Brassica Musicals overtuigt met allereerste uitvoering ‘Doctor Zhivago’ ooit

Algemeen
Yurii (Dennis Burgers) en Tonia (Femmy Appelman) in een onderonsje.
Yurii (Dennis Burgers) en Tonia (Femmy Appelman) in een onderonsje. (Foto: Musicalnieuws/ Monique Hoffmann)

HEERHUGOWAARD - Eindelijk. Na twee jaar uitstel mocht Brassica Musicals alsnog de Nederlandse première spelen van de musical ‘Doctor Zhivago’. En hoe! Vol overgave stond de groep van eenenveertig volwassenen en zes kinderen te stralen in een uitverkocht theater Cool kunst en cultuur.

Na twee jaar stond Waardse musicalclub eindelijk weer op de planken

Met een glans in zijn ogen bedankt trotse voorzitter Cris Bakker na het applaus de spelers, het publiek en het artistiek team dat ze twee jaar lang vertrouwen hebben gehouden in deze voorstelling. Want toen in maart 2020 de eerste lockdown kwam, stond de Waardse musicalclub al helemaal klaar om deze show op te voeren. Wat volgde was een lange, onzekere periode van uitstel. Maar één ding wisten ze bij Brassica zeker: deze show móest doorgaan.

Diepgewortelde passie

Je voelt dan ook de ontlading bij de spelers als de première erop zit. Sterker nog voel je tijdens de geweldige voorstelling zelf hun opgebouwde energie en diepgewortelde passie voor theater. Het verhaal van ‘Doctor Zhivago’ is niet eenvoudig; in één vloeiende openingsscène zie je hoe Yurii als klein aristocratisch jongetje zijn vader verliest, opgroeit in een ander gezin en trouwt met de dochter des huizes. De zuivere stemmen van de jonge Yurii Zhivago (Shayne Bakker) en Tonia Gromeko (Keira Krijger) vloeien over in die van hun volwassen versies Dennis Burgers en Femmy Appelman, die de show daarna met verve dragen.

Kippenvel

Ook de andere hoofdrollen worden direct krachtig gepresenteerd. Leon Mulder bezorgt het publiek kippenvel als de opportunistische Komarovsky. Bridget Blonk zingt overtuigend als jonge Lara, en haar volwassen versie Daphne Dekker heeft een bijzonder mooie stemklank en emotie waardoor je haar scenes met haar meevoelt. Het publiek wordt ook overdonderd door het vijftienkoppig professioneel live orkest dat deze musical begeleidt, het Grand Circle Orchestra onder leiding van Gerbrand van Kolck. Daar wordt menig professionele productie (terecht) jaloers van!

De zaal is na deze sterke opening volledig in de sfeer van het oude Tsaristische Rusland. Wat volgt is een verhaal waarin meerdere burgeroorlogen het volk en ook de geliefden uit elkaar trekken, en anderen juist bij elkaar brengt. Niet alleen Yurii en Tonia, maar ook Lara en Pasha die zich aan de revolutionaire zijde van de strijd bevinden.


Brassica vertelt met ‘Doctor Zhivago’ een belangrijk hoofdstuk uit de Russische geschiedenis - (Foto: Musicalnieuws/ Monique Hoffmann)

Russische geschiedenis

Brassica Musicals durft op mooie wijze de Russische geschiedenis te vertellen. Soldaten in loopgraven, de aangrijpende dood van soldaat Yanko (Marco Kenter) met zijn breekbaar mooie stem, muiterij tegen wanhopige legerleiders, dromen van thuis in het legerhospitaal en vrouwen en kinderen die achterblijven – het zijn allemaal prachtig gezette en belichte sfeerschetsen, ingevuld door het grote ensemble, die de scenes tot leven brengen en het liefdesverhaal van Yuri, Tonia en Lara verder brengen. Regisseur Ineke de Geus, die in dit stuk geloofde en het naar Nederland haalde, bewijst opnieuw dat theater maken haar passie en haar roeping is.

‘Half a Six Pence’

Dennis Burgers in de rol van dokter/dichter Yurii Zhivago speelt en zingt alsof hij het karakter tot diep in zijn ziel voelt. Hij krijgt sterk tegenspel en –zang van Luuk Schwering, die pas in januari hoorde dat hij de zware rol Pasha/ Strelnikov mocht overnemen. Luuk is er duidelijk klaar voor om volgend jaar de hoofdrol te spelen in Brassica’s volgende stuk: ‘Half a Six Pence’. En dat zijn ze eigenlijk allemaal bij Brassica, want juist samen maken ze deze voorstellingen zo mooi – op en naast het toneel zie, voel en hoor je de liefde voor musical en elkaar in deze groep.

Terecht was Cool dit weekend drie keer nagenoeg uitverkocht voor deze musical. Deze Dijk & Waardse vereniging is dan officieel ‘amateur’, maar het niveau ligt elk jaar bijzonder hoog zowel qua zang, spel, entourage en sfeer. De voorzitter is terecht trots op zijn club.

Kijk ook eens op www.brassicamusicals.nl