Heerhugowaardse Ashley gaat naar WK Lyrical Dance in Ierland

Algemeen
Danseres Ashley (18) wil zichzelf elke keer weer verbeteren.
Danseres Ashley (18) wil zichzelf elke keer weer verbeteren. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD – Achttien jaar is Ashley Johnston nog maar, maar ze kan dansen als de beste. Eind deze maand vertrekt ze naar Ierland, waar ze mag meedoen aan de wereldkampioenschappen Lyrical Dance. Het is de tweede keer dat ze zich geplaatst heeft voor de WK; in 2019 was ze er in Engeland ook al bij. Gesteund door haar familie heeft ze er veel zin in om zichzelf weer te verbeteren. “Natuurlijk ga ik proberen om te winnen, maar het is vooral de ervaring en het maken van nieuwe vrienden waar ik zo ontzettend naar uitkijk.”

Wil je de top bereiken, dan moet je er echt voor willen gaan

Lyrical dance, oftewel lyrisch dansen, is in Nederland nog niet zo bekend maar in veel Engelstalige landen is deze dansvorm enorm populair. Ook in Zuid-Afrika, het land waar Ashley, haar vader Nicholas en moeder Sharon en haar oudere zus en jongere broertje vandaan komen en waar ze als jong meisje voor het eerst in aanraking kwam met dans. 

“Dansen doe ik al sinds mijn vierde jaar, maar ik heb me pas vanaf mijn dertiende gespecialiseerd in Lyrical Dance”, vertelt Ashley. Deze dansvorm combineert elementen uit diverse andere dansvormen, met name ballet, jazz, acrobatiek en moderne dans. “Het is een heel pure dansvorm, waarbij de dansers een verhaal vertellen”, vertelt Ashleys vader Nicholas. “De kleding en make-up is minimaal, omdat dat alleen maar kan afleiden van waar het echt om gaat: de dans. Zo heeft iedereen bovendien gelijke kansen, want danskleding is best duur.”

Stage presence

Bij de uitvoering wordt gekeken naar de techniek, muzikaliteit, choreografie, expressie, stage presence en hoe de dansroutine in elkaar steekt. Ashley: “De jury bestaat vaak uit mensen die zelf op hoog niveau dansen of gedanst hebben. Zij weten dan ook precies waar ze naar moeten kijken en geven opbouwende kritiek. Ook kijken ze of je met de tips die je de vorige keer gekregen hebt, aan de slag bent gegaan. Want uiteindelijk is het doel niet per se winnen, maar steeds een beetje beter worden. Des te meer je aan competities meedoet, hoe beter je wordt.” Hard werken wordt beloond: als je in jouw categorie driemaal een grote wedstrijd gewonnen hebt, ga je een niveau omhoog. “Maar dan begin je in feite weer onderaan de ladder en mag je aan de bak om jezelf opnieuw te bewijzen.”


Lyrical Dance omvat allerlei vormen van dans, ook acrobatische sprongen zoals Ashley hier laat zien. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Animo in Nederland

In de danswereld bestaan diverse organisaties die wedstrijden en kampioenschappen houden. Het WK waar Ashley van 28 tot en met 31 juli aan meedoet, wordt georganiseerd door de World Lyrical Dance Federation (WLDF), dat gevestigd is in Ierland en waar vooral Engelstalige landen bij zijn aangesloten. Nederland blijft nog een beetje achter, maar daar komt binnenkort verandering in. Nicholas en Sharon hebben namelijk een licentie gekregen om namens de WLDF in ons land competities te organiseren. Dit najaar is de eerste wedstrijd een feit. “We verwachten dat er vanuit Nederland animo is om mee te doen”, vertelt Nicholas. “Het niveau is in elk geval hoog, want vanuit Ierland en het Verenigd Koninkrijk zijn er al dansscholen die hebben aangegeven graag hier naartoe te willen komen.”


Ashley hoopt op het WK in Ierland aan het gala-event te mogen meedoen; daarvoor is een plekje bij de beste tien vereist. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Trainen in Ierland

Om haar hoge niveau op peil te houden, traint Ashley zo vaak als ze kan mee bij de Ierse dansschool Dance AMAD onder leiding van Mairead Magennis Kearney. Als ze thuis is, mag ze oefenen in buurthuis De Hoeksteen en fungeert haar vader als trainer. “Wil je de top bereiken, dan vraagt dat een zekere toewijding. Je moet ervoor willen gaan”, vertelt moeder Sharon, die zelf docent tapdance was in Zuid-Afrika. Die toewijding is er zeker bij Ashley, die hoopt in Ierland in elk geval de finale te kunnen bereiken. Al is de top tien ook al voldoende om aan het gala-evenement te mogen meedoen. “De finalisten van 2019 mochten in het prachtige Shakespeare Theatre in Stratford-upon-Avon optreden! In Ierland is de locatie niet zo legendarisch, maar de eer om mezelf tijdens het gala te mogen laten zien zal er niet minder om zijn!”

Meer over lyrical dance vind je op de Engelstalige website www.worldldf.com.