Meta en Eugen na 60 jaar nog steeds dol op elkaar

Algemeen
Vrijdag kreeg het echtpaar Reisser bezoek van locoburgemeester Nils Langedijk, om ze te feliciteren met het diamanten huwelijk.
Vrijdag kreeg het echtpaar Reisser bezoek van locoburgemeester Nils Langedijk, om ze te feliciteren met het diamanten huwelijk. (Foto: AGHeeremansPhotography)

ZUID-SCHARWOUDE - Hoewel zij helaas gescheiden moeten wonen in woon– en zorgcomplex Buiten Zorg, zien zij elkaar zoveel mogelijk en maken er samen een mooie oude dag van! Meta en Eugen Reisser hopen er nog heel wat jaren aan toe te mogen voegen. Door gezondheidsklachten heeft Eugen weliswaar extra verzorging nodig, maar zijn vrouw Meta woont vlak bij hem in hetzelfde huis.

Gelukkig overleefde mijn man corona!

De woonkamer van Meta Reisser-Bakker, geboren op 25 september 1940, staat nog vol bloemen. Zij en Eugen vierden afgelopen 4 juni immers hun diamanten huwelijk. Eugen is 5 jaar ouder, wordt dit jaar 87, en is niet van plan achter de geraniums te gaan zitten. “Mijn grootste hobby is klussen, het liefst samen met zoon Erwin die mij iedere vrijdag ophaalt en meeneemt naar Hoogwoud.” Dames gaan voor, dus eerst vertelt Meta haar levensverhaal. “Ik werd in Beverwijk geboren. Mijn vader was kassier bij een bank, een geweldige man. Mijn moeder was ook lief, maar had moeite om mij los te laten. Met 2 zusjes en 1 broer vormden we een leuk gezin. We hadden een strandhuisje waar we geregeld naar toe gingen, heerlijk op het strand. Na de lagere school wilde ik iets met kinderen gaan doen, maar door heftige eczeem aan de armen werd mij dit afgeraden. Een kind met zeep wassen bijvoorbeeld zou niet gaan. Toen ik een jaar of 17 was werkte ik bij een oogarts, heel leuk werk. Tot aan mijn trouwen deed ik dit, maar, wat toentertijd heel gebruikelijk was, moest ik toen stoppen. Ik had ondertussen op het strand mijn grote liefde gevonden, Eugen. Wij trouwden toen ik 21 jaar was.” 

Duitser in Nederland

Eugen heeft een wat gecompliceerder verhaal te vertellen. Hij werd 15 november 1935 geboren in Düsseldorf. De oorlog naderde en die zou van invloed zijn. Vader Reisser werkte aanvankelijk bij de spoorwegen en was vrijgesteld van militaire dienst. Met zijn broer had Eugen het best naar zijn zin. Totdat de oorlog goed losbarstte en vader gedwongen werd in het leger te gaan en dus zijn gezin verliet. Omdat het te onveilig werd, moesten de twee broertjes het huis uit. “Op een dag kwam de Gestapo en alle kinderen werden op een trein gezet, wij dus ook. Aangekomen op een station buiten de stad stonden boeren in een kring. Zij kozen uit welk kind zij wel wilden hebben in hun gezin. Zo werden mijn broer en ik gescheiden. Ik had enorm veel geluk, kwam bij een fijn gezin terecht. Mijn broer niet, die had het heel zwaar en werd daarom na twee jaar door onze moeder terug naar Düsseldorf gehaald. Ik bleef op de boerderij. Toen de vrouw van de boer overleed moest er, zo was het nu eenmaal, weer een vrouw op de boerderij komen. Die nieuwe vrouw had zelf geen kinderen en zag mij als haar zoon, een hele lieve vrouw. Ik heb nog lang, ook na mijn huwelijk, regelmatig contact met mijn ‘pleegfamilie’ gehad, Na de oorlog ging ik naar huis terug, maar mijn vader was vervreemd en ik heb nooit echt contact met hem gehad. Ik trouwde in Duitsland met een Duitse vrouw en kreeg 2 kinderen. In 1956 werd mijn dochter Sabine geboren en twee jaar later mijn zoon Ralph, die in Amerika woont. Ik werkte aanvankelijk 3 ½ jaar als leerling bij een technisch bedrijf als machinemonteur. Daarna was ik werkzaam bij een bedrijf dat personeel uitzond naar andere landen. Mijn huwelijk strandde, maar het contact met mijn eerste vrouw is altijd goed geweest.”

Ontmoeting Meta en verhuizingen

Ook Eugen werd uitgezonden en wel naar Nederland, naar de Hoogovens. Ik woonde destijds in een hotel in Wijk aan Zee. Op het strand ontmoette hij dus Meta en het was liefde op het eerste gezicht. Trots toont Meta een foto met haar zelfgemaakte bruidsjurk. Dat Eugen uit Duitsland kwam was voor haar ouders geen probleem, wel dat hij reeds eerder getrouwd was geweest en 2 kinderen heeft. Maar alles kwam goed, het jonge paar trouwde op 4 juni 1962 en gingen bij de ouders van Meta in Beverwijk inwonen. Niet ideaal, maar met wat aanpassingen lukte het. Een eigen woning bemachtigen was toen heel moeilijk. In Beverwijk werd hun dochter Monica geboren. Het paar verhuisde naar Düsseldorf en kregen daar zoon Erwin. Toen de vader van Meta door een hartinfarct getroffen werd en Meta heimwee kreeg verhuisden zij terug naar Beverwijk. Op een dag, Meta weet dat het een Goede Vrijdag was, pakte Eugen de fiets en bleef een tijd weg. Hij was naar de Hoogovens toe en zei daar om werk te komen. Toen hij vertelde er al eerder gewerkt te hebben, kende men hem niet. Maar toen hij zei dat hij toen Otto genoemd werd, omdat Eugen te moeilijk was, kreeg hij een baan. Zij woonden eerst 9 maanden in een zomerhuisje en konden toen verhuizen naar een hoekwoning in Heerhugowaard. Meta werkte heel lang bij een drukkerij en Eugen had zijn werk bij de Hoogovens. Later volgden nog verhuizingen naar Oude Niedorp en Middenmeer. Toen het allemaal een beetje veel werd en de leeftijd begon te tellen zorgde dochter Monica ervoor, zelf woonachtig in Langedijk, dat Meta en Eugen naar Zuid-Scharwoude toe konden komen, naar Buiten Zorg.

Corona

Ondanks dat Meta en Eugen apart wonen zien zij elkaar dagelijks en doen nog veel gezellige dingen samen. Meta heeft ook haar vriendinnen en Eugen zijn klussen bij zijn zoon. Hun 4 kleinkinderen, 2 meisjes en 2 jongens, geven ook veel vreugde. Het echtpaar werd door het coronavirus getroffen en Eugen belandde in het ziekenhuis. “Gelukkig verbleef hij daar maar een week, maar het zag er eerst heel erg uit en ik hield rekening met het ergste!” Meta is heel blij dat het zo goed afgelopen is. Zij rijdt zelf nog auto, dus kan het diamanten paar er nog eens op uit. “We gaan bijvoorbeeld graag naar Friesland!”, zegt Eugen en vertelt over de mooie momenten die zij in die provincie samen beleefd hebben. Nog heel veel gelukkige jaren samen, bruidspaar!

door Ben Wansink

Eugen en Meta zijn nog steeds dol op elkaar.