Per boot van het ene museum naar het andere in Dijk en Waard of Alkmaar

Algemeen
Educatief uitje met de kinderen: met de boot langs musea in de regio.
Educatief uitje met de kinderen: met de boot langs musea in de regio. (Foto: Archief)

DIJK EN WAARD/ ALKMAAR - Met een elektrische sloep van het ene museum in de regio naar het andere varen. Sinds zaterdag 21 mei is dat mogelijk. Bij Poldermuseum Het Oude Gemaal werd het startschot gegeven van dit ‘Cultureel Varen’. Bij afwezigheid van burgemeester Peter Rehwinkel van Dijk en Waard nam zijn Alkmaarse collega Anja Schouten samen met vertegenwoordigers van de vier deelnemende musea, plaats in een elektrische sloep voor de eerste museale vaartocht.

Behalve het Poldermuseum doen ook de Museummolen in de Schermer, het Alkmaarse Kaasmuseum en Museum BroekerVeiling mee. Op alle vier de locaties kan een elektrische sloep gehuurd worden om van de ene locatie naar de andere te varen. Huur je voor een dag een sloep, dan zit de entreeprijs voor alle vier de musea daarbij inbegrepen. Besluit je met je eigen boot de vaartocht langs de musea te maken, dan kun je tegen een gereduceerd bedrag een combi-entreeticket aanschaffen. In de sloepen, die (mede) gefinancierd zijn met subsidie van de gemeenten Alkmaar en Dijk en Waard en de Provincie Noord-Holland, passen maximaal acht personen.

Hou je niet zo van varen? Dan kun je over een tijdje gebruikmaken van ‘Cultureel Fietsen en Wandelen’, de wandel- en fietsroutes die de vier musea samen aan het ontwikkelen zijn. Een e-chopper huren behoort dan eveneens tot de mogelijkheden. Naar verwachting zal dat vanaf het volgende toeristische seizoen kunnen. Ook voor deze uitbreiding leggen gemeenten en provincie graag een bijdrage neer.

Belangstellenden mochten zaterdag én zondag al een voorproefje nemen en bij uitzondering een gratis proefvaart maken met een sloep of een proefritje rijden op de e-choppers.

Meer weten? Kijk op www.cultureelvaren.info.