10 vragen aan Sladjana Dimitrijevic

Algemeen
Sladjana Dimitrijevic.
Sladjana Dimitrijevic. (Foto: Marco Meeuwisse)

Antwoord op de vraag van Ineke Schilstra: ‘Ik ben benieuwd wat de reden was om naar Nederland te komen en waarom ze zo actief is als vrijwillige beheerder bij het Regthuis in Oudkarspel.’

Na mijn opleiding voor lerares in Servië ben ik 52 jaar geleden naar Nederland gekomen om te werken bij Ringers chocolade fabriek en als lerares eigen taal en cultuur aan Joegoslavische kinderen in Alkmaar. Ik merkte al snel dat het werk in de fabriek niet aan mij was besteed en ben daarom gaan studeren aan Hogeschool in Amsterdam. Na afronding van mijn studie heb ik 25 jaar gewerkt zowel in Den Helder als in Alkmaar als coördinator van diverse emancipatie- en integratieprojecten van zowel migranten als autochtone Nederlanders. Acht jaar geleden ben ik met pensioen gegaan .Mijn ervaring als migrant en als werkende vrouw gebruik ik nu als vrijwilligster bij Humanitas, De Zonnebloem en natuurlijk bij het Rechthuis.

Wie bent u en wat doet u?

Ik ben Sladjana Dimitrijevic. Getrouwd geweest met Piet Eiland. Samen hebben wij twee kinderen en vijf kleinkinderen. Ik woon al 51 jaar met veel plezier in Oudkarspel. Ik heb gekozen te werken als beheerster bij het Regthuis omdat uitstekend past bij mij. Men noemt mij immers een “sociaal dier” Ik geniet van de vele persoonlijke contacten met mensen, en het vrijwilligerswerk is veelzijdig. Ik krijg veel voldoening als ik mensen blij en tevreden kan maken. Bij het Regthuis zorg ik dat mensen die van plan zijn om te trouwen deze mooie, meest authentieke en sfeervolle trouwlocatie in de gemeente Dijk en Waard kunnen bezichtigen. Als ze eenmaal besloten hebben om in het Regthuis te trouwen dan besprek ik met het bruidspaar al hun wensen. Ik werk mee aan de voorbereiding van de trouwdag zoals extra aankleden van de trouwzaal zodat alles klaar is en het bruidspaar ontspannen kan toeleven naar de dag van trouwen. Op de dag van trouwen ontvang ik het bruidspaar en de gasten, trouwambtenaar en bode. Trouwambtenaar en bode zorgen verder voor het verloop van de trouwerij. 

Van wie bent u d’r ien?

Ik ben dochter van een Servische boswachter en Servische huisvrouw. Alle twee zijn al inmiddels overleden. Ik heb 1 zus en veel andere familie leden die wonen in Servië. Elk jaar ga ik naar Servië om mijn familie te zien en leuke tijd met ze door te brengen.

Wat heeft u met deze gemeente?

Het gegeven dat ik al 51 jaar in Langedijk woon zegt eigenlijk alles. Hier heb ik mijn eerste stappen gezet richting integratie en mijn toenmalige echtgenoot ontmoet, de Nederlandse taal geleerd, multiculturele festivals georganiseerd, Frans Aarts ontmoet en door hem geïnteresseerd geworden voor politiek met name GroenLinks, 2 prachtige kinderen en 5 kleinkinderen groot zien worden en veel leuke Langedijkers ontmoet .Kortom, te veel om op te noemen. Nederland en met name Langedijk ( Oudkarspel) is mijn tweede moederland geworden. 

Wat is de mooiste plek van Dijk en Waard?

Het prachtige recreatiepark Geestmerambacht.

Welke herinnering aan uw woonplaats is u dierbaar?

De Multiculturele festivals die ik samen met inwoners van Langedijk heb georganiseerd in de Concordia en Jongerecentrum De Koog. Multiculturele samenleving kwam daarmee echt tot zijn recht. 

Wat is uw advies aan de burgemeester?

Dat er meer aandacht wordt besteed aan verkeersveiligheid op Dorpsstraat en Voorburggracht. Er wordt veel te hard gereden met auto’s. Daarnaast wat meer aandacht voor het milieu. Ik wandel veel en graag en zie tegenwoordig overal veel te veel zwerfafval.

Wat is het beste advies dat u zelf ooit kreeg?

Dat advies kreeg ik van mijn moeder: “Zorg dat je een diploma op zak hebt, want daarmee kun je overal ter wereld werken” En dat bleek maar al te waar. Met mijn onderwijsdiploma behaald in Servië kon ik werken hier in Nederland. 

Wat zouden mensen echt van u moeten weten?

Dat ik een gezonde vitale vrouw van 72 ben. Dat ik al 30 jaar elke week geniet in de sauna Cantarel in Oudkarspel, regelmatig fiets naar Schoorl aan Zee, dagelijks een aantal keer wandel door Dorpsstraat , leuke mensen tegenkom en een praatje met ze maak, dat ik zeer gelukkig ben dat mijn kleinkinderen wekelijks bij mij komen eten en praten. En tot slot dat ik , als ik niet meer voor me zelf kan zorgen naar een verzorgingshuis in Servië zal gaan. 

Wie is uw opvolger in deze rubriek?

Mijn opvolger is pianoleraar Hans Peerdeman. Mijn vraag is: “Als jouw lespiano kon praten, wat zou de piano dan vertellen?”