Landschapsdag rond Rundveemuseum

Algemeen
Kweldergebied zoals dat 4.500 jaar geleden rond Aartswoud te vinden was.
Kweldergebied zoals dat 4.500 jaar geleden rond Aartswoud te vinden was. (Foto: Wout van den Berg)

REGIO - In het Rundveemuseum wordt zondag 7 augustus een landschapsdag georganiseerd, in samenwerking met Archeologie West-Friesland en Landschap Noord-Holland. Aanleiding is de expositie ‘Veeteelt van vroeger’ in het museum.

De regio-archeoloog Carla Soonius zal om 11.00, 13.00 en 15.00 uur een kort verhaal houden over het landschap van de eerste boeren, die Aartswoud en omgeving bezochten. Deze eerste boeren hebben het landschap beïnvloed door met hun vee de kwelders te begrazen en graan te verbouwen.

Middeleeuws cultuurlandschap

Daarna volgt een korte wandeling richting de Braakpolder onder begeleiding van een deskundige van Landschap Noord-Holland en de archeoloog. We lopen door een middeleeuws cultuurlandschap, waar ook twee belangrijke archeologische vindplaatsen van circa 4.500 jaar geleden liggen. Landschap Noord-Holland heeft grote delen in beheer waaronder het provinciaal monument. Door samen te werken wordt een duurzaam behoud van de archeologische resten mogelijk. Neem een verrekijker mee.

Voor de wandeling geldt dat je je moet aanmelden via info@rundveemuseum.nl of via 06-12568365. Er kunnen per keer maximaal 25 mensen mee. Het museum inclusief de tentoonstelling is zonder aanmelden te bezoeken. In een vitrine in de stal liggen archeologische opgravingen van het te bezoeken gebied.

Daarnaast kunnen kinderen van kleine botjes een ketting maken, botjes op de juiste plek leggen en een prehistorisch potje kleien.

Het museum is die dag open van 11.00 tot 16.30 uur. Het Rundveemuseum Aat Grootes is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud. De entree is 4 euro, voor kinderen van vier tot twaalf jaar is dat 2 euro. Zie ook www.rundveemuseum.nl