Vaar mee en ontrafel het Mysterie van Langedijk

Algemeen
Afbeelding
(Foto: AGHeeremansPhotography)

LANGEDIJK – Er gaat een verhaal van een bakker uit Broek op Langedijk die op een doodstille, pikdonkere nacht in 1927 iets heel vreemds ziet gebeuren, als hij nietsvermoedend een sigaretje staat te roken. Hij is daar zo verbaasd over dat hij het voorval opschrijft in zijn receptenboek. Als er vervolgens nog een aantal vreemde dingen gebeuren, ontrolt zich een verhaal in dit receptenboek, dat alles in zich heeft van een ijzingwekkend spannende thriller.

Bedrog, diefstal, praktijken die het daglicht niet kunnen verdragen en tegelijkertijd is er liefde in het spel. Schrijfster Afra Beemsterboer uit Oudkarspel kreeg dit dagboek van de jonge Ton Weder in handen. Dat ze graag wil delen met mensen die wel van een goed verhaal houden. Ze bedacht samen met Ruby Groen van LangedijkerUitje een vaartocht, waar groepen onder genot van een hapje en drankje meteen het verhaal stuk voor stuk beetje bij beetje ontrafeld zagen worden.

“Door die verdraaide corona is die vaartocht echter nooit echt van de grond gekomen. Terwijl ik hier maar met dat verhaal in mijn handen zat, dat wilde worden verteld!”, blijft Afra in haar rol. Ze besloot zich erbij neer te leggen. Ze slaagde voor de opleiding tot schrijfdocent, schreef een nieuw boek en werd columniste van het Langedijker Nieuwsblad. 


AGHeeremansPhotography

“Tot ik Hans Weder weer eens tegenkwam en met hem aan de praat raakte over deze vaartocht. Hans vond het jammer dat de vaartocht in de koelkast stond en zei meteen: “Neem eens contact op met Sjon Wit.”

Hup, het boek van de bakker weer uit de kast getrokken en met het plan naar Sjon Witte Wit, die het rondvaartbedrijf van Hans Weder heeft overgenomen. Die was gelukkig net zo enthousiast als Hans. Hij opperde om het niet alleen voor groepen te organiseren. “Laat mensen gewoon een kaartje kopen. Omdenken heet dat en ik werd meteen weer enthousiast.” zegt Afra. “Sjon is de kapitein, zijn vrouw verzorgt de uitstekende catering en opstapplaats in is bij Museum BroekerVeiling waar ik ook de fluisterboot huur vandaan ook de koolvlet vertrekt. En door de ondersteuning van mijn vriendin Marieke Neesen kon ik opeens weer door met het Mysterie van Langedijk!”

List en bedrog

In het gemoedelijke dorp, waar het leven zijn gangetje gaat, worden achter de schermen vuile spelletjes gespeeld. Duistere zaken worden verzwegen. Wie is er nog te vertrouwen? Het verhaal staat bol van list, bedrog en praktijken die het daglicht niet kunnen verdragen, maar… er is ook een plaats weggelegd voor de romantiek. “Kortom: een verhaal geschikt voor jong en oud. Je moet alleen wel goed kunnen luisteren”, knipoogt Afra.

Vanaf Museum BroekerVeiling vertrekt om de 14 dagen, vanaf dinsdag 26 april, een koolvlet met mensen die het mysterie ‘al varende voort’ leren begrijpen doorgronden terwijl ondertussen kan worden genoten van het gezelschap, de mooie uitzichten en een hapje en een drankje.

Nieuwsgierig geworden?

Het mysterie wordt onthuld voor groepen tot maximaal 20 personen. Ook kan het varende verhaal onderdeel worden van uw personeels-, vrienden- of familieuitje. “Maar u mag ook in uw eentje mee. Alles is mogelijk, als er maar minimaal 12 mensen meevaren.” Voor beschikbaarheid, data, prijzen en locatie, neemt u contact op met Afra, op mysterievankangedijk@outlook.com of kijk op www.afrabeemsterboer.nl.


Met Sjon Wit als kapitein en Afra Beemsterboer als verteller, komt het Mysterie van Langedijk dit jaar eindelijk tot leven!