Maarten Beneker heeft zowel DTS als LSVV in zijn voetbalhart.
Maarten Beneker heeft zowel DTS als LSVV in zijn voetbalhart. (Foto: AGHeeremansPhotography)

Maarten Beneker clubman pur sang van zowel DTS als LSVV

Algemeen

NOORD-SCHARWOUDE - Twee van de vier Langedijker voetbalclubs stonden de afgelopen weken uitgebreid in het lokale nieuws. DTS vierde haar 100-jarig bestaan en LSVV had het kunstgrasspektakel met als hoogtepunt het ‘Scoren vanaf de Toren’, van de kerk naar het hoofdveld. Veel Langedijkers vierden deze feesten volovergave en zullen zeker mooie herinneringen hieraan overgehouden hebben.

Het zijn beide schitterende clubs met veel historie!

Maarten Beneker mag dan wel 84 jaar oud zijn, maar staat nog steeds zijn mannetje! Hij is apetrots op zijn cluppie DTS die vrijdag 17 juni door waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel verrast werd met een koninklijke onderscheiding.

Wie Maarten tegenkomt zal hem zeker niet 84 jaar oud schatten, eerder een man die nog volop in het leven staat en nog zeer actief is, op velerlei terreinen. Hij voetbalt nog altijd iedere maandagavond met collega-voetballers op leeftijd op het DTS-terrein. “De leeftijd hebben we allemaal, maar nog steeds dol op het spelletje. Als het even kan wil ik een balletje trappen!” 

Ooit begon hij, geboren op 24 januari 1938, op 12-jarige leeftijd te voetballen in zijn geboorteplaats Den Helder bij de bekende club HRC. Hij vertelt over de geweldige trainers waar hij als junior onder mocht trainen. Onvergetelijk zijn Mister Levy en vooral De Munnik die jarenlang bij profclub Heereveen actief was. Namen die allang vervlogen zijn, maar zeker bij ouderen herinneringen kunnen oproepen. “Ik logeerde al regelmatig in Langedijk en ontmoette daar mijn vrouw Gaitske. Maar eerst moest ik in militaire dienst en daarna werd ik definitief inwoner van Langedijk. Ik was toen 21 jaar oud. Ik ging voetballen bij DTS en ben tot de dag van vandaag lid. Ik speelde weleens in het eerste als linksbuiten maar had in Kees Vlug een ‘concurrent’, hij was een stukje beter. Ik heb veel elftallen doorlopen en eindigde bij DTS uiteindelijk in het 8ste, een mixelftal van jong en oud.”

Toch 10 jaar naar LSVV

Hoewel Maarten Beneker dus een echte DTS ’er lijkt, valt het op dat hij op oudere leeftijd toch besloot bij rivaal LSVV te gaan voetballen. “De reden was simpel: DTS 8 werd opgeheven en ik wilde graag blijven voetballen. Daar DTS nog geen veteranen-elftal had, stapte ik over naar de veteranen van LSVV. Ik bleef wel lid van DTS, maar heb toch 10 jaar bij LSVV gevoetbald en ook met heel veel plezier. Het niveau met oud-eerste elftalspelers was goed en mijn DTS-verleden speelde geen rol. Ik weet nog dat Rob Glas, een echte LSVV-man, wel even raar stond te kijken toen ik in het geelblauw liep. Ik stelde Gaitstke eens voor om de shirts van LSVV, toen ik aan de beurt was, te wassen en in de voortuin op te hangen. Een grapje hoor, maar ik hou wel van een beetje uitdagen. Oud-DTS bestuurslid IJs Feller was er helemaal niet blij mee dat ik bij LSVV ging voetballen. Nu bestaat die onderlinge wedijver tussen de clubs helemaal niet meer, voor zo ver ik kan beoordelen. Ik heb trouwens drie derby’s tussen de twee clubs mogen spelen, zover ik mij herinner een keer gewonnen, een keer gelijk en een keer verloren, eerlijk verdeeld dus!”

Maarten gaat nog lang niet achter de spreekwoordelijke geraniums zitten. In het verleden was hij voor DTS al zeer actief. Hij zat 23 jaar in het bestuur bijvoorbeeld en werd voor al zijn activiteiten gehuldigd als lid van verdienste en hij mag zich erelid noemen. Ook is hij nog wekelijks te vinden bij de klussengroep die op dinsdagmorgen allerlei werkzaamheden verricht.

“Ik wil speciaal die groep enthousiaste mensen benoemen die iedere keer weer vrijwillig komen om allerhande klussen te doen. Wij zijn allen tussen de 75 en 90 jaar oud en helpen graag, onderhouden onder andere de velden, de kantine en de kleedkamers. Twee jaar geleden hebben we ook een automatische beregeningsinstallatie op de velden aangebracht. Prachtig zo samen, maar de nazit is ook belangrijk! Verder wil ik noemen dat mijn grootste voetballiefde Sparta is, een schitterende club met een geweldig verleden. Maar dat geldt ook voor DTS en LSVV!”

Dat Maarten fanatiek is moge duidelijk zijn als hij vertelt dat hij zijn kleinzoon Patrick gelijk bij geboorte lid van DTS maakte. “Ik betaalde tot aan zijn pupillenstart het volwassenen lidmaatschapsgeld, daarna de helft, had ik toch wat verdiend, haha. Ik heb, zeker wat voetballen betreft, vele mooie jaren meegemaakt en het was fantastisch om op de feestavond van het nu Koninklijke DTS zoveel oud-vrienden te mogen zien. Omdat het oudste lid, Jan Weder, niet aanwezig was, had ik de eer het eerste exemplaar van het jubileumboek te mogen ontvangen.” 

Voor het maken van een foto pakt Maarten Beneker echter zijn Sparta-bal, want je grootste liefde vergeet je nooit!

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Indrukwekkend afscheid Ruud Besseling Algemeen 13 aug, 16:56
Afbeelding
De Uitagenda voor jongeren Dijk en Waard - 12 t/m 21 aug Algemeen 12 aug, 14:21
Afbeelding
Gemeente Dijk en Waard haalt Donny Van Iperen naar huis Algemeen 11 aug, 19:25
Afbeelding
Veel spektakel verwacht bij Night of the Magic Balls en WK’s Algemeen 11 aug, 14:56
Afbeelding
Orgelconcert Steven Knieriem Kooger Kerk Algemeen 11 aug, 13:50
Afbeelding
Het is goed vertoeven in Dijk en Waard Algemeen 11 aug, 13:17
Afbeelding
Opening Kaasspeciaalzaak Jerry’s Kaaspaleis Algemeen 11 aug, 12:39
Afbeelding
Ashley bereikt haar doel bij de WK Lyrical Dance in Ierland Algemeen 11 aug, 12:22
Afbeelding
Afsluiting deel N243 vanaf 15 augustus 2022 Algemeen 11 aug, 11:34
Afbeelding
Jubilerend KSV mag de Waardcup 2022 organiseren Algemeen 11 aug, 11:12
Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 10 aug, 14:49
Afbeelding
Eerste gasten al in aantocht op camperplaats ‘Op de Akkers’ Algemeen 10 aug, 14:35
Afbeelding
Strijd om de Zuurkoolcup barst weer los Algemeen 10 aug, 13:03
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief