Ruim baan voor lokaal talent tijdens eerste editie 3D Street Art Festival

Algemeen
Afbeelding
(Foto: AG Heeremans Photography)

DIJK EN WAARD - Dijk en Waard maakt zich op voor de eerste editie van het 3D Street Painting Festival. Van 18 tot en met 28 mei worden er op verschillende plekken in de gemeente 3D straatschilderingen gemaakt. Ook treden talentvolle jongeren uit de regio op 20, 21, 27 en 28 mei op in JC Kompleks. Het 3D Street Painting Festival Dijk & Waard wordt georganiseerd door Artquake, Maureen Kolhoff Art en het Start Dijk & Waard Fonds om het ontstaan van de gemeente Dijk & Waard te vieren. 

Eigenlijk zou het festival al in december plaatsvinden, maar door corona moest dit uitgesteld worden naar het voorjaar. “Inwoners, stichtingen, bedrijven en verenigingen konden hun ideeën indienen voor een feestelijke start van de nieuwe gemeente. Binnen Artquake was al een tijdje het idee voor een 3D Street Painting Festival en door financiële bijdragen van het Start Dijk & Waard fonds, het European Solidarity Corps, Stichting Lief Langedijk en de locaties die gratis hun ruimte ter beschikking stellen, kan dit idee nu uitgevoerd worden”, vertelt Mado de Vries van Artquake. 

Anamorfose techniek

Een 3D street painting, ofwel straatschildering, is een kunstwerk gemaakt op straat. Meestal gebruikt de kunstenaar pastelkrijtjes, pigmenten of acrylverf. “Het leuke van een 3D streetpainting is dat het in de openbare ruimte wordt gemaakt en daardoor toegankelijk is voor iedereen. Hierdoor kun je terwijl de kunstenaar bezig is al komen kijken!”, vertelt kunstenares Maureen Kolhoff. “Bij een 3D street painting wordt de anamorfose techniek gebruikt, waardoor je maar vanuit één punt, het kijkpunt, het kunstwerk op de juiste manier kunt zien. Dit zal met een sticker op de vloer worden aangegeven. De kunstenaars hebben een aantal dagen nodig om het werk te maken, omdat een 3D street painting circa drie bij zes meter is of zelfs nog groter. Als het kunstwerk af is, kun je als bezoeker zelf op het kunstwerk poseren en als je dan vanuit het juiste kijkpunt een foto maakt, lijkt het net alsof je op het kunstwerk staat en onderdeel van het kunstwerk bent!”

Programma

Het festival is verdeeld over twee weken en vijf locaties verspreid door de gemeente. Van 18 tot en met 21 mei worden er in winkelcentrum Middenwaard, winkelcentrum Broekerveiling en bij Profijt Meubel 3d streetpaintings gemaakt. De eerste dag zetten de kunstenaars hun schets op, de dagen daarna gaan ze aan het werk zodat de kunstwerken zaterdag 21 mei in het begin van de middag klaar zijn. Daarna gaan de hekken weg en kun je als bezoeker zelf op de werken poseren! Zeker leuk om tussendoor ook langs te komen en te zien hoe de kunstwerken vorderen en een praatje te maken met de kunstenaars! Om de eerste kunstwerken feestelijk te openen treden zaterdag 21 mei jonge, lokale muzikanten en dansers op, van 11.00 tot 12.30 uur in winkelcentrum Broekerveiling en van 14.00 tot 15.30 uur in Middenwaard.

Van 24 tot en met 28 mei worden straatschilderingen gemaakt bij in De Binding en het Gemeentehuis Dijk en Waard. Vrijdagavond 27 mei wordt de tweede week van het festival afgesloten met een optreden van dj Britt BL, van 21.30 tot 23.30 uur in dorpshuis De Geist in Sint Pancras. Zaterdag 28 mei worden de kunstwerken onthuld en zijn er ter afsluiting van 11.00 tot 12.30 uur optredens van lokale, jonge dansers en muzikanten in De Binding.

Fotowedstrijd

Het leuke van een 3D street painting is dat je op het werk mag staan. Normaal moet je bij een kunstwerk afstand houden en mag je het niet aanraken. Bij een 3D street painting mag dat juist wel. Aan het festival is een fotowedstrijd gekoppeld omdat de organisatoren heel benieuwd zijn wat voor creatieve manieren bezoekers verzinnen om op de kunstwerken te poseren. Je kunt meedoen door je foto op social media te plaatsen en #artquake.westfriesland voor Instagram of #artquake voor Facebook te gebruiken. De leukste, meest originele en creatieve foto’s kunnen een t-shirt of sweater van Artquake winnen. Deze prijs wordt beschikbaar gesteld door PDB-reclame uit Heerhugowaard. Zet je foto online vóór 25 juni. De winnaars worden eind juni bekend gemaakt.

Feestelijke start van het festival

Vrijdag 20 mei vanaf 21.15 uur wordt het 3D Street Painting Festival op feestelijke wijze afgetrapt in JC Kompleks in Heerhugowaard. Een avond vol met optredens van aanstormend talent; de danseressen Mayra en Britt, singer/songwiter Myrthe, de band PIXEL en als afsluiter dj Britt BL.

Danseres Mayra

Mayra leeft voor dansen. Ze danst al sinds ze op haar benen kan staan. Vanaf haar 5e zit ze op dansles. Ze is begonnen met ballet en is later verder gegaan met onder andere modern, hip hop en de selectiegroep van Balletschool Heerhugowaard. Op dit moment is ze veel bezig met zelf choreografieën maken en die uitvoeren op wedstrijden en optredens die ze aangeboden krijgt. Ze wilt hiermee door blijven gaan en door middel van wedstrijden en optredens steeds beter worden als performer en choreograaf en veel ervaring opdoen om haar passie uit te voeren! #mayra_smilda

Singer / songwriter Myrthe

Myrthe is een twintigjarige singer-songwriter en biologiestudent uit Langedijk/ Wageningen. Haar inspiratie voor haar zelf geschreven nummers komt uit mooie en lastige dingen die ze om me zich heen ziet. Over sommige ideeën kan ze beter zingen dan praten, met haar eigen nummers als gevolg. Op haar akoestische gitaar speelt ze gevoelige liedjes met een scherp randje die waarheden uit haar persoonlijke ontwikkeling weerspiegelen.

Danseres Britt

Britt zit sinds haar 5e op klassiek ballet. Vanaf haar 9de is ze modern en jazz gaan doen en mocht ze ook in de selectiegroep van Balletschool Heerhugowaard. Inmiddels is ze bekend met de stijlen: klassiek, modern, jazz, (lady) hip hop, tapdance, Afro, salsa en groundwork. Ze vindt het heel leuk om choreografieën te maken en daar dan mee op te treden. Ze heeft al twee keer een prijs gewonnen met De Grote Prijs van het Trinitas College. Daarnaast heeft ze meegedaan met Alkmaars talent, Zicht op Talent en natuurlijk met Artquake.

Band PIXEL.

PIXEL. bestaat uit een groepje vrienden die sinds januari 2022 een poprock band zijn gestart. Met invloeden uit verschillende genres zijn ze lastig in een hokje te plaatsen. Met hun dansbare muziek gecombineerd met harde maar eerlijke teksten en catchy melodieën struinen ze de cafeetjes af in Alkmaar en de omgeving. #pixeltheband

DJ Britt BL

Britt BL is 15 jaar en DJ/Producer in dancemuziek. Ze komt uit Rotterdam en heeft dit jaar voor het eerst meegedaan aan Kunstbende waar ze tweede van Zuid-Holland is geworden! Ook met het produceren van haar eigen muziek heeft ze veel plezier. Nu heeft ze naast een aantal remixes twee officiële releases uitgebracht en hoopt natuurlijk de komende tijd nog meer uit te brengen! Britt BL draait House. #brittbl_music

Lokale samenwerkingen

Organisatoren Artquake en Maureen Kolhoff Art willen voor dit festival zo veel mogelijk samenwerken met lokale organisaties. Zo wordt er samengewerkt met de gemeente, JC Kompleks, De Binding, Middenwaard, winkelcentrum Broekerveiling, Profijt Meubel, Bibliotheek Kennemerwaard, De Geist en Rodi Media. Daarnaast wordt het drukwerk en de prijzen voor de foto-wedstrijd geleverd door PDB-reclame, gaat videograaf Zilver Dirks een video van het festival maken en AG Heeremans Photography maakt foto’s, zodat het festival mooi vastgelegd gaat worden. “En de jonge muzikanten en dansers die optreden komen allemaal uit de regio, zo willen we lokaal talent de mogelijkheid geven om hun talent te laten zien.”

Kijk voor meer info over het festival op www.art-quake.com/3dstreetpaintingfestivaldijkenwaard. Volg het laatste nieuws via Instagram #artquake.westfriesland en Facebook #Artquake

Afbeelding
Afbeelding