Lekker wroeten in de modder is goed voor de creativiteit.
Lekker wroeten in de modder is goed voor de creativiteit. (Foto: Aangeleverd)

Vies worden mag op ModderDag bij Kinderopvang Treintje100

Algemeen

HEERHUGOWAARD - Meer dan honderdduizend kinderen in heel Nederland, waaronder die bij Treintje100 in Heerhugowaard, vieren woensdag 29 juni de tiende editie van ModderDag! Tijdens ModderDag kunnen de kinderen naar hartenlust met modder spelen en lekker vies worden. Hoognodig, want buitenspelen in de natuur staat zwaar onder druk. 

Tijdens ModderDag ontdekken kinderen weer wat modder is, hoe je ermee kunt spelen en hoe leuk de natuur is. Meer dan 3.500 kinderopvanglocaties, basisscholen en publieke locaties doen mee met ModderDag en zetten daarmee samen met initiatiefnemer in Nederland IVN Natuureducatie het belang van natuurlijk spelen op de agenda.

De modder in

Dit jaar duiken meer dan honderdduizend kinderen in Nederland de modder in. “Ook op Treintje100 doen we enthousiast mee met ModderDag”, vertelt Rina Balm-Duijnker, pedagogisch medewerker/eigenaar van Treintje100. “Ik heb als volwassene zelf een keer mogen ervaren hoe het is om door modder te kruipen en in te lopen. Het was heerlijk om te doen! En vooral als je een kind bent, is er niets mooier dan met modder spelen, zandtaartjes te maken, in te stampen en lekker vies te worden. Hiermee vergroten kinderen hun zintuigelijk bewustzijn. Naast met modder spelen kunnen de kinderen ook nog lopen op het blotevoetenpad dat Treintje100 sinds kort heeft aangelegd. Zo ervaren de kinderen verschillende soorten ondergronden.”


Het blotevoetenpad bij Treintje100. - (Foto: Aangeleverd)

Buitenspelen is gezond

Buitenspelen en bewegen is niet alleen superleuk, uit onderzoeken blijkt dat het ook heel gezond is. Buitenspelen verkleint de kans op overgewicht en zorgt voor een vermindering van astma en allergieën. Door buitenspelen ontwikkelen kinderen hun ruimtelijk inzicht en creatief vermogen. Natuurlijke speelplekken dagen uit tot gevarieerd en actief speelgedrag en vormen daarmee een belangrijke schakel in een gezonde en evenwichtige ontwikkeling van kinderen. Steeds meer studies laten zien dat kinderen die opgroeien in een groenere omgeving een betere psychische gezondheid hebben. 53 procent van de kinderen in Nederland speelt vaker binnen dan buiten en drie op de tien kinderen speelt nooit of slechts één keer per week buiten. 

Lekker aanmodderen

ModderDag is een wereldwijd initiatief en staat internationaal bekend onder de naam Mud Day. Tijdens ModderDag ontdekken kinderen wat modder is, hoe je er mee kunt spelen en wat de verbinding met de aarde voor hen betekent. Op 29 juni zijn honderdduizenden kinderen in binnen- en buitenland tegelijkertijd actief bezig met natuur. IVN Natuureducatie organiseert ModderDag in Nederland dit jaar voor de tiende keer. Kijk voor meer informatie op www.modderdag.nl.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Indrukwekkend afscheid Ruud Besseling Algemeen 13 aug, 16:56
Afbeelding
De Uitagenda voor jongeren Dijk en Waard - 12 t/m 21 aug Algemeen 12 aug, 14:21
Afbeelding
Gemeente Dijk en Waard haalt Donny Van Iperen naar huis Algemeen 11 aug, 19:25
Afbeelding
Veel spektakel verwacht bij Night of the Magic Balls en WK’s Algemeen 11 aug, 14:56
Afbeelding
Orgelconcert Steven Knieriem Kooger Kerk Algemeen 11 aug, 13:50
Afbeelding
Het is goed vertoeven in Dijk en Waard Algemeen 11 aug, 13:17
Afbeelding
Opening Kaasspeciaalzaak Jerry’s Kaaspaleis Algemeen 11 aug, 12:39
Afbeelding
Ashley bereikt haar doel bij de WK Lyrical Dance in Ierland Algemeen 11 aug, 12:22
Afbeelding
Afsluiting deel N243 vanaf 15 augustus 2022 Algemeen 11 aug, 11:34
Afbeelding
Jubilerend KSV mag de Waardcup 2022 organiseren Algemeen 11 aug, 11:12
Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 10 aug, 14:49
Afbeelding
Eerste gasten al in aantocht op camperplaats ‘Op de Akkers’ Algemeen 10 aug, 14:35
Afbeelding
Strijd om de Zuurkoolcup barst weer los Algemeen 10 aug, 13:03
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief