Een hulphond kan Heerhugowaardse Lisa helpen in haar strijd tegen PTSS

Algemeen
Lisa's leven zou er een stuk leuker op worden met een hulphond aan haar zijde. Help jij haar om die droom te verwezenlijken?
Lisa's leven zou er een stuk leuker op worden met een hulphond aan haar zijde. Help jij haar om die droom te verwezenlijken? (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Nadat zes jaar geleden PTSS, een conversiestoornis en een depressie bij haar werden vastgesteld, ging Lisa van Steenderen de ene kliniek uit en de andere weer in. Na vele behandelingen en (crisis)opvang heeft de nu 22-jarige Heerhugowaardse eindelijk een behandeling gevonden die aanslaat. Maar ze heeft nog een lange weg te gaan om de draad van haar leven weer te kunnen oppakken. Van alledaagse situaties raakt ze overprikkeld en kan de paniek toeslaan. Een hulphond zou haar kunnen helpen, maar daar hangt een flink kostenplaatje aan vast. Via crowdfunding hoopt Lisa haar droom te kunnen waarmaken en vol vertrouwen naar de toekomst te kunnen kijken.

Het verhaal van Lisa is schrijnend. Momenteel zit ze opgenomen in het Centrum voor Intensieve Behandeling (CIB) in Den Haag. “Maar sinds kort heb ik mijn eigen woning in Alkmaar waar ik naartoe ga als ik klaar ben met mijn behandeling.” De PTSS is echter erg complex en daarom moeilijk te behandelen. “Ik vecht hier dagelijks tegen, met herbelevingen en paniekaanvallen. Daardoor zijn de dagelijkse dingen zoals boodschappen doen of met het ov reizen al een hele opgave. Door de vele prikkels kan ik in paniek raken. Gevolg daarvan is dat ik mezelf snel afzonder en eigenlijk in een vicieuze cirkel terecht kom.”

Hulphond biedt uitkomst

Maar er is hoop. Lisa hoeft haar strijd niet meer alleen aan te gaan, maar samen met een psychosociale hulphond. Een maatje voor het leven. Lisa: “Een hulphond kan mij helpen bij alledaagse dingen. Hij kan me bijvoorbeeld net dat beetje zelfvertrouwen geven zodat ik mijn studie weer kan oppakken, wat ik onwijs graag wil. Vanwege zijn functie als hulphond mag hij in principe overal mee naar binnen en dat zorgt ervoor dat ik altijd een maatje bij me heb. In sociale situaties geeft mij dat een extra steuntje in de rug. Om voor een hond te kunnen zorgen, moet ik ook goed voor mezelf kunnen zorgen. Hij geeft mij structuur en regelmaat, want hij moet natuurlijk uitgelaten worden. Dat stimuleert mij om een ritme aan te houden, waardoor ik minder overprikkeld raak of in een depressie wegzak. Hij kan mijn gedrag spiegelen, zodat ik daar bewust van wordt. Ook kan de hond vroegtijdig spanning of oplopende emoties signaleren en mij in het ‘hier en nu’ houden als ik bijvoorbeeld dreig het contact met de werkelijkheid te verliezen. Ook in de nacht kan een hulphond signaleren of ik onrustig in bed lig of hoog in mijn ademhaling zit. Hij kan mij dan veiligheid bieden door bij mij te gaan liggen.”

Kostbaar project

Een hulphond biedt alles bij elkaar enorm veel voordeel. Maar helaas is er ook een groot nadeel: het kostenplaatje voor een hulphond is heel groot doordat het dier als pup een heel opleidingstraject moet doorlopen. “Ik kan die enorme kosten - 20.000 euro - zelf jammer genoeg niet bekostigen. Ook kunnen de verzekering of de gemeente dit bedrag jammer genoeg niet vergoeden. Maar daar laat ik me niet door afschrikken! Want dit is zoiets moois en het doel is daar te belangrijk voor. Ik vind het eng om te zeggen maar ik heb jouw hulp hard nodig. Daarom ben ik op GoFundMe een crowdfundingsactie gestart. Als je wat geld zou kunnen missen, dan zou ik dat echt enorm waarderen. En alle kleine beetjes helpen! Ook kun je mij helpen door mijn bericht te delen! Zo kan ik meer mensen bereiken.”

Gun jij Lisa een hulphond en wil je doneren? Ga naar www.gofundme.com/f/een-hulphond-voor-lisa-in-strijd-tegen-ptss.