Volop in actie voor Oekraïne

Algemeen
Esther en Mariska zijn onder de indruk van wat hun actie teweeg brengt in het dorp.
Esther en Mariska zijn onder de indruk van wat hun actie teweeg brengt in het dorp. (Foto: AGHeeremansPhotography)

DIJK EN WAARD – Terwijl ze bijna dagelijks naar het ziekenhuis moet vanwege drie verschillende spierziektes die haar al sinds jongs af aan teisteren en ervoor zorgen dat dat ze na elke inspanning even moet liggen, heeft de 30-jarige Mariska Wit uit Broek op Langedijk toch de energie bij elkaar geschraapt om een actie op te starten voor Oekraïne.

“Toen ik hoorde dat de oorlog was uitgebroken in Oekraïne, dacht ik meteen aan al die mensen, de gewone burgers die nergens om hebben gevraagd. Ik voelde me zo machteloos, wat kon ik voor ze doen? Ik besloot om spullen te gaan verzamelen voor ze, die dan richting de grens worden gebracht. Ik heb wat contacten die dat sowieso al doen en weet dat het goed terechtkomt.”

Zakken en dozen vol spullen

Haar eerste oproep op Facebook was op 27 februari: voor slaapzakken, dekbedden en dekens, kleding, voer voor dieren en ingeblikt voedsel en flessen water voor mensen. Wat mensen maar konden missen. Zodra de oproep online stond, kreeg ze meteen vele berichtjes via Messenger. Mensen wilden heel graag spullen doneren en zetten zakken en dozen vol neer bij haar appartement in Broek op Langedijk. “Waardoor meteen het probleem ontstond van te weinig ruimte om alles op te slaan. Dus deed ik een oproep, weer via Facebook, voor opslagruimte.”

Judith en Daniëlle van der Molen van Maskerade Kledingverhuur reageerden en stelden ruimte beschikbaar. Ook waren ze bereid om spullen aan te nemen van mensen die het daar brachten.

Esther Wolfswinkel besloot te helpen

Esther Wolfswinkel uit Oudkarspel zag haar oproep en voelde zich direct aan gesproken: “Die wanhoop bij al het vreselijke nieuws over de oorlog herkende ik natuurlijk: wat kan ik doen!? Geld storten oké, maar dit was nog veel beter. Spullen inzamelen? Ik heb nog wel wat staan! Toen ik mijn auto aan het inladen was op weg naar het huis van Mariska, werd ik aangesproken door een buurvrouw die ook wilde helpen. En een andere buurvrouw had ook nog dekens, schoenen, knuffelberen”, zakken vol! Ik bedacht me dat dit wel veel werd voor één persoon en besloot Mariska te bellen of ik haar kon helpen.”

Mariska was ontzettend blij met het telefoontje van Esther en inmiddels zijn de twee een dreamteam geworden. In slechts een week tijd hebben ze al zo veel geregeld, het is indrukwekkend. Terwijl Mariska van het bellen en mailen is, is Esther de doener. Die reed met haar auto half Langedijk door om spullen op te halen bij mensen die aangeven wat te willen doneren. “Ik ben daar nu wel mee gestopt hoor!” zegt ze snel. “Mijn auto rijdt niet op water helaas, dus als mensen willen doneren dan vraag ik ze heel vriendelijk het zelf naar Maskerade te brengen want daar is nog ruimte!”

Donaties voor benzine en diesel zijn ook méér dan welkom 

De busjes die volgeladen met spullen richting Oekraïne rijden hebben datzelfde probleem. “De mensen die heen en weer rijden met goederen doen dit geheel belangeloos en betalen dit uit eigen zak. Donaties voor benzine en diesel zijn dus ook méér dan welkom! Ik heb in de kapsalon een pot neergezet voor deze donaties en zorg dat het bij de juiste mensen terechtkomt. Alle beetjes helpen natuurlijk!”

Voor de gelegenheid heeft ze de pot meegenomen en ter plekke wordt het geld geteld: alles bij elkaar is er 706 euro ingezameld. “In zo’n korte tijd al, fantastisch! Ik laat de pot lekker staan in de kapsalon en als mensen anoniem een donatie willen doen dan mogen ze ook een envelopje in mijn brievenbus gooien, Waterdrieblad 13 of bij Mariska in de deur aan de Voorburggracht 6.” Dat heeft een aantal mensen al gedaan. Er is zelfs een envelop met 100 euro bij, de dames zijn er stil van.

Nick Horseling twijfelde geen moment

Nick Horseling, mede-eigenaar van bandenprofielcentrum BOL in Broek op Langedijk, reageerde meteen op de oproep voor opslagruimte en stelde een container beschikbaar, waardoor de Bijlestaal 7 in Broek op Langedijk ook een inleverpunt werd. Daarnaast gaf hij een genereuze gift in de tegemoetkoming van de benzine kosten. Op zijn bedrijf houden we het interview, zodat we meteen kunnen zien wat de oproep van Mariska heeft opgeleverd aan spullen. Zelf wil hij er niet al te veel woorden aan vuil maken “Als je wat kan doen, moet je dat doen. Punt.” Maar na een beetje doorvragen blijkt het kleine hartje van deze ondernemer. “Toen mijn bedrijf vorig jaar in vlammen op ging, bij de brand aan de Dulleweg op het industrieterrein, waar mijn bedrijf en dat van A.S.T volledig werden verwoest, kwam ik erachter hoeveel mensen er opstaan als je echt hulp nodig hebt. Ook mensen die je helemaal niet kent. Dat deed me ontzettend veel en ik nam me voor dat ook te doen voortaan. Toen ik de oproep van Mariska las op Facebook hoefde ik dan ook niet lang na te denken en heb ik meteen een container beschikbaar gesteld. Mensen mochten hier de hele dag hun spullen komen brengen, alle jongens van het bedrijf waren op de hoogte van hoe en wat.” Dat werd zo massaal gedaan, dat de container in Broek inmiddels vol zit. Trots laat Mariska het resultaat zien: matrasjes gedoneerd door een kinderdagverblijf in Koedijk, flessen water, zakken vol dekens en knuffels en blikken voedsel. “En zakken vol paracetamol en andere medische hulpmiddelen, beschikbaar gesteld door iemand die specifiek hiervoor 100 euro aan ons gaf.”

Nog steeds veel spullen nodig

Aanstaande donderdag vertrekken de eerste bussen en in april rijdt Mariska zelf mee, als het veilig genoeg blijft. En als haar fysieke toestand het toelaat. “We kunnen iedereen niet genoeg bedanken voor alle spullen en de vele giften. Er blijven natuurlijk heel veel dingen nodig, zoals zaklampen (met batterijen), sokken, energierepen zodat mensen op de been blijven, verbandtrommels, ingeblikt voedsel (let aub op de houdbaarheidsdatum), droogshampoo.”

Heel veel kleine beetjes zijn toch een hele hoop

Esther vult aan: “Het is nu helaas wel tijd geworden om toe te geven dat het Mariska en mij boven het hoofd begint te groeien. Dus is er contact gelegd met een stichting die meer verstand heeft van dit soort zaken. Zij hebben contacten met vervoersbedrijven die verder komen dan alleen de grens met Oekraïne en die het land nog wel inkomen en meer kunnen doen om alles op z’n plek te krijgen. We zijn ontzettend blij met hun hulp, maar we laten het natuurlijk niet helemaal los. Blijf alsjeblieft zo genereus als je maar kunt zijn! Heel veel kleine beetjes zijn toch een hele hoop en alles is zó hard nodig! Houd de berichten in de gaten om te weten waar je naartoe kunt met hulpgoederen en andere donaties. Het is helaas nog lang niet voorbij…

Nick Horseling van bandenprofielcentrum BOL reageerde meteen op de oproep voor opslagruimte.