Gemeenteraad draagt Maarten Poorter voor als nieuwe burgemeester Dijk en Waard

Algemeen
Maarten Poorter heeft zichtbaar zin in zijn nieuwe baan.
Maarten Poorter heeft zichtbaar zin in zijn nieuwe baan. (Foto: AG Heeremans Photography)

DIJK EN WAARD - De gemeenteraad heeft Maarten Poorter (43) voorgedragen als nieuwe burgemeester van de gemeente Dijk en Waard. De naam van de aanbevolen burgemeesterskandidaat werd woensdagavond 18 mei tijdens een openbare raadsvergadering bekendgemaakt.  

Maarten Poorter is sinds 2018 stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Oost. Naast het voorzitterschap van dit Dagelijks Bestuur heeft hij daar ook inhoudelijke portefeuilles, onder meer openbare orde en veiligheid, Sociaal Domein, economie en sport en recreatie. Voorafgaand aan het stadsdeelvoorzitterschap was Poorter acht jaar raadslid van de gemeenteraad van Amsterdam. Gedurende vijftien jaar was hij ondernemer met een training/adviesbureau op het terrein van democratische versterking. Maarten Poorter woont in Amsterdam, samen met zijn partner en vier kinderen, en is lid van de PvdA. 

Poorter is een ervaren en betrokken bestuurder die vol enthousiasme aan de slag gaat als de eerste kroonbenoemde burgemeester van Dijk en Waard. Hij benadrukt dat hij staat voor betrokkenheid. “Bestuur dichtbij de burger. Ik wil altijd benaderbaar zijn. Laagdrempelig. Dat was ik als raadslid en als bestuurder en dat wil ik ook zijn als burgemeester.” 

De aanbeveling van Poorter gaat nu naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Die bereidt het Koninklijk Besluit voor waarbij de nieuwe burgemeester wordt benoemd. Naar verwachting wordt Poorter in een bijzondere raadsvergadering woensdag 13 juli beëdigd door de Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk. Tot die tijd vervult Peter Rehwinkel het ambt van waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Dijk en Waard. 

Maarten Poorter tijdens de speciale raadsvergadering waarbij hij als de nieuwe burgemeester van Dijk en Waard werd voorgesteld.