Aat en Hans Schonewille al 65 jaar een paar

Algemeen
Aat en Hans Schonewille al 65 jaar een paar.
Aat en Hans Schonewille al 65 jaar een paar. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD – Je hoort het niet veel: een echtpaar dat al 65 jaar getrouwd is. Toch heeft Heerhugowaard er een: Aat (86) en Hans (89) Schonewille. Een gelukkig stel dat sinds 2018 in Heerhugowaard is komen wonen.

“Wij zijn ontzettend blij met onze woning’’, zegt Aat. “Heerlijk, alles gelijkvloers en bij mooi weer genieten we van de tuin op de benedenverdieping. We komen uit een groot huis in Hilversum.’’ 

Aat werd in 1935 geboren in Hem, een plaatsje tussen Hoorn en Enkhuizen. “Ik heb daar met veel plezier mijn jeugd doorgebracht. Aat kwam uit een groot gezin 11 broers en zussen. Er was thuis een fruitkwekerij Na de lagere school ging ik naar de Nijverheidsschool in Hoogkarspel, waar zij ook het coupeuse diploma haalde Na school heb ik verschillende baantjes gehad, en het langst heb ik gewerkt bij slager Ott, in de winkel en deed ook de huishouding.

Aat ontmoette haar man Hans op de bruiloft van haar zusje. “We kenden elkaar al een beetje. Ze speelden met een aantal familieleden in een bandje op bruiloften Hans gitaar en Aat ukelele. Hans kwam uit Hilversum en na ons trouwen  verhuisde ik naar Hilversum. Hans en ik woonden in bij zijn ouders Ook in die tijd was er een grote woningnood en het heeft ruim tweeëneenhalf jaar geduurd voordat wij een eigen huisje konden kopen.’’ 


Natuurlijk kwam burgemeester Rehwinkel even langs met een prachtig boeket bloemen. Foto - AG Heeremans Photography

“Van een bruiloft komt een bruiloft,’’ zegt Hans. “Dat hebben wij wel bewezen. We kregen twee kinderen. Een jongen en een meisje. Ik werkte als technicus bij de voormalige PTT en later in combinatie met de NTS nu NOS.’’ Hans werd 89 jaar geleden op eerste kerstdag geboren in Hilversum, eind van het jaar mogen de ballonnen opgehangen worden met het getal 90! Hij werkte als technicus met verstand van kabels, versterkers een zendmasten. Hij zorgde er met anderen voor dat live uitzendingen vanaf locatie te zien waren op TV. Vaak moest hij zijn verjaardag missen vanwege de nachtmissen vanuit de kerken in het hele land. Er waren hele mooie gebeurtenissen zoals het Eurovisie Songfestival in 1980 vanuit Den Haag. Aat mocht toen ook mee! “Ik was ook liefhebber van zeilen op de Loosdrechtse plassen en schaatsen, samen met Aat konden hun ook “zwieren” en ik heb zelfs nog een keer meegedaan aan een Elfstedentocht!’’ Hans ging met vervroegd pensioen na een auto ongeluk, dat kon toen nog. Aat werkte toen bij Slagerij de Kroes in Hilversum. “We hebben samen hele mooie jaren meegemaakt. Samen hebben zij de drie zussen van Aat in Canada bezocht, die daar net zoals veel jonge gezinnen na de oorlog naar toe waren gegaan. Vooral de lange periode dat we een caravan hadden in de heuvels van Limburg, hebben we erg van genoten.”

Op de dag dat Aat en Hans 65 jaar getrouwd waren kwam burgemeester Rehwinkel langs en ‘s avonds was er een gezellig diner bij de Alkmaarse Poort, met de kinderen, vier kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen. Een mooie afsluiting van een drukke, maar gezellige dag.