Yvonne Leegwater.
Yvonne Leegwater. (Foto: aangeleverd)

10 vragen aan Yvonne Leegwater

Algemeen

Antwoord op de vraag van Hilco Kooistra: Hoe ga je om met veranderingen van de detailhandel naar het internet. Wat is het geheim van jouw manier van ondernemen?

Ik heb ervoor gekozen om uit te gaan van mijn eigen kracht en dat is de persoonlijke benadering en advisering van klanten in de winkel. Daarom heb ik ervoor gekozen om geen webwinkel te beginnen. Uiteraard houden we mensen wel op de hoogte via onze website en via social media. Het geheim van mijn manier van ondernemen is denk ik de oprechte belangstelling die ik heb voor mijn klanten. Ook probeer ik altijd zoveel mogelijk vanuit de wensen van de klanten te denken en doe ik elke dag mijn best om mensen blij de winkel te laten verlaten. Verder hou ik gewoon van mijn werk!

Wie bent u en wat doet u?

Mijn naam is Yvonne Kos-Leegwater. Ik ben gelukkig getrouwd met Hans en samen hebben we 2 mooie kinderen: Tessa (20) en Mats (19). Ik ben geboren en getogen in Langedijk. Na mijn studie hebben Hans en ik 8 jaar in de binnenstad van Alkmaar gewoond, daarna zijn we teruggekomen naar Langedijk. Sinds 1995 heb ik mijn eigen lingeriewinkel in Noord-Scharwoude: Yvon’s bodyfashion en in mijn vrije tijd tennis ik, loop ik hard en golf ik sinds kort.

Van wie bent u dr ien?

Ik ben d’r ien van Jan Leegwater en Lida Groenland. Mijn vader heeft sinds z’n vijfde jaar altijd in Langedijk gewoond en was de oudste uit het gezin van Dirk en Jans met 12 kinderen. Zij hebben heel wat jaren gewoond in het markante huis ten noorden van de Primera aan de Dorpsstraat in Noord-Scharwoude. Mijn moeder komt uit Heerhugowaard Noord en is geboren in de Koffiemolen (nu Chinees Restaurant Panda). Ook zij komt uit een groot gezin. Toen zij trouwden gingen ze in Zuid-Scharwoude wonen. Na een huwelijk van 53 jaar is mijn vader vorige maand helaas overleden. 

Wat heeft u met deze gemeente?

De gemeente voelt voor mij vertrouwd. Dat komt natuurlijk omdat ik er al zo lang woon, maar ook omdat ik veel mensen ken via de winkel en het verenigingsleven. Als ik door de gemeente fiets kom ik altijd wel bekenden tegen. Dat vind ik het voordeel van een dorp, veel mensen kennen elkaar en groeten elkaar of maken een praatje. Gewoon gezellig!

Wat is de mooiste plek van Dijk en Waard?

Op zondagmorgen ga ik graag een rondje hardlopen om de Noorderplas. Dat is zo mooi en elk jaargetijde is het weer anders. Als ik dan over de brug van de Lepelaar loop waar je aan de ene kant de Noorderplas ziet en aan de andere kant de achterkant van de huizen aan de Dorpsstraat kan ik echt genieten.

Welke herinnering aan uw woonplaats is u dierbaar?

Als kind heb ik een mooie tijd gehad op de Duizend Eilanden en genoot ik van het turnen bij DVV en handballen bij LSVV (later Lacom). Ik was best fanatiek in sport en toen ik een jaar of 15 was had ik me opgegeven voor ‘Superstars’, een sportweek in Langedijk waar voor mijn gevoel het halve dorp voor uitliep. Superspannend vond ik het om mee te doen. Samen met m’n broer had ik weken van te voren geoefend op allerlei onderdelen, wat niet voorkwam dat ik de laatste dag, bij het wielrennen, uit de bocht vloog en met mijn geleende racefiets midden in een tuin langs het parcours belandde. Gelukkig liep het goed af, maar m’n kansen op de eerste plaats waren verkeken.

Wat is uw advies aan de burgemeester?

Dijk en Waard is een prachtige gemeente met een rijke historie. In de oude dorpskernen is hier nog veel van terug te zien. Ik zou het advies geven om dat zoveel mogelijk in stand te houden en ook de voorzieningen in de oude kernen te behouden. Ik hoor best vaak van mensen buiten onze gemeente dat ze het bijzonder vinden dat er nog zoveel winkels zijn in het Hart van Langedijk. Ik ben blij dat er weer nieuwe winkels komen in ons stukje Dorpsstraat nadat een paar andere winkels zijn verhuisd!

Wat is het beste advies dat u zelf ooit kreeg?

 ’Waar een wil is is een weg’. Dit zei mijn vader vaak en dat heeft er voor gezorgd dat ik op 25 jarige leeftijd met m’n winkel ben begonnen. Tegen het advies in van sommige mensen in de lingeriebranche heb ik toch de stap gewaagd en met de steun en hulp van m’n ouders ben ik gestart. Na 27 jaar bestaat m’n winkel nog steeds.

Wat zouden mensen echt van u moeten weten?

Dat ik eigenlijk een heel gelukkig mens ben. Ik heb een heerlijk gezin, woon mooi, hou van mijn werk en heb een mooie familie en lieve vrienden om me heen.

Wie is uw opvolger?

Mijn opvolger is Pieter de Vries. Naast zijn werk in z’n eigen bedrijf is Pieter samen met z’n vrouw Linda bezig met het realiseren van woningen voor kleinere huishoudens in een pand in Zuid-Scharwoude. Wat zou volgens jou een oplossing kunnen zijn voor de woningnood onder deze groep in het algemeen en voor Dijk en Waard in het bijzonder?

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Leuke workshops voor kinderen in het kader van de PrutsHubDagen Algemeen 7 aug, 12:39
Afbeelding
Vier het Leven neemt Dijk en Waardse ouderen mee uit Algemeen 7 aug, 10:23
Afbeelding
Fietser en automobilist gewond bij ongeluk in Sint Pancras 112-nieuws 6 aug, 20:38
Afbeelding
Dubbele ontdekkingspret over land en water in Dijk en Waard Algemeen 6 aug, 17:32
Afbeelding
Geruchtenstroom draait op volle toeren na arrestatie David Mendes da Silva Algemeen 6 aug, 15:49
Afbeelding
Ontmoetingsgroep De Horst gaat gewoon door in de zomer Algemeen 6 aug, 15:25
Afbeelding
Biljarten met De Grijze Duiven in Heerhugowaard Algemeen 6 aug, 10:20
Afbeelding
Familie en vrienden op vakantie? Zo blijf je verbonden deze zomer Algemeen 6 aug, 10:17
Afbeelding
Primeur: skeelerwedstrijd tijdens Tour de Waard Sport 5 aug, 15:21
Afbeelding
Obdamse kermis in De Brink belooft een feestje te worden Algemeen 5 aug, 11:00
Afbeelding
Wat is er de komende periode te doen voor jongeren in Dijk en Waard? Algemeen 5 aug, 10:02
Afbeelding
GGD Hollands Noorden start met Monkeypox-vaccinatiecampagne Algemeen 4 aug, 18:26
Afbeelding
Vijf tips om thuis snel water te besparen Algemeen 4 aug, 16:42
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief