Skotwal speelde live de titelsong 'Oigen baas'.
Skotwal speelde live de titelsong 'Oigen baas'. (Foto: AgHeeremansphotography)

De Laatste Tuinder van Langedijk ‘emotionele rollercoaster’

Algemeen

BROEK OP LANGEDIJK - In de prachtige ambiance van de BroekerVeiling werd donderdag 12 tot en met zondag 15 mei de voorstelling De Laatste Tuinder van Langedijk opgevoerd, door het Kool Kollektief.

Het gaat niet goed in de land- en tuinbouw. De stikstofcrisis, schaalvergroting en vervuiling door gif en plastic afval. Het theaterstuk volgt de besognes van de laatste tuinder van Langedijk. Het is een hard en schamel bestaan. Kan hij overleven is een wereld waarin geld belangrijker is dan de liefde voor het tuindersvak en de natuur. Het drieluik staat bol van drama, botsende belangen met een flinke dosis humor en absurditeit. Het kan anders, maar wie betaalt de rekening?

Drie voorstellingen per avond, keer drie scènes van ongeveer 30 minuten, op verschillende plekken in en rond het museum. Het klinkt als een hele operatie, maar door de vriendelijke gidsen, bestaande uit vrijwilligers van Museum BroekerVeiling en leerlingen van Jan Arentsz Langedijk, in een strakke planning, liep het allemaal gesmeerd. De ruim 1300 bezoekers keken hun ogen uit door de mooie decors, het professionele licht- en geluid, de kostuums en natuurlijk het prima acteerwerk en dito zang van een aantal dorpsgenoten in opeens een hele andere rol. 

‘Meesterlijke chaos’

Wie echter naar de voorstelling kwam om eens even een avondje lekker te lachen, kwam bedrogen uit. Het stuk had ook zeker veel humoristische momenten waarbij vooral het middenstuk voor hilariteit zorgde, en door een toeschouwer als ‘meesterlijke chaos’ werd omschreven. Met komische hoofdrollen voor Susanne Beukers, Ellen Korver en Yvette Hink die absoluut uitblonken.

Het was een verademing na de eerste scene waarin een weduwe en haar oudste zoon gebukt gaan onder de erbarmelijke omstandigheden van een arm tuindersgezin waarvan de vader is verdronken in de sloot achter het huis. Als vervolgens ook nog de jongste zoon (gespeeld door Dave Muis) verdrinkt is het lachen het publiek wel vergaan. Gelukkig zorgt de luidruchtig aanwezige pauw op het terrein van de veiling nog voor wat afleiding en is het publiek onder de indruk van de zangkwaliteiten van de broers.

Global Goals

Na het komische middenstuk was de slotscène indrukwekkend, dramatisch en met een duidelijke boodschap: Je kunt zelf de wereld verbeteren door bewuster om te gaan met elkaar en met de aarde en door betere keuzes te maken voor het milieu. De verpakte boodschap over commercie, vooroordelen, klimaatverandering en zwerfafval, duidelijk geïnspireerd door de 17 Global Goals was luid en duidelijk aanwezig en de goede verstaander staat vanaf nu wellicht toch anders bij het (voorverpakte en ‘gezond gemak’) groenteschap in de supermarkt.

Kromme tenen

Na afloop noemde iemand dat het een rollercoaster van emoties was geweest. Telkens werd hij heen en weer geslingerd tussen humor, ernst, absurditeit en enorm drama. Aan het eind wringt het ook nog eens dat je blijkbaar moet veranderen. Oud tuinders zeiden: ‘Het verhaal klopt als een bus’. Terwijl een aantal oud handelaren met kromme tenen zaten. Ook ‘iemand’ van een grote groentesnijderij was ‘not amused’.
Kortom: een stuk om thuis nog even over na te praten en dat bij een aantal mensen zeker een bepaalde snaar zal hebben geraakt. Missie van de makers, Willem Poortvliet en Theo de Graaf, duidelijk geslaagd.

‘Oigen baas’

Terwijl de bezoekers na afloop op de fiets stapten of naar huis liepen werd de fijne titelsong ‘Oigen Baas’, live vertolkt door de West-Friese band Skotwal, door menigeen nog een tijdlang meegefloten of geneuried.  

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Oranje Fonds biedt extra steun aan netwerken die zorg door vrijwilligers mogelijk maken Algemeen 25 jun, 09:11
Afbeelding
Nachtvlinders kijken tijdens de Nationale Nachtvlindernacht Algemeen 25 jun, 08:48
Afbeelding
Droom mee met Jozef en zijn tover-dromenjas in Theater de Binding Uit 24 jun, 16:45
Afbeelding
Doet en Ontmoet in Veldzorg weer begonnen Algemeen 24 jun, 14:52
Afbeelding
Burgemeester Rehwinkel bezoekt Stichting Miss IQ Algemeen 24 jun, 14:10
Afbeelding
Tien vragen aan... Sreta Schrieken Algemeen 24 jun, 11:04
Afbeelding
Wat is er de komende week te doen voor jongeren in Dijk en Waard? Algemeen 24 jun, 09:45
Afbeelding
Heerhugowaardse kunstenaars exposeren tijdens Kunstparade in Heiloo Algemeen 24 jun, 08:04
Afbeelding
Twee ongelukken op N242 112-nieuws 23 jun, 19:19
Afbeelding
Viviane wil met haar stichting huidkanker zoveel mogelijk de wereld uithelpen Algemeen 23 jun, 14:29
Afbeelding
Koninklijk Erepenning voor jarig DTS Algemeen 23 jun, 14:13
Afbeelding
Raadsleden Dijk en Waard brengen werkbezoek aan fuserende bibliotheken Algemeen 23 jun, 14:10
Afbeelding
Foto expositie Allemanskerk ingeluid door Gerard Zeeman Algemeen 23 jun, 14:08
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief