Toeslagen stuurt eerste brieven aan mensen met betaalachterstand

Algemeen
Vrouw biedt hulp bij Herstart invordering Toeslagen.
Vrouw biedt hulp bij Herstart invordering Toeslagen. (Foto: Aangeleverd)

REGIO - Sinds deze week stuurt Toeslagen brieven aan mensen die te veel toeslag hebben ontvangen én die dit bedrag nog niet hebben terugbetaald. Het gaat hierbij om huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. In de brief staat hoeveel toeslag ze nog moeten terugbetalen. En dat Toeslagen hen hierbij wil helpen. Bijvoorbeeld met een betalingsvoorstel om het bedrag in 24 maanden terug te betalen.

Door de coronacrisis heeft Toeslagen afgelopen jaren mensen met een betaalachterstand daar tijdelijk niet aan herinnerd. Ze kregen wel een brief dat zij geld moesten terugbetalen en hoeveel. Maar als ze dat niet deden, stuurde Toeslagen geen herinnering, aanmaning of dwangbevel meer. Dit om te voorkomen dat mensen verder in financiële problemen zouden komen.

Terugbetalen in 24 maanden

Moet je alleen nog vanaf 2020 of later toeslag terugbetalen? Dan ontvang je tussen nu en juni 2022 een brief met hoeveel geld je terug moet betalen. Ongeveer vier weken na de eerste brief ontvang je een tweede brief met een betalingsvoorstel. Hierin staat hoe je het openstaande bedrag in 24 maanden kunt terugbetalen. Betaal je liever in één keer? Dat kan ook. Moest je in 2019 of eerder al toeslag terugbetalen? En heb je dat nog niet gedaan? Dan krijg je later een brief. 

Sommige mensen betalen al elke maand toeslag terug via een betalingsregeling. Zij krijgen deze brief niet. Voor hen verandert er niets. Mensen die zich hebben gemeld bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) als gedupeerde ouder ontvangen deze brief ook niet.

Hulp staat klaar 

Verwacht je dat het niet lukt om het bedrag in 24 maanden terug te betalen? Dan kun je nu al een betalingsregeling aanvragen die beter past bij jouw situatie. Kijk voor meer informatie op toeslagen.nl/teveelontvangen.

Vragen? Bel dan gratis naar de BelastingTelefoon op 0800-0543. Ga je liever langs bij een toeslagenservicepunt in de buurt, zoals een wijkteam of jouw gemeente? Dat kan ook. Je vindt de toeslagenservicepunten hier. Zo kun je samen zoeken naar een oplossing, zodat je terugbetaalt op de manier die bij jouw situatie past.