Langedijkers naar de top, opgeven is geen optie

Algemeen
Equipe Langedijk kijkt met trots terug op hun deelname.
Equipe Langedijk kijkt met trots terug op hun deelname. (Foto: aangeleverd)

Op één dag beklimmen 5000 deelnemers fietsend, hardlopend, of wandelend maximaal zes keer de Alpe d’Huez in Frankrijk, onder het motto ‘opgeven is geen optie’. De koersdag is altijd op de eerste donderdag van juni en maakt deel uit van een hele koersweek, waar een heel jaar lang naartoe wordt gewerkt. Een bijzondere week vol saamhorigheid, waarin kanker voor iedereen bespreekbaar wordt gemaakt. 

Ook diverse Langedijkers vertrokken naar de berg. Waaronder Equipe Langedijk, bestaande uit 17 vrienden en gezinnen. Team Lex  (voorheen Team Groot) bestond uit 14 vrienden met als spil Lex Jongewaard, die zelf tot tweemaal toe de strijd tegen kanker heeft moeten voeren, gelukkig met succes. 

Beide teams geven aan een fantastische week te hebben gehad met elkaar, waarin doorzettingsvermogen, plezier, saamhorigheidsgevoel, blijdschap en emoties delen en herdenken, centraal stonden.


Team Lex fietste en wandelde 40.000 euro bij elkaar. (Foto: aangeleverd)

Carolien Groot van Team Lex doet verslag: “De grote fietsdag is op donderdag 2 juni. De officiële start is om 04.30 uur. Om 03.00 uur gingen alle wekkers af in het huis. Iedereen leefde op dat moment in zijn eigen bubbel en zorgde ervoor dat het lichaam optimaal is om zoveel mogelijk uit zichzelf te halen die dag. Om 03.45 uur daalden we af naar het dal, Bourg d’Oisans, om aan te sluiten in de rij, zodat we rond 05.00 uur van start konden voor onze eerste beklimming. De afdaling was prachtig, het was nog donker, alle fietsers hebben lichtjes op hun fiets. Je ziet een lange sliert lichtjes afdalen en je hoort het ratelen van de achter derailleurs. Tussen de fietsers rijden een aantal motoren van de organisatie om alles in goede banen te leiden.”

Tijdens het afdalen van de 21 bochten staan in iedere bocht veel kaarsjes. Deze zijn neergezet ter nagedachtenis van iemand. “Dit is zeer indrukwekkend. De spanning is bij iedereen te merken, er wordt gelachen en de emoties zitten hoog. De eerste beklimming was nog in het donker, tijdens deze klim hoor je het ratelen van alle kettingen, het hijgen van de mensen en je ziet alle kaarsjes in de bochten. Het is een serene stilte van mensen die topsport beoefenen. In de loop van de dag begint iedereen moe te worden, pijntjes en honger te krijgen. Er wordt veel gegeten door iedereen, de beklimmingen beginnen te tellen. Maar we zetten door. Eind van de dag, na veel zweet en tranen komen de deelnemers van Team Lex een voor een het huis binnendruppelen. Onze Lex heeft zijn doel dik behaald, hij wilde één keer de berg beklimmen na een zwaar jaar van ziek zijn. Dit is gelukt!”


Lex Jongewaard (rechts) kon na een zware ziekteperiode gelukkig zelf ook weer mee. (Foto: aangeleverd)

Extra emotionele lading

Dit evenement heeft niet alleen voor Lex, maar ook voor Carolien een extra emotionele lading. In 2011 ging zij voor het eerst naar de bekende berg om met vele anderen omhoog te fietsen voor het goede doel. Haar vader, Rein Groot, begeleidde haar op de motor. Hij wist toen net dat hij zelf ook kanker had. “Waardoor het een beladen tocht werd, maar ook heel mooi om dit samen te beleven. Sindsdien gaat elk jaar het spandoek met zijn foto mee. Bocht 2 van de alp is voor ons de Rein Groot bocht. Omdat hij deze plek, de bocht en prachtige uitzicht zo goed kende hebben wij een deel van zijn as hier uitgestrooid.”

Het voelt goed om op deze manier iets te kunnen doen, behalve machteloos toekijken

Ook leden van Equipe Langedijk gingen met een extra emotie naar de Alpe d’Huzes. Zo verloor groepslid Raon Witte drie jaar geleden zijn moeder aan kanker. De laatste keer dat hij, zijn vader Dirk, broer Matjeu en zus Fabjen hier waren, was zij er ook nog bij. Nu moesten ze het zonder haar doen. Extra pittig dus voor dit gezin, maar ook mooi. Raon vertelt: “Natuurlijk was het wel confronterend, met al die herdenkingskaarsjes langs de route en de namen van zieke of overleden mensen op de weg geschreven. Maar doordat we dit met familie en vrienden samen beleefden, was het ook troostend. Bovendien voelt het goed om op deze manier iets te kunnen doen, behalve machteloos toekijken. Met het geld dat we ophalen komen we steeds dichterbij een wereld zonder kanker.” 

Respect en trots

Een trotse Willem Witte van dezelfde groep vertelt: “Iedereen heeft enorm zijn best gedaan op de bijna 14 kilometer steile en lange klim. De 17 fietsers van Equipe Langedijk hebben 2 tot 6 keer de berg beklommen, ondanks pittige omstandigheden. Begin van de dag was het nog goed te doen, met een klein buitje, en een lichaam nog vol adrenaline en energie. Maar in de loop van de middag werd de hitte enorm. Afzien. Dan gaat ook de vermoeidheid meespelen, en de emoties. Maar we hebben het gedaan. Ik kan alleen maar met respect en trots voor iedereen terugkijken.”

Door al deze toppers is enorm veel geld opgehaald voor het goede doel. “Op dit moment hebben wij van de beoogde 43.500 euro, al 32.000 opgehaald dankzij al onze sponsors, en er is zelfs nog het een en ander onderweg. Bovendien hebben we nog Happen zonder trappen in de planning staan, waarover later meer!”

Dit geldt ook voor Team Lex: “We hebben meerdere acties gehouden om zoveel mogelijk geld binnen te halen. Alles bij elkaar maakt een prachtig bedrag van meer dan 40.000 euro! Hiervoor willen we uiteraard alle sponsoren bedanken. Trouwens, er mag nog steeds gedoneerd worden op www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/TeamLex!

Fantastisch bedrag

Deze 15e editie van Alpe d’HuZes heeft in totaal het fantastische bedrag van 16.255.499 euro opgeleverd. De gehele opbrengst wordt besteed aan wetenschappelijk kankeronderzoek. 

Doneren kan nog steeds, kijk op www.opgevenisgenoptie.nl.