Raadsleden Dijk en Waard brengen werkbezoek aan fuserende bibliotheken

Algemeen
Duizendpoten van de bibliotheek Karin van Loon (links) en Karen Jaspers (rechts) hebben veel vertrouwen in de fusie.
Duizendpoten van de bibliotheek Karin van Loon (links) en Karen Jaspers (rechts) hebben veel vertrouwen in de fusie. (Foto: AgHeeremansphotography)

DIJK EN WAARD - Het gaat er echt van komen. Na een lange voorbereidingstijd waarin hele veel overleg plaatsvond, gaan de Bibliotheek Kennemerwaard en de Openbare Bibliotheek Langedijk aan het einde van dit jaar fuseren. 

De bibliotheken gaan fuseren

Maart 2021 ondertekenden de bestuurders van beide bibliotheken reeds een intentieverklaring, hetgeen over een half jaar dus omgezet wordt in een daadwerkelijk samengaan. Dinsdag 21 juni werd daarom een werkbezoek door de gemeenteraadsleden van Dijk en Waard gebracht, waarbij zij zich een goed beeld konden vormen over de naderende fusie.

De gemeente Langedijk heeft een zelfstandige openbare bibliotheek, Bibliotheek Kennemerwaard verzorgt het bibliotheekwerk in de gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard, Bergen en Castricum. 

De gemeentelijke fusie van Heerhugowaard en Langedijk gaf aanleiding tot het onderzoeken van de mogelijkheid van een fusie tussen beide bibliotheekorganisaties. Het kleinere broertje wordt dus onderdeel van Kennemerwaard. 

Directeur Erna Winters

Directeur Erna Winters van Kennemerwaard gaf voorafgaande een kort overzicht van datgeen wat er tot nu toe gedaan is en waar de gemeente Dijk en Waard een rol kan en moet gaan spelen om de fusie tot een succes te maken. 

Vervolgens konden de aanwezige raadsleden diverse presentaties en activiteiten bezoeken, gepresenteerd door medewerkers van beide bibliotheken. 

Er was een gevarieerd programma samengesteld dat een duidelijk beeld liet zien van datgeen wat een bibliotheek voor de inwoners van Dijk en Waard betekent. 

Hoewel de bibliotheek van Langedijk opgaat in Kennemerwaard betekent dat niet dat de inwoners van Langedijk hun bibliotheek zullen kwijtraken, integendeel! 

Meerwaarde

De fusie zal een meerwaarde zijn doordat er veel meer mogelijkheden zullen zijn om de sociale meerwaarde van de bibliotheek te benadrukken! Om dat allemaal mogelijk te maken vraagt de gefuseerde bibliotheek om een hogere structurele financiële bijdrage van de gemeente. 

De raad beslist uiteindelijk over het verstrekken van voldoende subsidie.

Er werd een werkbezoek gebracht door gemeenteraadsleden.