Nadat Stef de klokjes luidde, was de foto expositie geopend.
Nadat Stef de klokjes luidde, was de foto expositie geopend. (Foto: Marjolein Ansink Fotografie)

Foto expositie Allemanskerk ingeluid door Gerard Zeeman

Algemeen

OUDKARSPEL - In juni 1969 werd Gerard Zeeman, samen met zijn vader Gerard Zeeman sr. en Dick van den Kommer, met een hijskabel middels een helikopter op de trans van de verbrande Sint Maartenskerk gebracht. Ze gooiden alle loshangende voorwerpen omlaag en bevestigden een katrol voor de verbinding met de begane grond.

Zaterdag 4 juni, 53 jaar later, opende dezelfde Zeeman de foto expositie in het kader van het jubileumjaar dat in het teken staat van ‘50 jaar na de her ingebruikname van de kerk na de brand in 1969’. De Sint Maartenskerk verrees uit zijn as en kreeg de nieuwe naam Allemanskerk als herinnering aan de inzet van alle mensen die meehielpen het kerkgebouw in stand te houden. Dhr. Zeeman deelde zijn herinneringen aan die zwarte dag 9 juni 1969 op zo’n manier dat het leek alsof je er bij was. Daarna luidde hij de zogeheten vrouwenklokjes met de 15 meter lange touwen vanuit het midden van het schip van de kerk, waarmee de tentoonstelling was geopend. Getuigen van deze opening waren genodigden, waaronder ook de buren van de Dorpsstraat rond de kerk, waarvan er verschillenden ook getuige waren geweest van de brand in 1969. Voorafgaande aan de opening kregen deze genodigden een kopje koffie met een feestelijk taartje waarna ze luisterden naar een lezing van Marco Meeuwisse die boeiend vertelde over de vogelpopulatie in de omgeving van de begraafplaats van de kerk. Voor Marco is de begraafplaats met het water en natuur rond de Allemanskerk de mooiste plek in Langedijk.

Dick Barten introduceerde hierna zijn boekje De erfenis van Reijer Adriaanszoon Groenvelt’, oud burgemeester van de heerlijkheid Oudkarspel. Het betreft een nieuwe uitgave, aangepast met veranderingen die hebben plaatsgevonden sinds 2007. Groenvelt heeft in 1718 een legaat nagelaten aan de kerk. Doordat hij heel stringent is geweest in zijn eisen over de exploitatie heeft de Protestantse Kerk Langedijk Noord daar nog steeds veel aan te danken. Nadat de klokjes nogmaals met veel plezier werden geluid door Stef Wijman, die onder de toren van de kerk woont, was het duidelijk: de expositie is geopend. Onder het genot van een drankje en een hapje werden er heel wat verhalen gedeeld op deze bijzondere buurtbijeenkomst, die sfeervol werd omlijst met gitaarspel van Piet Vlaar.

Iedere zondag in juni, juli en augustus, tussen 14.00 uur en 16.00 uur, kunnen de 60 foto’s die langs de wanden van de kerk hangen, worden bekeken aan de hand van een boekje met een korte beschrijving van de foto’s. ‘De Allemanskerk, door de jaren heen’ geeft de geschiedenis weer van de kerk, die dankzij de inzet van alleman, fier rechtop staat middenin Oudkarspel.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Indrukwekkend afscheid Ruud Besseling Algemeen 13 aug, 16:56
Afbeelding
De Uitagenda voor jongeren Dijk en Waard - 12 t/m 21 aug Algemeen 12 aug, 14:21
Afbeelding
Gemeente Dijk en Waard haalt Donny Van Iperen naar huis Algemeen 11 aug, 19:25
Afbeelding
Veel spektakel verwacht bij Night of the Magic Balls en WK’s Algemeen 11 aug, 14:56
Afbeelding
Orgelconcert Steven Knieriem Kooger Kerk Algemeen 11 aug, 13:50
Afbeelding
Het is goed vertoeven in Dijk en Waard Algemeen 11 aug, 13:17
Afbeelding
Opening Kaasspeciaalzaak Jerry’s Kaaspaleis Algemeen 11 aug, 12:39
Afbeelding
Ashley bereikt haar doel bij de WK Lyrical Dance in Ierland Algemeen 11 aug, 12:22
Afbeelding
Afsluiting deel N243 vanaf 15 augustus 2022 Algemeen 11 aug, 11:34
Afbeelding
Jubilerend KSV mag de Waardcup 2022 organiseren Algemeen 11 aug, 11:12
Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 10 aug, 14:49
Afbeelding
Eerste gasten al in aantocht op camperplaats ‘Op de Akkers’ Algemeen 10 aug, 14:35
Afbeelding
Strijd om de Zuurkoolcup barst weer los Algemeen 10 aug, 13:03
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief