Hele gezin Berkhout zet zich dag en nacht in voor Oekraïne

Algemeen
Masha Berkhout-Klimko heeft er alles voor over om haar Oekraïne te helpen. Samen met haar man Arjen, dochter Marouska (foto) en zonen Misha en Angelo is zij dag en nacht bezig met hulp aan haar geboorteland.
Masha Berkhout-Klimko heeft er alles voor over om haar Oekraïne te helpen. Samen met haar man Arjen, dochter Marouska (foto) en zonen Misha en Angelo is zij dag en nacht bezig met hulp aan haar geboorteland. (Foto: AGHeeremansPhotography)

NOORD-SCHARWOUDE - Hoe krijg je de beste motivatie om ergens voor te strijden, om er volop voor te gaan? Dat hoef je iedere inwoner van Oekraïne niet te vragen, als je land aangevallen wordt, dan wil je wel strijden! Maar hoe doe je dat als je vader-/ moederland ruim 2000 kilometer van je verwijderd ligt? 

Alles wat er gebeurt, heeft zijn slechte maar ook goede kanten!

Masha Berkhout-Klimko heeft er alles voor over om haar Oekraïne te helpen. Samen met haar man Arjen, dochter Marouska en zonen Misha en Angelo is zij een inzamelingsactie gestart, zodat binnenkort voor de zevende keer een vrachtbus met hulpgoederen naar het door oorlog bedreigde land toe kan rijden.

Een korte voorgeschiedenis: In november 2013 leidde de weigering van toenmalig president Viktor Janoekovytsj om de associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne te ondertekenen tot maandenlange pro-westerse protesten en aansluitend in februari 2014 leidde de Revolutie van de Waardigheid in Kiev tot het aftreden van Janoekovytsj. Rusland nam daarop het strategische schiereiland de Krim in bezit en steunde de pro-Russische separatisten bij de oorlog in Oost-Oekraïne. Deze aanhoudende strijd escaleert op 24 februari 2022, als Rusland vanuit verschillende kanten Oekraïne binnenvalt en daarmee begint de grootschalige aanvalsoorlog, die veel slachtoffers en veel ellende tot gevolg heeft.

Masha kwam zelf ooit als vluchtelinge in Alkmaar

Masha Klimko, nu 40 jaar, maakt dat niet mee, zij verblijft immers al sedert 2007 in Nederland, waar zij als vluchtelinge in het voormalige asielzoekerscentrum de Vluchthoef in Alkmaar verblijft. De reden hiervan heeft te maken met het mislukte huwelijk dat zij toentertijd had. Op 14 februari 2009 in de avond ontmoet Masha, als zij met vriendinnen uit de opvang een keer uitgaat, haar huidige echtgenoot Arjen Berkhout. Het is liefde op het eerste gezicht en binnen een jaar trouwen zij. Zij voelt zich snel thuis, hoewel zij, toen 27 jaar oud, de Nederlandse taal best lastig vindt.

Gelukkig kon de moeder van Masha een paar keer haar dochter in Nederland bezoeken. Tot dat moment, ‘s morgens om 6.55 uur, als de telefoon gaat. Masha neemt nooit haar mobiel mee naar de slaapkamer, maar blijkbaar heeft zij een voorgevoel. Het is haar moeder in tranen die vertelt dat de oorlog begonnen is. Opvallend overigens dat dochter Marouska, nu 21 jaar, hetzelfde voorgevoel heeft. Waar Masha al bang voor was, is werkelijkheid geworden: het rode leger valt haar Oekraïne binnen! Gelukkig zijn voor die tijd dochter Marouska en zonen Misha en Angelo al bij hun moeder en hun nieuwe vader Arjen komen wonen. Naast de inzameling van hulpgoederen zijn Masha en dochter Marouska ook als vrijwilliger werkzaam bij het Transferium in Heerhugowaard. Door het mede verrichten van tolkwerkzaamheden staan zij tezamen met meerdere vrijwilligers de Gemeente Dijk en Waard de vele Oekraïense vluchtelingen bij.

Hulp bieden

Na dat vreselijke telefoontje wordt er in het gezin Berkhout niet lang getwijfeld: er moet hulp geboden worden! “Ik wist en met mij vele Oekraïners allang dat we gevaar liepen. Het oosten van het land zou een prooi kunnen worden van de Russen. Vanuit mijn dorp Lanchyn hoorden we vele verhalen en bij een stad dichtbij, Kolomeya, zou later een vliegveldje gebombardeerd worden. Ook het MH17-nieuws raakte ons zeer en vergrootte onze angst. Oekraïners zijn hele warme mensen die altijd voor elkaar klaar staan en elkaar altijd opzoeken. Ik hoorde van de ouderen verhalen over de 2de Wereldoorlog en we vreesden echt dat het opnieuw zou kunnen gebeuren. En nu is het gebeurd! Na het telefoontje zeiden we tegen elkaar dat we iets moesten gaan doen. Op facebook zetten wij een bericht op ‘Je bent ien uit Langedijk als..’ en we kregen ongelooflijk veel reacties. Van alle kanten kregen we steun. Onze huiskamer en schuur puilden uit en ons buurmeisje Aya verkocht haar speelgoed en doneerde 10 euro, zo onroerend!”

Acties gaan door

Er is in huize Berkhout nog altijd hoop op een goede afloop. Zorgen zijn er genoeg, over de broer, 44 jaar oud, en over een neef,19 jaar, van Masha die in het leger zitten en voor hun land strijden. Gelukkig is er nog steeds telefonische verbinding en kunnen videofilmpjes bekeken worden. Nog steeds kunnen de ingezamelde hulpgoederen per vrachtbus verstuurd worden, dit mede dankzij enkele financiële donaties.

Zelensky

President Zelensky geeft veel vertrouwen en Masha roemt hem om zijn menselijkheid, warmte en kennis van zaken. Zo meldt zij ook dat haar president met een lieve, intelligente vrouw getrouwd is. Om de Oekraïense bevolking in deze moeilijke tijd bij te blijven staan geven zij hun actie niet op. Zij vragen iedereen om hen te steunen bij het inzamelen allerlei spullen, die zij kunnen verzenden. Deze hulpgoederen komen zeker aan. Na ontvangst in Oekraïne en verspreiding door hun netwerk krijgt de familie altijd bevestiging van ontvangst, vaak voorzien van foto’s die via Facebook worden gedeeld. De familie Berkhout-Klimko doet nog steeds graag een oproep aan alle Dijk en Waarders, er is grote behoefte aan voedingsmiddelen, babyvoeding en hygiënische- en medische artikelen. “Ook een kleine bijdrage voor de transportkosten (brandstof) zou zeer welkom zijn. Help ons te helpen! U kunt de goederen langsbrengen op Nova Zembla 25 te Noord-Scharwoude.”

‘Alles wat er gebeurt heeft ook goede kanten!’

“Alles wat er gebeurt heeft zijn slechte maar ook goede kanten!”, zegt Masha tot slot, ‘ik ervaar iedere dag hoe Langedijk betrokken is met dat wat er in Oekraïne gebeurt, mijn hartelijke dank daarvoor, namens alle inwoners daar!” Mocht u willen ondersteunen middels een kleine financiële bijdrage, dan kunt u deze overmaken op bankrekeningnummer: NL95RABO0346658012 ten name van A.J.C. Berkhout onder vermelding van ‘Hulpgoederenactie Oekraïne’. De ingezamelde gelden zullen ten behoeve van de hulpactie worden besteed.

Binnenkort rijdt voor de zevende keer een bus met hulpgoederen naar de Oekraïne.
Na ontvangst krijgt de familie altijd bevestiging van ontvangst, vaak voorzien van foto's.
Afbeelding