Kickbokstalent Melissa op weg naar de top

Algemeen
Coach/mentor/trainer Mohammed Ben Ali zag al snel dat er een groot talent schuilt in Melissa.
Coach/mentor/trainer Mohammed Ben Ali zag al snel dat er een groot talent schuilt in Melissa. (Foto: AGHeeremansPhotography)

DIJK EN WAARD - De 18-jarige Melissa Mulder ziet er misschien uit als een tenger en lief meisje, mooi opgemaakt en haar lange haar los. Maar ondertussen vecht dit ‘poppetje’ iedereen de ring uit. Haar meest recente overwinning was 3 april jl op het WFL - World Fighting Leage - evenement in Almere waar ze haar tegenstander, die al flink wat vechtervaring had met wedstrijden in Thailand, met overtuiging wist te overklassen. 

door marsha bakker

En zo zijn er meer successen te noemen. Zo won ze haar partij op het Enfusion Gala in Schermerhorn en ook op het kickboksgala in Alkmaar kwam ze als onbetwiste winnaar uit de ring. Het begon allemaal met een eerste wedstrijd in Den Haag. Nog een beetje onwennig en ietwat nerveus stapte de jonge pupil van Mohammed Ben Ali de ring in. Maar na een flinke peptalk van haar trainer; rustig ademhalen, focussen op de aanstaande partij en hetzelfde verhaal in haar hoofd afdraaien van wat ze had geleerd en geoefend, was ze er klaar voor. Ze won de partij overtuigend en sindsdien heeft ze de smaak flink te pakken. Na elke wedstrijd is de focus alweer op de volgende. Inmiddels is ze al drie keer Europees kampioen geworden en prijkt haar naam op steeds meer affiches voor kickboksevenementen. 

“Wat ik er leuk aan vind? Alles!”, lacht het jonge vechterstalent. “Ik ben niet bang voor klappen, daar ben ik niet mee bezig. Ik train veel, vlak voor wedstrijden wel twee keer per dag. Ik voel me sterker dan ooit en super gemotiveerd om nog veel vaker te winnen en zo op de grote toernooien te komen staan.” 

Melissa wil zich graag gaan meten met de grote namen in de vechtsport. “Ik ga nu meedoen aan wedstrijden in de categorie 18 plus. Dan kun je veel meer wedstrijden vechten, ook internationaal. Ik vind dat supermooi. Als je goed genoeg bent kun je van de sport leven, dat zou ik het liefste willen natuurlijk. Hoe bekender je wordt hoe meer bezoekers je trekt op grote events. En dat stimuleert weer de kaartverkoop. “Maar eerst nog even school afmaken, dat vindt ook haar trainer heel belangrijk. “Ik doe nu een sportopleiding op het Horizon College. Maar het liefst sta ik de hele dag in de boksschool”, lacht ze. Door haar sponsors, waaronder NHB service verkeersregelaars, Joost Doedens schilderwerken, JM tattoo en Dewus dakwerken, kan ze haar focus - naast school - volledig richten op beter worden in de sport. “Die sponsors maken het overigens ook mogelijk dat mensen die geen geld hebben voor een sportschool abonnement, evengoed kunnen komen sporten. En dat we af en toe een mooi uitje hebben met een groep jongeren of dat er handschoenen beschikbaar zijn voor kids die ze zelf niet hebben”, benadrukt Ben Ali.

Ook haar ouders zijn supertrots op haar. “Mijn vader was zelf freefighter dus die vind het wel leuk dat ik besmet ben met het vechtersvirus! Ze staan allebei achter mij, dat is heel fijn.” 

De Heerhugowaardse traint sinds 2017 bij kickboksschool Ben Ali Gym in Noord-Scharwoude. Tijdens het interview zit haar trainer Mohammed Ben Ali er zichtbaar tevreden naast. Een trotse coach, die haar talent ontdekte toen hij kickbokslessen gaf op de Johannes Bosco, waar Melissa op school zat. “Meneer Ben Ali is meer dan mijn coach alleen, hij is mijn mentor, mijn vader, hij betekent heel veel voor mij. De trainer geeft me ontzettend veel vertrouwen en stimuleert mij om alles uit mezelf te halen. Naast trainen kun je ook heel goed met hem praten, als er iets is heeft hij alle aandacht.” Dat dat aspect net zo belangrijk is in de vechtsport, onderstreept Mohammed. “Ik wil dat mijn pupillen fysiek sterk zijn, maar ook mentaal moet het goed zitten. Vechtsport is zo veel meer dan een beetje knokken hè. Naast een hoge mate van techniek en respect voor de tegenstander en de scheidsrechter, zit de grootste kracht tussen je oren. Daarom benadruk ik ook altijd hoe belangrijk het is om te sporten, het is de perfecte manier om frustraties te uiten en negativiteit kwijt te raken. Het geeft je zelfvertrouwen en als je je fit voelt dan gaat de rest ook makkelijker.” 

Vanuit die filosofie heeft hij ook de Stichting Ruimte voor Contact opgericht. “Dat betekent dat ik jongeren opvang die op straat zwerven, het thuis moeilijk hebben, vastlopen op school of werk of om een andere manier niet goed gaan. Ik nodig ze uit in mijn sportschool en probeer ze door middel van het sporten weer structuur te geven en vooral zelfvertrouwen. Zeker in de coronaperiode hebben veel jongeren het heel zwaar gehad. Ik kan dat niet negeren, ik wil ze helpen. Ik weet waar ze vandaan komen hè, ik was ook een straatschoffie, haalde kattenkwaad uit en had totaal geen zin in school. Maar het zijn wel hardere tijden nu vind ik. Er wordt veel van jongeren verwacht en de vooroordelen zijn groot. Bij mij zijn ze altijd welkom. Zelfs uit de wijde omgeving komen ze tegenwoordig naar deze sportschool toe fietsen. We praten, sporten, maar lachen ook veel met elkaar. Het is hier net een grote familie. Een gekke familie, maar we houden van elkaar. Respect en discipline is daarbij essentieel. Het is heel gezellig op de sportschool, maar als ik met de stok in mijn handen ga staan, dan weet iedereen hoe laat het is” lacht hij breed.

Melissa kleedt zich ondertussen om voor de fotografe. In de ring neemt ze de voor haar bekende posities aan en met een stoere blik en de vuisten gebald kijkt ze in de lens. Als ze samen met Mohammed op de foto gaat is hun mooie band heel duidelijk te zien. Mentor en leerling, vaderfiguur met een van zijn kinderen, trainer en pupil: het is een mooi stel, en een duo om in de gaten te houden!

Afbeelding
 Melissa Mulder ziet er misschien uit als een tenger en lief meisje, ondertussen vecht  ze iedereen de ring uit.