‘Onze vrijheid vieren is belangrijker dan ooit’

Algemeen
Joost Naberman, Mike Jongerius, Willem Witte,  Fred Hink en Erik van der Steen van Bevrijdingsfestival Langedijk, met (l) Jeroen Zegers van De Knip.
Joost Naberman, Mike Jongerius, Willem Witte, Fred Hink en Erik van der Steen van Bevrijdingsfestival Langedijk, met (l) Jeroen Zegers van De Knip. (Foto: AG HeeremansPhotography)

LANGEDIJK - Op 5 mei wordt de vrijheid gevierd en ook in Langedijk zal hier weer uitgebreid aandacht voor zijn. Het Bevrijdingsfestival Langedijk zal na twee jaar afwezigheid het podium weer openstellen naast café De Knip in Oudkarspel, waar dj Jacco Silver en de feestband Trots voor de muziek zorgen. Een dag om onze vrijheid te vieren, want dat onderwerp is actueler dan ooit. 

Bevrijdingsfestival Langedijk gaat door

De viering van de bevrijding op 5 mei 1945 begint traditiegetrouw met het aansteken van het Bevrijdingsvuur. Ieder jaar wordt op het moment dat 4 mei overgaat op 5 mei het vuur ontstoken voor Hotel de Wereld in Wageningen. In dat hotel gaven de Duitsers zich 70 jaar geleden over. Dit vuur is het symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid. Uit alle windstreken van Nederland komen die nacht mensen bijeen om het bevrijdingsvuur op te halen en weer naar hun eigen woonplaats te brengen. 

In 2018 vroeg Edwin Ooijevaar van loopschool Stap voor Stap aan zijn lopers wie er met hem mee wilde doen aan deze bevrijdingsestafette naar Wageningen. Zo’n 140 kilometer in zo’n 14 uur bij toerbeurt hardlopend afleggen; Joost Naberman, Willem Witte en Mike Jongerius wilden het wel een keer proberen. Sindsdien vertrekt ieder jaar een vaste groep lopers richting Wageningen. Dit jaar gaat het iets anders. Joost legt uit: “We hebben twee jaar moeten wachten om dit weer te kunnen organiseren en merkten daarbij dat niet iedereen meer even goed getraind is om het bevrijdingsvuur (hard)lopend op te kunnen halen. Het is een intensieve onderneming, zeker de nacht is pittig. Daarom is er voor gekozen om dit jaar het vuur wederom op te halen, maar nu per fiets.”

 Het blijft een unieke ervaring, iets dat Mike van de vaste lopersgroep zeker niet wil missen. “Alleen al de ontvangst in Wageningen, met al die mensen uit heel Nederland die ook diezelfde estafetteloop doen. Het saamhorigheidsgevoel geeft een brok in de keel.” “Het vuur is nog steeds leidend”, vult Willem aan. “Daar draait dit hele evenement om. Een feest is altijd leuk, maar het verhaal van de bevrijding moeten we blijven vertellen. Gezien de huidige situatie in de Oekraïne is dit belangrijker dan ooit.”   

Hang de vlag uit!

Na de kranslegging bij De Stier op 4 mei, vertrekt de groep naar Wageningen. Op 5 mei, rond 14.30 uur, hopen ze weer in Sint Pancras bij het verzetsmonument aan te komen. Daar worden ze opgewacht door jeugdige vertegenwoordigers van verschillende Langedijker sportclubs die allemaal een gedeelte van de laatste 10 kilometer mee gaan lopen. Via de Bovenweg en de Dorpsstraat gaan de lopers weer naar De Stier om daarna hun weg te vervolgen via de Dorpsstraat naar Oudkarspel. “Het zou geweldig zijn als mensen de vlag uithangen en op straat staan om de stoet aan te moedigen!” Rond de klok van 16.00 uur komt de groep met het bevrijdingsvuur aan bij café De Knip. Daar wordt de fakkel overgedragen aan de oorlogsveteranen, in het bijzijn van een hoogwaardigheidsbekleder van de gemeente Dijk en Waard. Zodra zij gezamenlijk het Langedijker bevrijdingsvuur ontstoken hebben, zal het bevrijdingsfestival losbarsten met livemuziek, attracties voor de kinderen en een hoop gezelligheid. De aanwezigheid van de veteranen van Collection ‘39-’45 maakt het bevrijdingsfestival compleet. 

Jeroen en Gudy van De Knip hebben geen moment getwijfeld om hun medewerking ook dit jaar weer te verlenen. “We zijn heel blij dat dit feest weer kan worden gevierd. Uiteraard hopen we dat heel Langedijk donderdag 5 mei met ons de vrijheid mee komt vieren!”

Historische fietstocht 

In de middag is er een speciale fietstocht georganiseerd. Langedijk kent een aantal plaatsen met een eigen verhaal uit de Tweede Wereldoorlog. Brand gesticht in Bollengebouw te Broek op Langedijk? Joodse onderduikers op de Werfstraat? Deze fietstocht van ongeveer een uur zal langs alle plekken gaan waar de oorlogsverhalen kunnen worden gelezen, opgetekend door Arie Kaan van Stichting Langedijker Verleden. Er kan gestart worden vanaf 12.00 tot 14.00 uur vanaf Café De Knip in Oudkarspel. De fietstocht duurt ongeveer een uur. “Voor de fietstocht wordt een kleine bijdrage gevraagd. De opbrengst gaat in zijn geheel naar giro 555, voor de slachtoffers van de oorlog in de Oekraïne.”

Het bevrijdingsfestival Langedijk is op donderdag 5 mei, van 16.00 tot 22.00 uur bij café De Knip in Oudkarspel. Toegang is gratis. Op www.deeljevrijheid.nl en de Facebookpagina @langedijker.bevrijdingsfestival zijn de laatste ontwikkelingen te volgen.