De campagne Blikvrij is van start gegaan.
De campagne Blikvrij is van start gegaan. (Foto: AG Heeremans Photography)

Kick-off campagne Blikvrij: ‘Gebruikte blikjes horen in de afvalbak’

Algemeen

DIJK EN WAARD/ OPMEER/KOGGENLAND - Door gebruikte blikjes in een Blikvanger te gooien, gaven gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, Jeroen Olthof en de wethouders Rosalien van Dolder van Koggenland, Annette Groot van Dijk en Waard en Robert Tesselaar van Opmeer samen met leerlingen van de Langereisschool uit Ursem het startschot voor de campagne Blikvrij. 

Gezamenlijke aanpak om zwerfafval tegen te gaan

De komende weken wordt in deze gemeenten campagne gevoerd om inwoners bewust te maken van de schadelijke effecten van blikjes op straat of in de berm en worden zij aangespoord om hun blikafval in de afvalbak te gooien. Ook de provincie Noord-Holland zet zich sinds vorig jaar actief in om blikjes in te bermen langs de provinciale wegen tegen te gaan en sluit zich aan bij dit initiatief.

Zwerfafval kent geen grenzen

Zowel gedeputeerde Jeroen Olthof als wethouder Annette Groot benadrukten het belang van een zo groot mogelijke gezamenlijke aanpak, want zwerfafval kent geen grenzen. Op regionaal niveau werken de gemeenten Koggenland, Dijk en Waard en Opmeer zoveel mogelijk samen als het om de aanpak van zwerfafval gaat. Dat resulteert in gezamenlijke campagnes zoals deze. Binnen de groep van relatief grote veroorzakers van zwerfafval nemen automobilisten een belangrijke plaats in. Daardoor belanden gebruikte blikjes vaak in de bermen langs de (provinciale) wegen. Sinds de inwerkingtreding van statiegeld op plastic flesjes is de hoeveelheid gevonden blikjes met maar liefst twintig procent toegenomen. Reden waarom de provincie zich ook aansluit bij deze campagne. Het is de uiteindelijke bedoeling dat veel meer gemeenten in de provincie mee gaan doen.


Gedupteerde Olthoff sprak de aanwezigen toe: ‘Doe mee en zorg dat blik niet in de natuur komt.’ - (Foto: AG Heeremans Photography)

Jeugd en sportverenigingen

Inmiddels loopt ook een campagne om sportverenigingen te stimuleren om zich aan te sluiten. Voetbalclub SVW’27 uit Heerhugowaard geeft hierbij het goede voorbeeld. Inmiddels voetbalt de jeugd van SVW’27 zelfs al met Blikvrij op hun shirt. Peter de Boer van SVW’27 vertelde wat zijn club motiveert om naast sportieve prestaties ook te werken aan maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat geldt ook voor leerlingen van de Langereisschool in Ursem. Zij rapen iedere maand zwerfafval rondom de school en werden dan ook door wethouder Rosalien van Dolder in het zonnetje gezet. Zo laten zowel bestuurders als de jeugd zien dat een schonere wereld de verantwoordelijkheid van iedereen is.

Schone buurt, schoon dorp

In veel dorpen komen inwoners de posters tegen: ga voor een blikvrij dorp, sportclub, berm of straat. Dat is natuurlijk niet voor niets, want blikjes zijn ontzettend schadelijk voor dieren, planten en de natuur. Sinds de invoering van het statiegeld op plastic flesjes is het goede nieuws dat flesjes minder in de berm belandden, maar de hoeveelheid zwervende blikjes is juist toegenomen. En het duurt nog tot eind van dit jaar voordat er ook statiegeld op blikjes komt. Reden om deze zomer actie te voeren tegen blikjes als zwerfafval.


Deze en soortgelijke posters moeten Dijk en Waarders aansporen hun blikafval netjes op te ruimen. - (Foto: Aangeleverd)

Schadelijk

Blikjes bevatten inkt aan de buitenkant en een plastic coating aan de binnenkant. Het duurt gemiddeld vijftig jaar voordat een blikje verteerd is. De inkt lekt in de grond en de plastics – die overigens nooit vergaan – vallen uit elkaar in microplastics. Deze stromen via het grondwater naar zee en komen uiteindelijk in de voedselketen terecht. Nog schadelijker is het wanneer de berm waarin blikjes liggen, wordt gemaaid. Blikjes worden gemaakt van aluminium dat niet wordt herkend door de metaaldetector in de maaimachine. Hierdoor worden de blikjes tot kleine scherven vermalen. Het maaisel met scherven wordt uiteindelijk veevoer, met als gevolg dat zo’n 4.000 koeien in Nederland overlijden aan de scherven in hun maag. 

Doe mee

Ga voor een blikvrij dorp, sportclub, berm of straat. Kleine moeite en voorkom veel schade en leed. Doe mee en kijk op Facebook: #Ik ben Zapper in Dijk en Waard of kijk voor meer informatie op www.schonerholland.nl/blikvrij.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Speeltoestel Kanz-Klas officieel in gebruik genomen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Kermis Oudkarspel met muziek en zeskamp Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
RADIONL Zomertoer komt met grote namen naar je toe! Uit 22 uur geleden
Afbeelding
Vraag vóór 1 september huur- of zorgtoeslag aan Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Johannes Bosco helpt Oekraïne met sponsoractie voor onderwijs Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Schrijf je nu in voor diverse activiteiten ‘t Kruis Bruist Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Huisartsen Grapendaal en Bok echt uitgedokterd Algemeen 27 jun, 19:58
Afbeelding
Inschrijving activiteiten ‘t Kruis Bruist geopend Algemeen 27 jun, 16:25
Afbeelding
Aanpak overlast recreatieterrein De Leijen Hensbroek Algemeen 27 jun, 15:58
Afbeelding
De Kabel wordt open sportpark en krijgt vijftig tot honderd nieuwe woningen Algemeen 27 jun, 15:13
Afbeelding
Vier Hera-atleten op het podium bij NK atletiek Sport 27 jun, 12:02
Afbeelding
3 juli: Landelijke Zonnekijkdag bij Sterrenwacht Saturnus Algemeen 27 jun, 10:42
Afbeelding
Dorpswandelingen Dijk en Waard weer van start Algemeen 26 jun, 14:49
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief