Heerhugowaarder Michel Frenken organiseert evenement Elektrisch rijden Dijk en Waard

Algemeen
Michel Frenken bij zijn eigen elektrische auto. 'Ik wil graag mijn enthousiasme over elektrisch rijden delen met anderen.'
Michel Frenken bij zijn eigen elektrische auto. 'Ik wil graag mijn enthousiasme over elektrisch rijden delen met anderen.' (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD – Voor iedereen die op een laagdrempelige en vrijblijvende manier wil kennismaken met alles wat er momenteel verkrijgbaar is op het gebied van elektrisch rijden, is er zaterdag 18 juni het EV Event Elektrisch rijden Dijk en Waard. Op het Stadsplein in Heerhugowaard staan maar liefst 32 elektrische auto’s van verschillende merken te pronken. Wie wil kan een proefrit maken of de aanwezige dealers het hemd van het lijf vragen. Ook over e-scooters, e-steps en elektrische campers kun je van alles te weten komen tijdens dit unieke evenement.

Elektrisch rijden is voor mij een echte eyeopener

Het idee voor het EV Event komt van Heerhugowaarder Michel Frenken, werkzaam in de audiovisuele branch. Anderhalf jaar geleden verhuisde hij met zijn vrouw en dochter (inmiddels 18) van Zaandam naar Heerhugowaard. “Ik kwam terecht in een nieuwbouwhuis met stadsverwarming en heb meteen zonnepanelen op het dak en een oplaadplek voor een elektrische auto voor de deur gerealiseerd. Ik dacht: laat ik het gelijk goed doen, dan ben je meteen klaar voor de toekomst. Sinds een jaar rijd ik nu elektrisch en het was voor mij een echte eyeopener. Het bevalt zelfs zo goed dat ik graag anderen enthousiast wil maken.”

Subsidiepotje

En waarom zou je dat ook niet meteen op grote schaal doen? “Toen ik las over het Dijk en Waard Fonds, een subsidiepotje van de nieuwe gemeente waar je een beroep op kunt doen als je een goed idee hebt, heb ik de stoute schoenen aangetrokken. Mijn plan bleek de gemeente gelukkig aan te spreken. Dat elektrisch rijden beter is voor het milieu en dat we er straks allemaal aan zullen moeten, is iedereen wel bekend. Maar wat betekent het in de praktijk nou eigenlijk? Elektrisch rijden is nu eenmaal anders rijden dan in een benzineauto. Veel mensen aarzelen om over te stappen omdat ze vragen hebben. Waar kijk je naar bij de aanschaf van een elektrische auto, hoe zit het met subsidies, wat is het verschil tussen gewoon laden en snelladen?”

Laat je informeren en inspireren

Het idee achter het evenement is dat je op een laagdrempelige manier en zonder verplichtingen kunt kijken, vergelijken en al je vragen kunt stellen. Michel wilde zoveel mogelijk autodealers meekrijgen en toen de Vereniging van Elektrische Rijders (VER) zich bij zijn initiatief aansloot lukte dat ook. “Ze staan er bijna allemaal, fantastisch. Maar ook andere elektrische voertuigen – behalve de e-bike – zijn vertegenwoordigd. De HugoHopper, die ook elektrisch rijdt, is eveneens van de partij, net als de rijschool waar mijn dochter lest. Laat je informeren en inspireren. Kom gerust met het hele gezin, want er rijdt een elektrisch (!) treintje rond waarin de allerkleinsten zich kunnen vermaken.”

Elektrisch rijden Dijk en Waard is zaterdag 18 juni van 11.00 tot 16.00 uur op het Stadsplein in Heerhugowaard.