van de Vredesmissie in Liberia vergeet ik nooit’ Algemeen 25 mei, 12:07
Afbeelding
Tien vragen aan... Ilja van der Deure Algemeen 25 mei, 11:36
Afbeelding
Persbericht inschrijvingen Wandel4daagse Langedijk Algemeen 25 mei, 10:08
Afbeelding
B&B Beneden de Vijzel zet St Pancras op de kaart Algemeen 25 mei, 08:12
Afbeelding
Tour de Waard-vrijwilliger Hans van Saagsvelt rijdt de rondemiss rond Algemeen 24 mei, 14:34
Afbeelding
Schoolzwemkampioenschap voor Langedijker scholen Algemeen 24 mei, 13:31
Afbeelding
Kunstkerk brengt Dijk en Waardse kunst en kunstliefhebbers bij elkaar Algemeen 24 mei, 10:14
Afbeelding
Wordt Heerhugowaardse Siré het nieuwe topmodel van Europa? Algemeen 24 mei, 10:00
Afbeelding
The Kik hertaalt Eurovisie-hits in Cool Uit 24 mei, 09:12
Afbeelding
Indrukwekkend mooie Romeo en Julia in het buitenbad Algemeen 24 mei, 08:56
Afbeelding
Bot Waarderingsfonds geeft Veenhuizer Hoeven steuntje in de rug Algemeen 23 mei, 22:11
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief