3 juli: Landelijke Zonnekijkdag bij Sterrenwacht Saturnus

Algemeen
Fascinerend: de komende tijd zijn er vaker zonnevlammen te zien.
Fascinerend: de komende tijd zijn er vaker zonnevlammen te zien. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Bij Sterrenwacht Saturnus staat de zon de komende tijd centraal. Zondag 3 juli is het de Landelijke Zonnekijkdag. Kom naar de Sterrenwacht en bewonder zelf de veranderingen in zonneactiviteit.

De afgelopen jaren zaten we in een zonneminimum, een periode waarin de zon minder actief is dan in andere jaren. Met een ritme van elf jaar varieert deze activiteit en verandert de zon zichtbaar. Nu begint de nieuwe cyclus weer aan te trekken en zijn er regelmatig mooie zonnevlekken en zonnevlammen te zien. In de komende jaren zal dat nog vaker het geval zijn. 

Daarom is het spannend om op de eerste zondag van juli tijdens de jaarlijkse zonnekijkdag die veranderingen in de zonneactiviteit te komen bekijken bij Sterrenwacht Saturnus. 

Bij helder weer kan je veilig door een van de zonnetelescopen kijken. Of waarnemen met een schotelantenne of zonneprojectie. Ook kan je de vrijwilligers van de Sterrenwacht alles vragen over zonnekijkers.

Sterrenwacht Saturnus is te vinden aan de Van Veenweg 98 in Heerhugowaard. De toegang is gratis, donaties zijn zeer welkom. Zondag 3 juli geopend van 13.00 tot 16.00 uur. Meer weten? Mail naar info@sterrenwachtsaturnus.nl of kijk op www.sterrenwachtsaturnus.nl.