Eindelijk weer een Tour de Waard: ‘We kunnen haast niet wachten’

Algemeen
Hans Rendering: 'Na twee jaar is iedereen weer klaar voor een nieuwe editie van Tour de Waard.'
Hans Rendering: 'Na twee jaar is iedereen weer klaar voor een nieuwe editie van Tour de Waard.' (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD – Na een afwezigheid van twee jaar, zal zondag 21 augustus eindelijk hét wielerspektakel van Heerhugowaard weer plaatsvinden. Bij de organisatie, deelnemers, sponsors én publiek overheerst opluchting en blijdschap dat de 51e editie van Tour de Waard, zoals vertrouwd verreden over een 1.700 meter lang parcours dwars door het centrum van Heerhugowaard, weer doorgang kan vinden.

Ook Hans Rendering, al meer dan tien jaar voorzitter van Stichting Tour de Waard, heeft er zin in. “Na twee jaar is iedereen er klaar voor. Het strakke draaiboek lag al klaar en sinds oktober van het afgelopen jaar hebben weer de eerste vergaderingen gehouden. Dan komen allerlei lijstjes met acties naar voren. In de periode dat Tour de Waard niet door kon gaan, hebben de vrijwilligers alsnog hard gewerkt. Zo hebben we een nieuwe locatie gevonden voor onze opslag. Met de verhuizing hebben we oude spullen weggegooid en kapot materiaal óf gemaakt, óf vervangen.’’

Vroeg uit de veren

“Daarnaast hebben we alle 130 vrijwilligers aangeschreven of zij voor de komende Tour de Waard weer beschikbaar zijn voor allerlei voorkomende werkzaamheden”, vervolgt Hans. “Want moge het duidelijk zijn: zonder die grote groep betrokken en enthousiaste vrijwilligers zou een evenement als Tour de Waard nooit door kunnen gaan en hadden we het nooit 51 edities lang volgehouden.”

Op de wedstrijddag moeten de vrijwilligers vroeg uit de veren om het parcours tot in de puntjes in orde te brengen. Hans: “Rond de klok van kwart voor zeven starten we op met een kopje koffie en een kwartier later gaan we met z’n allen aan de gang. Het uitgangspunt is dat we twee uur de tijd hebben om alles op z’n plaats te krijgen.’’


Nieuw dit jaar is een heuse skeelerwedstrijd over het parcours, vertelt Hans Rendering. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Skeeleren

Veel vertrouwde elementen zijn ook komende zomer weer present, maar Tour de Waard vernieuwt ook. Dit jaar wordt er bijvoorbeeld voor het eerst een skeelerwedstrijd georganiseerd op het parcours van de wielerronde. “We kregen het verzoek van Edwin Ridder of het skeeleren in ons schema paste. Leden van Noordkop Skating uit Waarland organiseren een wedstrijd en willen het publiek graag laten kennismaken met hun sport. Verder hebben we weer een heel breed programma dat afgesloten wordt met de eliterenners. Daarvoor hebben we de dikke bandenrace, de dames, de sportklasse en natuurlijk de G-fietsers van Esdégé-Reigersdaal. Een mooi, vol programma. We hopen op mooi weer en heel veel publiek. Ik ben nog in gesprek met de ondernemers van horecagelegenheden om ook met hen weer een en ander op poten te zetten.’’

VIP-tent

Natuurlijk zal de sponsorkaravaan als vertrouwd twee keer langs het parcours rijden. “Langs de Middenweg hebben we weer een VIP-tent staan waar sponsors en genodigden tussendoor en na afloop een drankje kunnen drinken. Voor de kerk zal een terras worden gecreëerd voor de vele vrijwilligers en de oplettende Heerhugowaarder zal ongetwijfeld de vernieuwde website kunnen aanschouwen.”

Veiligheid

Bij Tour de Waard is veiligheid een belangrijk gegeven, benadrukt Hans. “Enige tijd geleden hebben we een uitgebreid veiligheidsplan ingeleverd bij de gemeente, dat overigens ieder jaar een stuk strenger wordt. Wat dus zeker niet ontbreekt bij Tour de Waard zijn de mensen van EHBO, die verzorgd wordt door de Reddingsbrigade Heerhugowaard.”

Zet zondag 21 augustus alvast in de agenda en houd de komende tijd deze site, www.tourdewaard.nl en de socials van Tour de Waard in de gaten voor meer nieuws over het evenement.