De Laatste Tuinder van Langedijk ‘emotionele rollercoaster’

Algemeen
Skotwal speelde live de titelsong 'Oigen baas'.
Skotwal speelde live de titelsong 'Oigen baas'. (Foto: AgHeeremansphotography)

BROEK OP LANGEDIJK - In de prachtige ambiance van de BroekerVeiling werd donderdag 12 tot en met zondag 15 mei de voorstelling De Laatste Tuinder van Langedijk opgevoerd, door het Kool Kollektief.

Het gaat niet goed in de land- en tuinbouw. De stikstofcrisis, schaalvergroting en vervuiling door gif en plastic afval. Het theaterstuk volgt de besognes van de laatste tuinder van Langedijk. Het is een hard en schamel bestaan. Kan hij overleven is een wereld waarin geld belangrijker is dan de liefde voor het tuindersvak en de natuur. Het drieluik staat bol van drama, botsende belangen met een flinke dosis humor en absurditeit. Het kan anders, maar wie betaalt de rekening?

Drie voorstellingen per avond, keer drie scènes van ongeveer 30 minuten, op verschillende plekken in en rond het museum. Het klinkt als een hele operatie, maar door de vriendelijke gidsen, bestaande uit vrijwilligers van Museum BroekerVeiling en leerlingen van Jan Arentsz Langedijk, in een strakke planning, liep het allemaal gesmeerd. De ruim 1300 bezoekers keken hun ogen uit door de mooie decors, het professionele licht- en geluid, de kostuums en natuurlijk het prima acteerwerk en dito zang van een aantal dorpsgenoten in opeens een hele andere rol. 

‘Meesterlijke chaos’

Wie echter naar de voorstelling kwam om eens even een avondje lekker te lachen, kwam bedrogen uit. Het stuk had ook zeker veel humoristische momenten waarbij vooral het middenstuk voor hilariteit zorgde, en door een toeschouwer als ‘meesterlijke chaos’ werd omschreven. Met komische hoofdrollen voor Susanne Beukers, Ellen Korver en Yvette Hink die absoluut uitblonken.

Het was een verademing na de eerste scene waarin een weduwe en haar oudste zoon gebukt gaan onder de erbarmelijke omstandigheden van een arm tuindersgezin waarvan de vader is verdronken in de sloot achter het huis. Als vervolgens ook nog de jongste zoon (gespeeld door Dave Muis) verdrinkt is het lachen het publiek wel vergaan. Gelukkig zorgt de luidruchtig aanwezige pauw op het terrein van de veiling nog voor wat afleiding en is het publiek onder de indruk van de zangkwaliteiten van de broers.

Global Goals

Na het komische middenstuk was de slotscène indrukwekkend, dramatisch en met een duidelijke boodschap: Je kunt zelf de wereld verbeteren door bewuster om te gaan met elkaar en met de aarde en door betere keuzes te maken voor het milieu. De verpakte boodschap over commercie, vooroordelen, klimaatverandering en zwerfafval, duidelijk geïnspireerd door de 17 Global Goals was luid en duidelijk aanwezig en de goede verstaander staat vanaf nu wellicht toch anders bij het (voorverpakte en ‘gezond gemak’) groenteschap in de supermarkt.

Kromme tenen

Na afloop noemde iemand dat het een rollercoaster van emoties was geweest. Telkens werd hij heen en weer geslingerd tussen humor, ernst, absurditeit en enorm drama. Aan het eind wringt het ook nog eens dat je blijkbaar moet veranderen. Oud tuinders zeiden: ‘Het verhaal klopt als een bus’. Terwijl een aantal oud handelaren met kromme tenen zaten. Ook ‘iemand’ van een grote groentesnijderij was ‘not amused’.
Kortom: een stuk om thuis nog even over na te praten en dat bij een aantal mensen zeker een bepaalde snaar zal hebben geraakt. Missie van de makers, Willem Poortvliet en Theo de Graaf, duidelijk geslaagd.

‘Oigen baas’

Terwijl de bezoekers na afloop op de fiets stapten of naar huis liepen werd de fijne titelsong ‘Oigen Baas’, live vertolkt door de West-Friese band Skotwal, door menigeen nog een tijdlang meegefloten of geneuried.  

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding