Viviane wil met haar stichting Veilig Buiten in de Zon huidkanker de wereld uithelpen.
Viviane wil met haar stichting Veilig Buiten in de Zon huidkanker de wereld uithelpen. (Foto: AG Heeremans Photography)

Viviane wil met haar stichting huidkanker zoveel mogelijk de wereld uithelpen

Algemeen

HEERHUGOWAARD – Hoera, de zomer is begonnen. De zon schijnt weer volop en dat betekent dat we weer lekker buiten kunnen zijn. Maar denk je er eigenlijk wel aan om je in te smeren voordat je de zon ingaat? Zelfs als je maar heel even buiten bent, om een ommetje te maken, de hond uit te laten of een rondje te fietsen bijvoorbeeld, kan de zon je huid al beschadigen. Hoe vaker je huid schade oploopt, hoe groter de kans is op huidkanker. Viviane van den Bichelaer maakte zelf mee hoeveel impact het heeft als er huidkanker bij je geconstateerd wordt. En dat terwijl het een kleine moeite kost om je in te smeren en je huid te beschermen. Ze besloot er haar missie van te maken om zoveel mogelijk buitenlocaties te voorzien van gratis beschikbare zonnebrandcrème. Te beginnen in Dijk en Waard.

Smeren zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als tandenpoetsen

Viviane droomt ervan de wereld een beetje beter te maken. Dat kan soms al met een heel kleine aanpassing. “Ik ging vroeger ook graag onbeschermd de zon in, lekker bakken voor een mooi kleurtje. Tot ik een aantal jaar geleden een wondje had dat maar niet weg wilde gaan. Het was maar een klein plekje, maar het bleek wel huidkanker te zijn. Bij de behandeling werd er een groot stuk huid weggesneden, daar ben ik echt van geschrokken. Toen een goede vriendin vervolgens haar vader verloor aan huidkanker, ben ik me erin gaan verdiepen. Ik ontdekte dat er elk jaar bijna 80.000 nieuwe Nederlandse huidkankerpatiënten bijkomen. De kosten in de zorg zullen stijgen naar 425 miljoen naar 1.3 miljard. Waarom doen we daar niets aan?” Daarmee was het idee voor haar stichting Veilig Buiten in de Zon geboren.

Dwars door de wolken heen

Want we kunnen ons wel degelijk beschermen tegen huidschade door de zon, namelijk door ons goed en vaak in te smeren. Dankzij haar netwerk – haar partner Martin Verheijden ontwikkelt en produceert met zijn bedrijf Personal Care concepts verzorgingsproducten en medische crèmes én bedacht in de coronaperiode IoT desinfectiezuilen – kwam Viviane op het idee van zonnebrand dispensers, die bij sportvelden, buitenzwembaden, parken, scholen en kinderopvanglocaties geplaatst kunnen worden. “Mensen zijn zich er niet altijd bewust van, maar in maart is de zonkracht al sterk genoeg om je huid schade toe te brengen. En die kracht gaat dwars door de wolken heen. Als je naar het strand gaat of met de boot gaat varen, dan denk je er vaak wel aan om zonnebrand op te doen, maar juist op de momenten dat je je er niet bewust van bent – tijdens een wandeling, in de speeltuin of bij het sporten – loop je een risico dat je eenvoudig kunt vermijden. Daarom is het handig als zonnebrandcrème op zoveel mogelijk plekken beschikbaar is.”

Neusjes en schoudertjes

Omdat de meeste zonschade wordt opgelopen door kinderen, van wie de huid nog niet gewend is aan de zon waardoor schade heel snel ontstaat, startte Viviane de campagne ‘Nu Smeren voor Later’. Op alle plekken waar kinderen buiten spelen, moet een mogelijkheid zijn om de neusjes en schoudertjes in te smeren, vindt ze. Maar ook over bijvoorbeeld bouwvakkers maakt ze zich zorgen. De ‘slimme’ dispensers – dankzij IoT technologie kun je via je telefoon altijd in de gaten houden wanneer er een navulling nodig is, of de accu nog vol is en hoeveel er gesprayt wordt - kosten 375 euro per stuk inclusies één liter veilige, microplastic- en allergeenvrije zonnebrandbescherming.  


Deze leerlingen van basisschool de Boomladder hebben het begrepen: zij smeren zich goed in. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Sleutelhangers

Gelukkig vindt haar campagne in de gemeente Dijk en Waard gehoor: tijdens het schoolvoetbaltoernooi op de velden van SVW werd afgelopen voorjaar de eerste dispenser geplaatst. “Peter de Boer van SVW was zo enthousiast dat hij op de club ook geld wil ophalen voor de stichting. In zijn shop kun je sleutelhangers met een flesje zonnebrand aanschaffen voor 7,95. De flesjes zijn sinds deze week ook verkrijgbaar bij Care+Beauty in winkelcentrum Middenwaard. Zij zijn tevens van plan een dispenser te doneren aan een locatie in Dijk en Waard. Ook andere locaties hebben al een dispenser geplaatst of zijn geïnteresseerd. Dat geldt ook voor Piet de Geus van het gelijknamige bouwbedrijf. En onlangs hebben we 15.000 tubetjes geschonken aan de Voedselbank.” In de gemeenteraad van Dijk en Waard heeft Viviane in Carola van ’t Schip van de DOP een vurig pleitbezorger. “Binnenkort wordt in de raad een motie behandeld om minimaal honderd dispensers te plaatsen in de gemeente. Hoe geweldig zou het zijn als Dijk en Waard landelijk een voorloper wordt op dit gebied!”

Feiten en fabels

Het smeren van zonnebrand moet net zo vanzelfsprekend worden als tandenpoetsen, vindt Viviane. “Sommige mensen zijn dan bang dat ze niet bruin worden als je smeert, dat is onzin. Sterker nog, je wordt mooier en egaler bruin en de kleur blijft langer zichtbaar. Je voorkomt ook huidveroudering door je goed in te smeren en verantwoord met de zon om te gaan. En zo zijn er nog veel meer feiten, fabels en vooroordelen over de zon die we met onze stichting graag de wereld uit willen helpen. Je leest er alles over op onze site www.veiligbuitenindezon.nl.”

Interesse in een dispenser? Huren is eventueel ook mogelijk. Of verzamel het bedrag via (mini)crowdfunding met bestuur, ouders of clubleden bijeen. Meer weten? Mail Viviane via info@veiligbuitenindezon.nl of kijk op www.veiligbuitenindezon.nl.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Indrukwekkend afscheid Ruud Besseling Algemeen 13 aug, 16:56
Afbeelding
De Uitagenda voor jongeren Dijk en Waard - 12 t/m 21 aug Algemeen 12 aug, 14:21
Afbeelding
Gemeente Dijk en Waard haalt Donny Van Iperen naar huis Algemeen 11 aug, 19:25
Afbeelding
Veel spektakel verwacht bij Night of the Magic Balls en WK’s Algemeen 11 aug, 14:56
Afbeelding
Orgelconcert Steven Knieriem Kooger Kerk Algemeen 11 aug, 13:50
Afbeelding
Het is goed vertoeven in Dijk en Waard Algemeen 11 aug, 13:17
Afbeelding
Opening Kaasspeciaalzaak Jerry’s Kaaspaleis Algemeen 11 aug, 12:39
Afbeelding
Ashley bereikt haar doel bij de WK Lyrical Dance in Ierland Algemeen 11 aug, 12:22
Afbeelding
Afsluiting deel N243 vanaf 15 augustus 2022 Algemeen 11 aug, 11:34
Afbeelding
Jubilerend KSV mag de Waardcup 2022 organiseren Algemeen 11 aug, 11:12
Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 10 aug, 14:49
Afbeelding
Eerste gasten al in aantocht op camperplaats ‘Op de Akkers’ Algemeen 10 aug, 14:35
Afbeelding
Strijd om de Zuurkoolcup barst weer los Algemeen 10 aug, 13:03
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief