10 vragen aan Anouk Swager

Algemeen
Anouk Swager.
Anouk Swager. (Foto: aangeleverd)

Antwoord op de vraag van uw Bianca Wijn: ‘Hoe oud was je toen je je schildertalent ontdekte?

Als jong kind, met een rijke fantasie, knutselde en tekende ik veel. Op het voortgezet onderwijs werd dat weer aangewakkerd door een Latijnse leraar waarbij iedere saaie les mythologie samengevat moest worden d.m.v. een tekening. Het merendeel van mijn puberale medeleerlingen verafschuwde dat, ik vond het fantastisch. Uiteindelijk koos ik Tekenen en Kunstgeschiedenis als examenvak. Een goede keuze, want met mijn eindopdracht (een schilderij in acryl verf), behaalde ik het hoogste cijfer van alle examenleerlingen van dat jaar en het jaar ervoor. Aanleg voor het schilderen had ik dus al op mijn 18e en dat was gerust grappig, maar mijn focus lag daar totaal niet. Die lag bij het toekomstig studentenleven, lees: de goudgele rakkers.

In 2017 op 31-jarige leeftijd herontdekte ik het plezier in schilderen. Voor mijn opa maakte ik destijds een portret van mijn overleden oma. Eens kijken of dat lukt, daagde ik mezelf uit. Het werd mijn eerste portret in olieverf. Toen ik in 2019 voor de thuiscompetitie van het tv-programma Project Rembrandt als winnaar uit de bus kwam, met een schilderij van Annechien Steenhuizen, kreeg ik pas door dat het maken van portretten in olieverf niet voor iedereen is weggelegd. Sommigen noemen dat talent, dank voor het compliment voorganger Bianca!

Wie bent u en wat doet u?

Mijn naam is Anouk Swager en ik ben woonachtig aan de Dorpsstraat in Noord-Scharwoude. Hier woon ik met Jonathan Beukers met wie ik 15 jaar lief en leed deel, maar op zijn knieën gaat ie nog steeds niet ;- ). In 2020 heb ik mijn baan als hoofd van een HR en Juridische Afdeling vaarwel gezegd en Jonathan verkocht het bedrijf waar hij mede-eigenaar van was. We hebben vervolgens het roer omgegooid en doen nu wat we het liefste doen: ondernemen en dromen verwezenlijken. Zo zijn we inmiddels gestart met de bouw van vakantiehuizen voor de verhuur in ons geliefde vakantieland Griekenland op het schiereiland Lefkas. Een mooi omvangrijk tijdrovend project, waarin ik me maximaal kan uitleven wat betreft de ontwerpen en ideeën voor in- en exterieur. Daarnaast trek ik me zo nu en dan terug in mijn eigen atelier voor de etalage opbouw en om in alle rust te kunnen schilderen.

Van wie bent u dr ien?

Ik ben dr ien van Kees Swager en Els Swager-Nijman. Echte Langedijkers en beide geboren in Noord-Scharwoude. Mijn vader komt uit een ondernemend tuindersgezin waar hard werken op het land de boventoon voerde. Mijn moeder komt ook uit een ondernemend nest. Haar ouders, mijn opa en oma, hadden een winkel in manufacturen en galanterieën aan de Dorpsstraat in Noord-Scharwoude. Later beter bekend als Nijman Woonmode. Beide opa’s zijn ook echte Langedijkers trouwens. Mijn oma’s daarentegen zijn import. Oma Swager-De Boer komt uit Venhuizen en Oma Nijman-Mooij groeide op in een bakkersgezin in Warmenhuizen.

Wat heeft u met deze gemeente?

Hier heb ik geleerd om het geluk uit kleine dingen te halen. Dat geluk ervaar ik bijvoorbeeld in het winkelgebied in Noord-Scharwoude en net zo goed op het water. Destijds heb ik middels projecten meegewerkt aan de Visie ‘Langedijk ontwikkelt met water’ en sindsdien volg ik de ontwikkelingen rondom doorvaarbaarheid op de voet. Dat plannen nu werkelijk gaan worden is toch goud voor Dijk en Waard! En verder liggen hier natuurlijk mijn roots. Geboren tussen de kool en tulpen in de polder van Oudkarspel en op mijn 4e verhuisd naar Noord-Scharwoude. Na een korte pitstop, waarbij ik Langedijk verruilde voor een smerige Leidse studentenkamer, kwam ik al snel met gierende banden terug om aansluitend aan de Dorpsstraat in Broek op Langedijk, Zuid-Scharwoude en momenteel dus in Noord-Scharwoude te wonen.

Wat is de mooiste plek van Dijk en Waard?

Schilderachtige taferelen zijn bijvoorbeeld de werf ‘Houdt Moed’ vanaf het water en de molen met op de voorgrond het Oosterdel, nog wat schaapjes en akkerschuiten erbij maken het plaatje helemaal compleet. Of in het geval van de molen: schaatsers, want ligt er eenmaal ijs dan moet je naar de molen! En de kippenbruggetjes niet te vergeten, daar ben ik gek op. Onze eigen kippenbrug over de Achterburggracht maakt voor mij de achtertuin een idyllische plek.

Welke herinnering aan uw woonplaats is u dierbaar?

Mogen het er meer zijn?: Kermis Zuid-Scharwoude en dan vooral de jaren toen er nog een garderobe in de hoek van de tent aanwezig was. De eerste editie van Oktoberfest Langedijk in De Roode Leeuw die Jonathan en ik organiseerde, kippenvel! Mijn bijbaantje bij ‘Super de Boer’. De vaaravonden in de jaren ’90 waarbij Niels en Luuk met de akkerschuit van vader Ton Buis via het water een groepje buurkinderen, waaronder mijn 2 zussen en ik, kwam ophalen om vervolgens avond na avond hetzelfde stuk te varen, wat een lol. Op datzelfde water, alleen dan in bevroren toestand heb ik me vroeger ook kostelijk vermaakt. S’avonds schaatsen met de bouwlamp op het ijs gericht, de buurman die oliebollen bakte en uitdeelde. Als een kind zo blij was ik dan ook toen vorig jaar de ijzers weer uit het vet konden. Heel even verlost van de corona perikelen. Tsjoh, wat waren we uit!

Wat is uw advies aan de burgemeester?

Ga het gesprek aan met de inwoners van Dijk en Waard en verdiep u in wat er bloeit, groeit, speelt en leeft. Zonder kennis van de historie en heden kun je niet bouwen aan een bestendige toekomst; laat de spontaniteit van evenementen niet verdrijven door te veel regels; lees verder alle rubrieken van de 10 vragen door. En mocht de waarnemend burgemeester als welkomstcadeau voor de heer Poorter een portret willen, dan ken ik wel iemand….

Wat is het beste advies dat u zelf ooit kreeg?

Stap af en toe uit je comfort zone om kansen te pakken wanneer die zich aandienen. In het verlengde daarvan heb ik in mijn atelier een wand laten maken bestaande uit oude deuren, die het gezegde symboliseert dat wanneer er een deur sluit er een nieuwe deur opent.

Wat zouden mensen echt van u moeten weten?

Vaak krijg ik de vraag hoe ik tot ideeën kom. Dus wellicht goed om te weten dat in alles wat ik creëer, doe, ambieer en adoreer karakter en autonomie ten grondslag liggen. Doe hier een scheutje perfectionisme en liefde voor historie bij en het maakt dat ik uit de kleinste details inspiratie haal en omzet naar beeld en beleving.

Wie is uw opvolger in deze rubriek?

Dat is Pierre Quaedvlieg: voorzitter van de vereniging waar ik al 25 jaar lid van ben. Mijn vraag is: Welke grote uitdagingen ziet u als voorzitter in de toekomst voor TC Langedijk?