10 vragen aan Hilco Kooistra

Algemeen
Hilco Kooistra.
Hilco Kooistra. (Foto: aangeleverd)

Antwoord op de vraag van Margret Swager: Heb je zin in je nieuwe rol als voorzitter van DTS en heb jij circulaire tips voor de Dijk en Waarders thuis?

Ik heb ontzettend veel zin in mijn rol als nieuwe voorzitter van de mooie club DTS. En ik ben er supertrots op dat ik op 7-jarige leeftijd bij DTS begon en nu 44 jaar later voorzitter mag worden. Samen met een geheel nieuw bestuur en een mix van jonge en wat ouderen mensen willen we van DTS weer dé club van Langedijk maken. We hebben wat uitdagingen te gaan, maar met onze vele vrijwilligers gaan we er samen een succes van maken.

De meeste bedrijven en mensen die wij spreken zijn met duurzaamheid en circulariteit nog niet bezig. Ook een steeds veranderende samenstelling van (semi) overheden zorgt voor een vertraging. De tip die ik mee zou willen geven voor de Dijk en Waarders is; Wees bewust van wat je koopt. Kan het anders of regionaler? Als iedereen vandaag 1% meer doet dan gisteren, maken we al een heel groot verschil. En niet alleen omdat het moet, maar omdat het kán.

Wie bent u?

Mijn naam is Hilco Kooistra, geboren in Velsen-Noord en via een paar omwegen op mijn zesde komen wonen in Oudkarspel. Ik ben al 32 jaar met Esther Scholtes, ontmoet op haar werk als tandartsassistente bij van Binsbergen toen ik in de stoel lag. Een paar maanden later ‘raakte het aan’ op het ‘zwart-wit feest’. We hebben 2 prachtkinderen, Joris, 22 jaar en Meike ,18 jaar. 

Sinds 2007 ben ik zelfstandig ondernemer. Ons bedrijf is een groothandel in duurzame en circulaire schoonmaakmiddelen en aanverwante artikelen. Tegenwoordig gevestigd op de Berenkoog in Alkmaar.

Daarnaast voetbal ik nog bij de veteranen van LSVV. Een mooi stelletje bij elkaar. Nou ja, mooi is misschien niet het juiste woord! Wel gezellig! Omdat ik voorzitter mag worden van de mooiste club van Langedijk, zal dit mijn laatste actieve voetbaljaar worden.

Van wie bent u dr ien?

Ik ben d’r ien van Astrid Westendorp en Klaas Kooistra. Mijn vader raakte al snel uit beeld en ik ben opgevoed door mijn moeder en haar vriendin Inge Knegt. In Langedijk komen wonen, eerst in de Spoorstraat in Oudkarspel en uiteindelijk in de Oosterstraat waar onze school de Kloet vlakbij was.

Wat heeft u met deze gemeente?

Langedijk is een hechte gemeente waar iedereen elkaar kent. Het is een gemeente waar je bent gevormd en veel aan te danken hebt. Wij gaan hier in ieder geval nooit meer weg!

Wat is de mooiste plek van Dijk en Waard?

Als ik ‘s ochtends vroeg op de Pieter Zeemanweg loop met onze hond Mickey en de zon komt net op en het is stil. Prachtig!

Welke herinnering aan uw woonplaats is u dierbaar?

Als ik aan Langedijk denk, denk ik aan de Oude veiling waar we altijd aan t ravotten waren. Aan de zuurkoolmaaltijd tijdens negen eeuwen Langedijk, de voetbalseizoenen, Beddenrace met Coen Swager, en natuurlijk hebben we onze vrienden aan de voetbal en aan Langedijk te danken. Op mijn zevende op de fiets over de dorpsstraat naar mijn cluppie DTS. Daar alle elftallen doorlopen en uiteindelijk en mooi kampioenschap mogen vieren tegen onze toenmalige rivalen LSVV. Kortom, een prachtige jeugd gehad!

Wat is uw advies aan de burgemeester?

Dat de burgemeester en wethouders wat transparanter zouden zijn. Je merkt dat de burger de politiek niet (meer) vertrouwd omdat er nagenoeg geen inspraak mogelijk is en alles al besloten is. Ook naar de oppositie wordt niet geluisterd, ook al zijn de ideeën goed. Als we meer zouden samenwerken en open staan voor elkaars standpunten krijgen we samen meer voor elkaar. En daar gaat het uiteindelijk om in een duurzame samenleving. Met elkaar en voor elkaar. We hebben namelijk een gezamenlijk belang. Een mooie toekomst voor ons en generaties na ons.

Wat is het beste advies dat u zelf ooit kreeg?

Dat waar je geen invloed op hebt, je ook niet al te druk moet maken. Je kan dat toch niet beïnvloeden.
En van Margret Swager die mij op het juiste spoor heeft gezet om als ondernemer enkele handvatten te gebruiken om de juiste keuzes te kunnen maken.

Wat zouden mensen echt van u moeten weten?

Ha, dat is een lastige. Dat ik een zeer tevreden mens ben. Met al mijn zwaktes en sterktes. En die heb ik geleerd te accepteren, mede dankzij mijn voorganger aan De 10 vragen.

Wie is uw opvolger in deze rubriek?

Yvonne Kos-Leegwater. Je hebt al 20 jaar een mooi bedrijf in lingerie. Hoe ga je om met de veranderingen van de detailhandel naar het internet. Wat is je geheim van jouw manier van ondernemen?