Sander Zuurbier is de nieuwe cultuurverbinder van Dijk en Waard

Algemeen
Sander dacht zelf ook altijd dat er niks te doen was in Dijk en Waard. 'Maar er is juist heel veel. Je moet alleen weten waar je het kunt vinden.'
Sander dacht zelf ook altijd dat er niks te doen was in Dijk en Waard. 'Maar er is juist heel veel. Je moet alleen weten waar je het kunt vinden.' (Foto: AG Heeremans Photography)

DIJK EN WAARD – Als manager van fuzzpopband POM struint hij momenteel het ene festival na het andere af in binnen- én buitenland. Toch heeft Sander Zuurbier nog tijd over om in zijn eigen Dijk en Waard talent op weg te helpen om zichzelf te ontplooien. Sinds 1 juni is hij de nieuwe cultuurverbinder van onze gemeente. Onder de paraplu van Cool kunst en cultuur gaat Sander zich de komende tijd bezighouden met het faciliteren en coördineren van culturele activiteiten voor jongeren in Dijk en Waard. 

De sleutel tot kunst en cultuur ligt bij de jongeren zelf

Ondanks zijn nog jonge leeftijd van 25 jaar, heeft Sander al flink wat ervaring opgedaan in de wereld van kunst en cultuur. “Het is allemaal in mijn middelbareschooltijd op het Han Fortmann begonnen. Als deelnemer aan De Grote Prijs stond ik in Cool op het podium, nu zit ik hier op kantoor!” 

Na het vwo waagde hij zich aan een studie Plantenwetenschappen aan de Universiteit van Wageningen. Maar de muziek bleef trekken. Hij nam een tussenjaar, waarin hij veel optrad met zijn band. “In die tijd kwam ik erachter dat ik niet per se op het podium hoefde te staan en dat ik de managementkant ook erg leuk vind. Ik ontdekte dat er een studie Kunst en Economie bestond en dat was me op het lijf geschreven. In mijn eerste jaar werd ik gelijk voor de leeuwen gegooid: tijdens de Popronde mocht ik drie bands managen en ik wist gelijk dat dit is wat wil doen.”

Cultuurbeleid

Sander was nog niet eens afgestudeerd toen Chris Dekker, die hij kent via JC Kompleks, hem wees op de vacature van cultuurverbinder jongeren bij Cool. Dat is een spin in het web van de jongerencultuur, die dichtbij de doelgroep (jongeren van 12 tot 25 jaar) staat, contacten onderhoudt met alle betrokken partijen en hen met elkaar in contact brengt. “Echt wat voor jou, zei hij. Kunst, cultuur en economie aan elkaar verbinden doe ik natuurlijk al in mijn rol als manager. Ook cultuurbeleid vind ik enorm interessant. In het derde jaar van mijn studie heb ik me tijdens mijn stage bij de gemeente Alkmaar beziggehouden met cultuurbeleid en coronasteun. In mijn vierde jaar heb ik in Alkmaar geholpen met de monitoring van de Makersimpuls. Partijen aan elkaar verbinden zodat ze elkaar verder op weg kunnen helpen, daar ligt mijn kracht. Een kracht die ik ook kan gebruiken in mijn functie binnen Cool. Bovendien kan ik het prima combineren met mijn werk als zzp’er in het muziekmanagement.”


Een open atelier, een cultuurloket - Sander heeft volop ideeën om kunst en cultuur dichter bij jongeren te brengen. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Broedplaats

Sander weet precies waar jongeren tegenaanlopen. “Ik dacht zelf ook altijd dat er hier niks te doen was voor de jeugd. Maar er is juist heel veel. Alleen moet je wel weten waar je het kunt vinden. Dijk en Waard is een broedplaats van talent. Hoe mooi is het om al die talenten samen te mogen brengen? Eén van mijn belangrijkste taken wordt dan ook om de sleutel aan de jongeren zelf te geven: heb je een goed idee en wil je daarmee aan de slag? Doe het maar. Laat zien wat je kunt. Cool faciliteert, maar de jongeren mogen het zelf gaan doen.” Per augustus krijgt Sander ondersteuning van Madelief van Vlijmen, die als cultuurpromotor zich meer met het uitvoerende verhaal gaat bezighouden, terwijl hij zich zelf meer zal gaan bezighouden met het uitzetten van de grotere lijnen.

Open atelier

Ideeën heeft hij al genoeg. Een cultuurloket bijvoorbeeld, een (online) platform waar iedereen terecht kan die iets met kunst, cultuur en jongeren doet. “Stel je hebt een band waarmee je graag wil optreden. Dan kun je bij het cultuurloket vinden waar dat in Dijk en Waard mogelijk is. Ook een open atelier vind ik interessant: we zetten de deur van Cool (of een andere locatie) open en wie iets creatiefs wil doen is welkom. Niks is te gek. Jongeren in hun kracht zetten, dat is waar ik me hard voor ga maken. Want zíj gaan het uiteindelijk doen.

Cultuurverbinder Sander Zuurbier is bereikbaar via sander@coolkunstencultuur.nl.