Bijna de helft belt huisartsenpost Alkmaar onnodig (en nieuwe website huisartsenpost live)

Algemeen
Bijna de helft van de telefoontjes naar de huisartsenpost Alkmaar blijkt onnodig.
Bijna de helft van de telefoontjes naar de huisartsenpost Alkmaar blijkt onnodig. (Foto: Aangeleverd)

REGIO - “Een sportblessure? Bel niet de huisartsenpost, maar check eerst via de nieuwe website huisartsenpostalkmaar.nl of een bezoek nu nodig is”, aldus huisarts Remco Rietveld. Door mensen te motiveren om binnen één minuut enkele vragen te doorlopen via de website en niet meteen te bellen, hoopt hij het aantal telefoontjes terug te dringen. 

Bijna de helft belt huisartsenpost Alkmaar onnodig 

Oproep huisarts Remco Rietveld: raadpleeg eerst nieuwe website huisartsenpostalkmaar.nl

Rietveld is huisarts in Heerhugowaard. Daarnaast is hij verbonden aan de huisartsenpost als kaderhuisarts Spoedzorg. “De laatste tijd is het extreem druk met telefoontjes en bezoeken aan de huisartsenpost in Alkmaar. Bijna de helft van de vragen had kunnen wachten tot de eigen huisarts weer beschikbaar is. De huisartsenpost is echt alleen voor spoedvragen. Daar moet echt wat aan gebeuren. Door de minder urgente vragen weg te houden bij de huisartsenpost kunnen we voorkomen dat we mensen die echt spoedzorg nodig hebben te laat helpen en zorgen we voor een gezonde werkdruk voor alle medewerkers”, aldus Rietveld.

Op de nieuwe website wordt gevraagd om een aantal vragen te beantwoorden om de hulpvraag duidelijk te krijgen en inzicht te geven of bellen nu nodig is. Deze ‘digitale zelftriage’ is van ‘Moet ik naar de dokter’. Remco Rietveld: “Ik hoop echt dat mensen gebruikmaken van de mogelijkheid om beter in te schatten of een telefoontje naar de huisartsenpost nodig is. Druk is het altijd wel op de post met telefoontjes en bezoeken, maar het aantal keer dat mensen telefonisch contact opnemen met de post is flink gestegen. Als we dit eerste kwartaal vergelijken met vorig jaar dan zien we een stijging van twintig procent. Het is zelfs drukker dan voor corona.”

Veel sportblessures door sporten

De nieuwe website is een van de acties die HONK (Huisartsenorganisatie Noord-Kennemerland) neemt om mensen te helpen bij de keuze om wel of niet de huisartsenpost te bellen. De huisartsenpost Alkmaar is onderdeel van HONK. Verder is HONK bezig met het opzetten van een campagne en richt zich met name op amateursporters tussen de 25 en 60 jaar. Veel vragen komen van mensen in deze leeftijdscategorie en gaan over een blessure die is opgelopen door sporten, zoals voetbal of hockey. Huisarts Rietveld: “Amateursporters gaan bijvoorbeeld vaak door hun enkel. Triagisten (speciaal opgeleide doktersassistenten) krijgen vaak de vraag of de arts er meteen naar kan kijken of er een foto van kan maken. Ik snap dat mensen zich zorgen maken, maar in de meeste gevallen is directe beoordeling of een foto niet nodig. Als iemand met deze klachten eerst de vragen op de website doorloopt, krijgt hij of zij meestal het advies om de tips op te volgen die op thuisarts.nl staan en de eigen huisarts te bellen voor een afspraak.”