Kunstkerk verhuist naar De Rank in Sint Pancras

Algemeen
De nieuwe locatie voor de Kunstkerk.
De nieuwe locatie voor de Kunstkerk. (Foto: Aangeleverd)

DIJK EN WAARD - Kunstkerk Heerhugowaard heeft op de valreep een mooi onderkomen gevonden in De Rank in Sint Pancras. Niet meer ín de kerk, zoals in Heerhugowaard, maar pal naast de vijftiende-eeuwse Witte Kerk. De Kunstkerk verwacht een inspirerende kruisbestuiving met de cultureel-maatschappelijke programmering van de Witte Kerk. In september opent de Kunstkerk haar deuren op het nieuwe adres maar met de vertrouwde kunstuitleen, exposities en workshops.

De Kunstkerk kan niet langer gebruik maken van het kerkje aan de Stationsweg in Heerhugowaard. Het kerkbestuur zegde de huur op omdat het hele complex wordt verkocht. De zoektocht naar vervangende en betaalbare ruimte in Heerhugowaard mislukte vervolgens. 

Met hulp van de gemeente Dijk en Waard is daarna gezocht naar mogelijkheden binnen de inmiddels ruimere gemeentegrenzen. Slechts vier kilometer verderop deed zich deze unieke kans voor in Sint Pancras. Het Kerkplein huisvest daar straks een kerk én een kunstkerk. Want ook al zit de Kunstkerk voortaan niet meer ín een kerk, de naam Kunstkerk blijft bestaan. Net zo goed als de Witte Kerk zo is blijven heten nadat het witte pleisterwerk is verwijderd. Wel met een nieuwe toevoeging: Kunstkerk Dijk en Waard.


Claudia Honselaar van de Kunstkerk en Marco Blom van De Rank slaan de handen ineen. - (Foto: Aangeleverd)

Culturele kruisbestuiving

Marco Blom is sinds 2019 eigenaar van de Witte Kerk en De Rank. Hij wil de gebouwen een cultureel-maatschappelijke functie geven binnen de lokale samenleving. De activiteiten van de Kunstkerk passen daar prima in. De verwachting is dat de activiteiten van de Witte Kerk en de Kunstkerk elkaar gaan versterken. Het bestuur van de Kunstkerk is dan ook bijzonder blij met de nieuwe plek en enthousiast over de mogelijkheden en de samenwerking met Marco Blom.


Pancrassers gezocht

De Kunstkerk is heel gelukkig met haar kunstminnende vrijwilligers en kunstuitleen-abonnees. De meesten komen, nu nog, uit Heerhugowaard. Om goed aan te sluiten bij de nieuwe omgeving verwelkomt de Kunstkerk ook graag vrijwilligers en kunstuitleen-abonnees uit Sint Pancras.

Meer weten? Ga naar (nu nog) www.kunstkerkheerhugowaard.nl of kunstkerkheerhugowaard@gmail.com.

Claudia Honselaar van de Kunstkerk en Marco Blom van De Rank slaan de handen ineen.