De stuurgroep van Gouden Dagen Heerhugowaard met vlnr.: Cynthia de Wilde, Gabriele Kasten (bestuurder Pieter Raat), Frits Weel, Nel Nooter en Antoinette Bronkhorst.
De stuurgroep van Gouden Dagen Heerhugowaard met vlnr.: Cynthia de Wilde, Gabriele Kasten (bestuurder Pieter Raat), Frits Weel, Nel Nooter en Antoinette Bronkhorst. (Foto: Aangeleverd)

Gouden Dagen Heerhugowaard viert vijftienjarig jubileum

Algemeen

HEERHUGOWAARD - Gouden Dagen Heerhugowaard bestaat in 2022 vijftien jaar! Alle reden om dit jaar uit te pakken met leuke activiteiten en mooie wensvervullingen voor senioren. “Met als doel kwetsbare ouderen een fijne dag bezorgen en eenzaamheid te verminderen. Dat is waar wij van Gouden Dagen voor staan’’, aldus voorzitter Frits Weel. Tijd voor een gesprek over het jubileum en de hoogtepunten in vijftien jaar Gouden Dagen.

Elke vervulde wens is een hoogtepunt! 

“Ja, ik was er bij in 2007, het jaar waarin het allemaal begon”, lacht Nel Nooter, voormalig teamleider en vrijwilligerscoördinator bij ouderenzorgorganisatie Pieter Raat en vanaf het eerste uur betrokken bij Gouden Dagen. “Vanuit De Raatstede hadden we een klein oproepje geplaatst in de krant van Stichting De Waaier. Wie wil een gezellige middag organiseren voor onze ouderen? Dat was de vraag. Daarop reageerde Stichting Nut. Uiteindelijk gingen we met negen bussen vol senioren naar het AZ-stadion voor een optreden van Willeke Alberti. Het was echt een enorm succes. Toen ging het balletje rollen en raakten we in gesprek met Fonds Sluyterman van Loo en de Stichting RCOAK (Roomsch Catholijk Oude Armen Kantoor, red.). Uiteindelijk is Gouden Dagen Heerhugowaard opgericht. We hebben acht sponsors, zeg maar Gouden Vrienden, bereid gevonden om vijf jaar lang geld te doneren. Het fonds vermeerderde de inleg. Een stuurgroep is opgericht, een comité samengesteld, notarieel is van alles geregeld en we gingen op zoek naar donateurs. Zo is Gouden Dagen in Heerhugowaard begonnen. Pieter Raat is vanaf het begin één van de voortrekkers van Gouden Dagen en faciliteert ons. En vanuit Heerhugowaard is dit concept inmiddels in heel Nederland uitgerold.”

Wensbomen

Op plekken waar veel ouderen komen, verschenen al snel zogenoemde wensbomen van Gouden Dagen Heerhugowaard, gemaakt door leerlingen van het Clusius College. “Deze bomen staan onder meer in woonzorgcentra De Raatstede en Hugo-Waard en in wijkcentrum het Arboretum en op nog veel meer plekken.” Senioren die een wens hebben, kunnen die (laten) opschrijven en ophangen in de boom. “We proberen elke maand een wens te realiseren. Ongeacht of die senioren in een woonzorgcentrum of zelfstandig wonen. De wensen lopen uiteen van een bezoek aan een geboortestad, aan een markt, een museum of concert, tot het maken van een boottochtje, een ritje met een motor of deelname aan een schilderworkshop.”

Eenzaamheid is een maatschappelijk probleem

In 2012 trad Frits Weel aan als voorzitter van Gouden Dagen Heerhugowaard. “De doelstelling van Gouden Dagen spreekt me nog steeds heel erg aan. Eenzaamheid bij ouderen is een enorm maatschappelijk probleem. Als je ouder wordt of afhankelijk van zorg, zijn dingen niet meer zo vanzelfsprekend. Een concertbezoek, een dagje uit, een goede vriendin opzoeken: zie dat maar eens zelfstandig te organiseren. Toch zijn dit nu juist activiteiten waar de mensen blij van worden en energie van krijgen. Door individuele en groepswensen te vervullen, maken we de mensen zo blij. Als je ziet hoe senioren genieten van soms heel kleine dingen, die voor ons relatief makkelijk te realiseren zijn en weinig moeite kosten. Mensen praten vaak nog heel lang na over een uitje of vervulde wens. Dat geeft heel veel voldoening”, aldus Weel. 


Memorabele individuele wens: de 80-jarige mevrouw Hart die een tatoeage liet zetten voor haar overleden echtgenoot. - (Foto: Archief)  

‘Het allermooiste? Die stralende ogen!’

Hoogtepunten waren er in de afgelopen vijftien jaar genoeg, vertellen Nel Nooter en Frits Weel enthousiast. “Naar Sail Amsterdam, de boottochten met Deurwaarder, de ijsjes- en visjesdagen, de campingweken, de concerten in Cool met Mastreechter Staar, het Volendams Operakoor, het Westlands Mannenkoor en niet te vergeten de Gouden Dagen Familie Koper-concerten met het Noord-Hollands Ouderenorkest. Het Gouden Festival in 2018… Eigenlijk zijn het er teveel om op te noemen”, meent Nooter. “De campingweken vond ik mooi. En vergeet de individuele wensen niet”, vult Weel aan. “Een mevrouw die haar verstandelijk beperkte zoon wilde verrassen met een verjaardagbezoek, de mevrouw die ging skydiven, een dame die een tatoeage liet zetten en de kunstliefhebbers die een expositie bezochten in het Stedelijk Museum, de muziekoptredens en de Doeboekjes… Het allermooiste aan het verwezenlijken van wensen? Die stralende ogen van de mensen! Eigenlijk is elke vervulde wens een hoogtepunt”, aldus Weel. “Heel mooi om dit te kunnen doen voor senioren.”

Omarmd door Heerhugowaard 

Weel is dankbaar en trots. “Gouden Dagen Heerhugowaard is stevig omarmd door de Heerhugowaarders en het plaatselijke bedrijfsleven. Al die wensen die de afgelopen vijftien jaar zijn vervuld, waren mogelijk dankzij onze comitéleden, de vele vrijwilligers, sponsors en donateurs. Zonder hen kunnen we niets. Alleen samen kunnen we nog meer grote en kleine wensen van kwetsbare senioren vervullen en de eenzaamheid onder hen terugdringen.”


Festiviteiten

Gouden Dagen Heerhugowaard bruist van de ideeën voor dit jubileumjaar. “Het hele jaar door vinden er kleine en grote festiviteiten plaats voor senioren in de woonzorgcentra en in de wijken. Bovendien hebben we onszelf ten doel gesteld in dit jubileumjaar meer wensen te vervullen voor senioren met dementie. Zij zijn niet altijd in staat hun wensen zelf kenbaar te maken, dus we hopen dat mantelzorgers en naasten dat voor hen doen. Wij gaan voor een feestelijk jubileumjaar met heel veel mooie, gouden momenten voor onze Heerhugowaardse senioren.”

Dien een wens in!

Gouden Dagen Heerhugowaard heeft zichzelf ten doel gesteld in dit jubileumjaar meer wensen te vervullen voor senioren met dementie. Dus… kent u of bent u een senior met een grote of kleine wens? Schrijf de wens op een Gouden Dagen- wenskaart en hang ‘m in de Gouden Dagen-wensboom bij woonzorgcentrum De Raatstede (Dolomiet 2), woonzorgcentrum Hugo-Waard (G. Douplantsoen 72) en bij wijkcentrum ’t Arboretum (Tamarixplantsoen 1). Mailen kan ook: goudendagen@dprs.nl

Donateur worden?

Draagt u Gouden Dagen Heerhugowaard een warm hart toe en wilt u donateur worden of op een andere manier de activiteiten van Gouden Dagen Heerhugowaard financieel ondersteunen? Heel graag! Kijk op www.goudendagen.nl/gouden-donatie. Of vraag een machtigingsformulier aan via 072-5767200 of via goudendagen@dprs.nl.

Individuele wensen, zoals de tatoeage voor de 80-jarige mevrouw Hart, blijven bij.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Veranderingen station Heerhugowaard: spoor 3 verdwijnt, spoor 2 wordt verbreed Algemeen 28 nov, 16:50
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
Green Soap Company: ‘Doe mee aan de OVNH, alleen al voor publiciteit en een groter netwerk’ Algemeen 28 nov, 10:59
Afbeelding
Langedijk4GlobalGoals schenkt bomen voor het schoolplein Algemeen 28 nov, 10:10
Afbeelding
Skroiversgroep Langedoik bevordert het Westfriese dialect Algemeen 27 nov, 14:31
Afbeelding
De gunstige invloed van ventileren op verwarmen Algemeen 27 nov, 10:34
Afbeelding
Leger des Heils collecteert voor kwetsbare Nederlanders Algemeen 26 nov, 15:02
Afbeelding
Jan Stins heeft genoten van zijn voetbaljaren Algemeen 26 nov, 12:15
Afbeelding
Check je toeslagen als er iets verandert in je leven Algemeen 26 nov, 09:24
Afbeelding
Zanggroep MiXXt! viert vijftiende verjaardag Uit 25 nov, 13:07
Afbeelding
Stichting Miss IQ heeft in 2022 hard aan de weg getimmerd Algemeen 25 nov, 11:40
Afbeelding
Wat is er te doen voor jongeren in Dijk en Waard? Algemeen 25 nov, 10:05
Afbeelding
Veel prijzen voor EBI-Sports in Alkmaar Sport 25 nov, 09:24
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief