Cas (5) en oma Marjon zamelen plastic doppen in voor goed doel

Algemeen
Oma Marjon  (midden) en Cas gaan hun zakken met doppen inleveren.
Oma Marjon (midden) en Cas gaan hun zakken met doppen inleveren. (Foto: AG Heeremans Photography)

DIJK EN WAARD – Juf Tineke van groep twee van de Pater Jan Smitschool in Heerhugowaard zal best opkijken dat een van haar leerlingen, de vijfjarige Cas Malipaard, al maanden bezig is met het verzamelen van plastic doppen. Samen met zijn oma Marjon werden de misschien wel duizend doppen maandagmiddag 28 februari overhandigd aan Ton’s Dierenboetiek in Broek op Langedijk.

“Ons doppengeld gaat naar opleidingen van assistentiehonden, die met name bij PTSS en autisme worden ingezet en niet worden vergoed door een zorgverzekering of WMO. Dankzij een assistentiehond krijgen deze mensen de kans weer een eigen leven te leiden”, zegt Yvonne van Stichting BultersMekke Assistancedogs (BMA). “De kosten voor een opleiding zijn al snel twintigduizend euro. Iedereen krijgt een persoonlijke gecertificeerde trainer toegewezen. Die gaat met de hond en eigenaar in de eigen omgeving aan de slag, om de problemen die men tegenkomt (in het openbaar vervoer en winkels) aan te pakken en hanteerbaar te maken. De honden, die BMA opleidt, zijn voor volwassenen, jongeren en kinderen met een lichamelijke of auditieve beperking, epilepsie, problemen op psychisch en/of psychosociaal gebied of met een vorm van autisme. De laatste twee categorieën worden zelden vergoed, hiervoor sparen wij de doppen.”


De vijfjarige Cas zamelt met zijn oma doppen in voor stichting BMA. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Duizend

“Het idee om samen met mijn kleinzoon Cas doppen en deksels te sparen kwam van de buren. Die spaarden ze al”, lacht Marjon Malipaard. “Toen ik het verhaal aan Cas vertelde reageerde hij zo enthousiast dat we vorig jaar zomer ook gingen sparen. We hebben ze niet allemaal geteld, maar het zijn er zeker duizend.”. Cas: “Mijn broertje Levi helpt me ook mee. Mijn zusje, Sammie, is nog te klein om ons te helpen. Ook papa helpt mee.’” Cas zag onlangs op televisie een spotje waarbij een assistentiehond te zien was. “Ik zei tegen oma dat de hond ook kleren uit de wasmachine kan halen.” Hij was compleet onder de indruk van wat een assistentiehond allemaal kan.

Dagbesteding

Vanuit de vele inzamelpunten in Nederland gaan de doppen naar Reigersdaal in Heerhugowaard. Yvonne: ‘’Daar hebben de cliënten, met een beperking naar de arbeidsmarkt, een dagbesteding aan het uitsorteren. Vanuit Reigersdaal worden de doppen verkocht voor recycling. Plastic doppen door Kras recycling Volendam en metalen doppen door GP Groot Alkmaar. Dat levert veel geld op. Dit geld gaat naar een deel van de non-profit Stichting BultersMekke Assistancedogs. Jan Boerhoop is in 2013 begonnen met inzamelen. Er is tot nu landelijk ruim vijftigduizend euro door de jaren heen gegenereerd.’’


Er konden flink wat zakken met doppen worden ingeleverd. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Enthousiast

“We gaan echt als een sneltrein”, zegt Marjon. “Toen ik samen met Cas langs Ton’s Dierenboetiek ging om een afspraak te maken wanneer we onze zakken met doppen in konden leveren, reageerden zij super enthousiast. Vooral tegen Cas, die zich volledig inzet voor de assistentiehonden.” Dat de doppen nu zijn ingeleverd, betekent overigens niet dat de verzamelwoede voorbij is. Cas en zijn oma gaan gewoon door met het verzamelen van plastic doppen. “Iedere keer als Cas iemand ziet met een fles vraagt hij meteen of hij de dop mag hebben”, aldus zijn trotse oma. “Het belangrijkste is dat de spaarders zelf de doppen schoon en droog aanleveren.”

Graag een team van BMA aan het werk zien? Kijk op www.bultersmekke.nl.