Stichting Miss IQ maakte al bijna 10.000 Antilliaanse schoolkinderen blij

Algemeen
Voor het inladen van de containers die naar de Antillen worden verstuurd is veel mankracht nodig.
Voor het inladen van de containers die naar de Antillen worden verstuurd is veel mankracht nodig. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD/ ALKMAAR - Stichting Miss IQ stuurt al ruim tien jaar tweedehands schoolmateriaal, sportspullen en muziekinstrumenten van Nederlandse scholen naar scholen op de Caribische eilanden. “We hebben al meer dan zestig containers naar 37 scholen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten getransporteerd”, vertelt initiatiefneemster Ruth Groenewoud. “Daarmee hebben we inmiddels bijna 10.000 schoolkinderen geholpen.” Indrukwekkende cijfers, waar vrijdagmiddag 11 februari bij stil wordt gestaan tijdens een feestelijke bijeenkomst vanwege het tienjarig bestaan van de stichting, die gehouden wordt in het AFAS Stadion in Alkmaar. 

Goed doel van Waardse Ruth Groenewoud staat stil bij tienjarig jubileum

Eigenlijk vierde Miss IQ vorig jaar al haar jubileum, maar vanwege corona werd het feestje even uitgesteld. De afgelopen jaren was het voor de Heerhugowaardse Ruth Groenewoud en haar team hard werken en volhouden. 

“Mensen beseffen niet altijd wat een geregel het is om een container te verzenden”, vertelt ze. Qua financiering en subsidiëring is het elk jaar opnieuw weer een hele puzzel om de zaken rond te krijgen. “Natuurlijk krijgen we wel eens donaties, maar vooral de onvoorwaardelijke steun vanuit AFAS Foundation is van ons van levensbelang. Zonder hun steun hadden we het nooit tien jaar volgehouden. Dat vertrouwen dat zij in ons hebben, is – naast de kinderen van de Antillen uiteraard - een belangrijke motivatie om steeds maar weer door te zetten.”


Kinderen van een school uit Zeewolde, die materiaal leverde voor Stichting Miss IQ, helpen een handje mee.- Foto: AG Heeremans Photography

Begonnen in slaapkamer

Eugènie Herlaar is al sinds het begin bij de stichting betrokken, als lid van het Comité van Aanbeveling. “Ik weet nog goed hoe we begonnen, in de slaapkamer bij Ruth thuis. Pas na twee jaar konden we de eerste container versturen. Dit jaar zijn het er twintig!” Gedurende het afgelopen decennium groeide de stichting gestaag en moest drie keer een nieuw onderkomen gezocht worden. “Waar we nu zitten, in een loods aan de Beverkoog in Alkmaar, is ideaal”, vertelt Nacima Qnioun, Ruths rechterhand en ’manusje van alles’ bij de stichting. “De eigenaar van het pand, Rob Burgering, levert met regelmaat hand- en spandiensten en is goud waard voor ons. We zijn heel blij met hem. Sinds kort hebben we een nieuwe collega, Emy Veel, die de social media voor haar rekening neemt.


‘We zijn blij dat we de loods aan de Beverkoog mogen gebruiken.’ - Foto: AG Heeremans Photography

Duurzaam, Recyclen en Circulair denken

Miss IQ verzamelt schoolmateriaal dat hier overtollig is. Ruth: “Wij voorzien het van een tweede leven op Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Het schoolmeubilair dat in Nederland niet meer als bruikbaar wordt gezien is vaak nog in goede staat. Dit kunnen de scholen op de eilanden erg goed (her)gebruiken. De visie van Miss IQ is; Duurzaam, Recyclen en Circulair denken. Dit doen we door school- en sportmateriaal een tweede leven in te blazen. Het gedachtegoed is niet alleen milieubewust maar biedt ook perspectief. Wij bieden kinderen in het Koninkrijk der Nederlanden een eerlijke kans op onderwijs en om op te groeien zoals kinderen dit horen te doen.”

My Book Buddy

Om schoolmateriaal, sportspullen en muziekinstrumenten te verzamelen en te versturen investeert Miss IQ in contacten met scholen, overheid, bedrijven en sponsors in Nederland en op de Antillen. Daarbij zoekt de stichting de samenwerking met stichtingen die vergelijkbare doelen nastreven. Nadat eerder al de handen ineen werden geslagen met stichting Sports for Children, die sportmaterialen inzamelt en een tweede leven schenkt in landen waar minder geld beschikbaar is, is Miss IQ nu ook in zee gegaan met My Book Buddy, een organisatie die de leesvaardigheid stimuleert door kinderbibliotheken op te zetten voor vluchtelingen, in gebieden waar armoede heerst of die getroffen zijn door natuurgeweld. “De doelstellingen van My Book Buddy sluiten prachtig aan bij die van ons”, vertelt Nacima. “Bij het opzetten van de bibliotheken en bibliotheekkasten maken ze gebruik van lokale bouwers en de boeken worden ter plaatse aangeschaft. In maart starten ze een pilotproject op Aruba en Curaçao. Omdat wij daar de connecties hebben, kunnen we ze op weg helpen.”

Mankracht en vervoer nodig

Naast het rondkrijgen van de financiën is de grootste uitdaging voor Miss IQ de mankracht om de containers te vullen. “Daar hebben we heel hard hulp bij nodig”, vertelt Nacima. “Hoe meer sterke mannen en vrouwen ons helpen, hoe beter. Meestal worden de containers in het weekend gevuld. Wil je meehelpen, meld je dan bij ons. En neem je sterkste vrienden mee!” Overigens zijn al dertien van de twintig containers die de stichting in 2022 wil verzenden gevuld en onderweg. Ook het vervoer van schoolmeubilair en andere spullen, die vanuit heel Nederland worden aangeboden, is soms lastig te organiseren. De scholen worden daarin gevraagd mee te denken. “Als het vervoer efficiënt geregeld kan worden, is het een win-win situatie voor de school en voor ons.”


De stichting heeft altijd sterkte mannen en vrouwen nodig om te helpen sjouwen.- Foto: AG Heeremans Photography

Feestelijke bijeenkomst

Tijdens de feestelijke bijeenkomst laat Stichting Miss IQ zien wat ze de afgelopen tien jaar allemaal bereikt heeft. Ook komt een aantal betrokken mensen aan het woord, waaronder bisschop Jan Hendriks (lid van het Comité van Aanbeveling), Roos van der Spek (manager AFAS Foundation), burgemeester Peter Rehwinkel van Dijk en Waard, Cathy Spierenburg van My Book Buddy en Jan Willem Geurts van Sports for Children.“We zijn trots op wat we bereikt hebben en delen dat graag met anderen.”

Meer weten? Kijk op www.stichtingmissiq.nl, www.afas.foundation, www.mybookbuddy.nl en www.sportsforchildren.nl.

Chauffeurs wachten tot de container vol is.
De stichting heeft altijd sterkte mannen en vrouwen nodig om te helpen sjouwen.
Kinderen van een school uit Zeewolde, die materiaal leverde voor Stichting Miss IQ, helpen een handje mee.
'We zijn blij dat we de loods aan de Beverkoog mogen gebruiken.'
Afbeelding
Afbeelding