Wethouder Annette Groot op werkbezoek in Oudkarspel

Algemeen
 De voorzitter van de Stichting Hart van Oudkarspel, Yvonne Rep (rechts), heette de wethouder van harte welkom.
De voorzitter van de Stichting Hart van Oudkarspel, Yvonne Rep (rechts), heette de wethouder van harte welkom. (Foto: Marco Meeuwisse)

OUDKARSPEL - Op 2 juni heeft de loco-burgemeester en wethouder mevrouw Annette Groot een werkbezoek gebracht aan Het Behouden Huis en Het Regthuis in Oudkarspel. De voorzitter van de Stichting Hart van Oudkarspel, Yvonne Rep, heette haar welkom op het zonovergoten terras achter Het Behouden Huis welkom.

Na een korte inleiding van de taken van iedere aanwezige gaf mevrouw Groot de aanleiding van haar bezoek aan. Gezien haar portefeuille met onder andere WMO, welzijn en buurtwerk, Ouderenzorg alsmede zorg voor Erfgoed en cultuurhistorie was een bezoek meer dan logisch.

Tijdens haar eerste werkzaamheden net na installatie als wethouder na de samenvoeging van Langedijk en Heerhugowaard, viel haar de waarde en rol van Het Behouden Huis (HBH) en Regthuis op. Mede door het geslaagde Cultuurfestival dat HBH organiseerde als de aftrap van de nieuwe gemeente Dijk en Waard, eind oktober. Ook de historische waarde van het Regthuis en de inzet van de Stichting Langedijker Verleden waren haar niet onopgemerkt gebleven.

Na de koffie werd door het bestuur van Stichting Hart van Oudkarspel een inleiding gegeven over de historie van HBH, de omvorming van school naar sociaal-cultureel centrum rond 1975 en de verbouwing in 2012 en 2013. Ook werd inzicht gegeven in de bestuurlijke achtergrond bij het beheer en de exploitatie van beide gebouwen. De wethouder sprak haar waardering uit dat de Stichting geheel draait op de inzet van vrijwilligers. In een open en warm gesprek was er voorts ruim aandacht voor het gegeven dat HBH de afgelopen jaren een belangrijk centrum is gebleken voor de verbinding van de wat oudere medemensen in onze gemeente. Ook tijdens de coronaperiode. Juist voor de ouderen onder ons, omdat het isolement voor deze groep op de loer lag. Ook was aandacht voor (het tekort aan) de vrijwilligers. Op speciaal verzoek was ook een delegatie van Doet en Ontmoet uitgenodigd. Petra Metzelaar verzorgde, samen met Monica Reisser, een inleiding over de taken, werkzaamheden en de samenwerking met HBH op het gebeid van welzijn voor ouderen in Langedijk. Met name de verbindende rol, de hulp aan elkaar en de signaleringsfunctie van deze bijeenkomsten werden zeer gewaardeerd. Aangezien er op donderdagmiddag steeds een inloop is voor Doet en Ontmoet kon dat ook ter plekke worden aanschouwd. Het bezoek aan HBH werd afgesloten met een rondleiding door het gebouw.

Daarna werd het bezoek voorgezet bij het Regthuis, alwaar ze welkom geheten werd door de heren Zuiderbaan en de Graaf van de Stichting Langedijker Verleden.  Aan de hand de inrichting van het gebouw en al haar historische voorwerpen, mede ondersteund door een power point presentatie, werd de wethouder meegenomen in de rijke geschiedenis van Langedijk. Tot slot werd de lopende tentoonstelling over de Ruilverkaveling bezocht en toegelicht.

Beide stichtingen (Hart van Oudkarspel en Langedijker Verleden) waren verheugd met haar belangstelling, waarbij de wethouder vooral de rol en het belang voor de sociale en culturele verbinding van beide organisaties prees. Ook het aspect dat het geheel draait op de belangloze inzet van vrijwilligers, bleef niet onopgemerkt.

Bij het Regthuis werd ze ontvangen door de heren Zuiderbaan en de Graaf van de Stichting Langedijker Verleden.